Kuih tradisional yang diperbuat daripada beras pulut dan di lumuri dengan kelapa parut ini antara yang menjadi kegemaran ramai. Cukup enak dimakan bersama gula melaka yang sudah dicairkan.
Kalau ada ibu-ibu yang nak buat sendiri, Jom cuba resipi Kuih Lopes yang dikongsikan oleh puan Hidayah Jamaludin.
Caranya cukup mudah, guna rice cooker je tapi hasilnya tetap awesome dan yang penting sedap.
Banyak barangan menarik di SINI
Kuih lopes .. .
Kuih lopes rice cooker.. Suka x suka x..
Paling mudah & cepat ..
Belian online di SINI
Bahan-bahan
Pulut 4 cawan
Air masak 4 1/2 cawan + daun pandan (blend)
Garam skit
Pewarna hijau
Nyoq putih
Garam
Gula kabung 1 keping
Gula merah 1 1/2 cawan
Gula putih 1/2 cawan
Air sikit ikut kepekatan
Daun pandan
Belian online di SINI
Cara-cara:
Basuh pulut, masuk air daun pandan, masuk pewarna+ garam .. Masak dlm rice cooker mcm biasa..
Dah masak pindah dlm Loyang lapik plastik,tekan padat2 pstu tekap ngn cawan
Nyoq putih kukus sekejap+ Gaul garam skit
Cuci mata barangan murah di SINI
Gaul pulut ngn nyoq sira gula merah..
Dh boleh makan..
Selamat mencuba
Belian barangan murah di SINI