Nak rasa kelainan dalam Kek Pisang ibu-ibu, mungkin boleh cuba resipi yang dikongsikan ini. Walaupun mungkin sama dengan resipi kek pisang biasa, tapi ditambah dengan bahan-bahan lain membuatkan ia nampak ala-la premium. Bukan tu jer, sedap pula bila dipandang.
Jom kita cuba resipi Kek Pisang Coklat level kluster kayangan yang dikongsikan oleh Ekin Majid. katanya resipi asal diperoleh dari saudara Rushdi Lazim
disebabkan pisang ayah sis bagi aritu dah lebam2,nak buang sayang,nak buat cekodok rasa tekak xnak mkn cekodok… hahhaha
tekak nak makan ala kluster kayangan… hahha giteww..tapi bajet xberapa nak ada ni… 🤐😝😜
so terjadi lahhhhh…guna apa yang ada
KEK PISHANG CEKELAT KLUSTER KAYANGAN
by Rushdi Lazim
tq abam rushdi atas resepi sy dah cuba tapi pakai apa yang ada kat rumah je.. sedap… rasa kek pisang versi kluster kayangan 😂😂
yg bulat2 emas tu ising ball je hahah saja nak nampak cantik sebab kacang xde.. so campak la kat atas tu..
jom tengok resepi di gambar seterusnya
Bahan bahan
4 biji pisang
120g gula perang
115g butter
120g buttermilk ( 1/2 cup susu fresh + 1/2 sudu makan cuka) satukan dan biarkan
Esen vanila
Bahan kering
160g tpung gandum
25g serbuk koko
1tsp baking powder
1/2tsp soda bikarbonat
1/2tsp garam
80g belgian callebout chox (xde sy pakai choc chip je, pakai choc dlm resepi lagi sedap 👍🏻👍🏻)
30g walnut (sy xpakai sebab xde, pakai yg ada kat rumah je, klu ada lg sedap)
Sedikit belgian choc & walnut untuk topping (sy pakai choc chip je
Cara membuat:
- Cairkan butter ketepikan dulu.
- Lenyekkan pisang.
- Saya gaul pakai spatula je, xde pakai mixer
- Campur gula gaul, masukkan butter gaul, dan masukkan buttermilk gaul lagi.
- Masukkan bahan kering dan gaul.
- Masukkan adunan dlm bekas utk dibakar
- Tabur topping yang dh digaul dengan sedikit tepung gandum supaya timbul.
- Bakar suhu 150-160c 40-45minit (**ni resepi asal tapi saya lama bakar anggaran 1jam 20minit 160c,mungkin ikot size oven memasing) cucuk ngn lidi tgk dah masak ke belum. Siap!!
- Loyang saya pakai ni size 6 inch
tabur topping jangan lupa salut tepung gandum dulu ya,kalau tak, memang hilang ditelan zaman topping tu.
sedappp jommmm cuba moist2 gitu
cantik laa hehhehe, korang kalau banyak pisang xtau nak buat apa dah, boleh la cuba buat kek pisang ni pula nnt…
Jika mahu cari barang-barang murah, banyak yang ditawarkan di SINI
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club