Cara Buat Popcorn Karamel Pekat Homemade, Guna Periuk Biasa Je. Simple Tapi Sedap. Sekali Rasa Pasti Nak Lagi!

Share

Sambil tengok tv atau menonton wayang, memang sedap melayan. Tak sedar habis sebekas. Popcorn ni memang sedap. Biasa kalau nak makan beli sahaja Di luar.

Kalau nak jimat, apa kata ibu-ibu buat sendiri, mudah dan sedap.

💕 POPCORN KARAMEL PEKAT HOMEMADE

Bahan-bahan untuk PopCorn :

2 sudu besar margerine

2 genggam jagung kering [bertih jagung]

Cara-cara :

Sediakan kuali/periuk agak besar , cairkan margerine, masukkan jagung kering, gaul sekata. Tutup kuali/periuk dgn penutup yg sesuai, tunggu sebentar.. akan kedengaran pop pop pop berdendang, siap.. ketepikan.

Bahan Karamel :

2 sudu besar margerine

7 sudu makan gula pasir

2 sudu makan susu pekat

Cara-cara :

– Masukkan margerine & gula ke dlm kuali/periuk, sambil kacau2 biarkan mencair, api kecil je hati2 jgn hangus nanti pahit

– Masukkan susu pekat manis, kacau sebati, masukkan pop corn dlm periuk karamel, kacau rata.. tuang popcorn ke dlm bekas lain… biarkan suam.. slps tu cerai2kan/lerai2kan pop corn supaya tk melekat kuat.-Letak atas loyang yg dilapik baking paper, bakar sekejap popcorn karamel tu tadi supaya lebih rangup. [step ni saya tk buat sbb pop corn dh kena ngap dgn anak2..] 😃

SELAMAT MENCUBA!!!

Sumber : Julia ALeen Aireish

ARTIKEL MENARIK: Rupanya Ada Tempat Letak Pewangi Dengan Betul, Barulah Satu Kereta Berbau Harum. Ini Caranya!