Resipi Ibu Sambal Kicap ni memang sedap. Cukup enak kalau dinikmati bersama hidangan seperti Bihun Sup, Soto, Tauhu Bergedil, ikan goreng dan sebagainya lagi.
Tapi, tak semua orang pandai nak buat sambal kicap yang sedap, lebih-lebih lagi tahan lama. Jom cuba tip dan resipi yang dikongsikan oleh Afy AL Habibi ini. Cukup mudah tapi hasilnya letops.
Nampak betul-betul sedap kan?
Resepi Ibu Sambal Kicap Awesome
1. Bahan-bahan yang diperlukan;
– dua genggam cili padi hijau
– 8 ulas bawang putih
* Tips sambal kicap lebih sedap dan tahan lama,
– Goreng seketika dua bahan di atas.
– Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng.
2. Masukkan bahan tadi dalam bekas pengisar.
3. Tambahkan kicap. Cikgu suka guna kicap Jalen lemak manis. Nak guna kicap cap apa pun boleh. Kuantiti kicap menutupi paras bahan tadi.
4. Cikgu tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk warna yang cantik.
5. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa . Tambahkan juga secubit garam jika perlu.
6. Kisar sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
7. Cara simpan ibu sambal kicap supaya tahan lama:
*masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.*
Nak resepi lengkap soto, bihun sup, begedil dan lain-lain boleh tengok dekat wall cikgu okay.
#resepicikguafy