Pernah cuba buat Jeruk Ikan Masin Tenggiri tak? Ini kalau makan dengan nasi panas-panas memang terangkat.
Jom ibu-ibu Kita cuba buat resipi yang dikongsikan oleh puan Suria Abdullah.
Seterusnya πππ..
Ikan tenggiri ( nak guna gelama atau senangin pun boleh..senangin mahal,harga lebih kurang tenggiri..ikan gelama murah sikit..gelama isi dia pun sedap..)
Bahan perapan:
Cuka makan
Asam keping (kat tempat saya 1kg rm26)
Garam kasar (1kg 70cen)
Sekarang bukan rahsia lagi. Cumabekas tempayan tu mahal kat sini πππ ..
Langkah pertama πππ..Ikan kasi cuci bersih ya..Saya korek darah yg kat tulang tengah tu π.
Dah siap di keringkan..
Letak ikan,tabur lagi garam kasar..letak asam keping(jgn banyak sangat,nnti dia masam sangat,x sedap π )..
Dah 7 hari,buang air perapam..bilas ikan..bilas sikit2 je jah..jng terlalu cuci,nnti isi ikan hancur π ..
Masukkan ikan dalam bekas lain..tuang minyak masak yg baruβ¦Biarkan ikan terendam..lebih kurang sejam dah boleh goreng.
Cadangan hidangan :
Nnti saya kongsi lagi .panjang2 ni rajin ke membaca?
Saya nak lukis x pandaiπ..
Ok lah..tengiri tempat saya mahal..cari lah yg pecah perut..kat sini satu kg pecah perut rm15..
Nak yg baru pun boleh je..1kg 28
Ok jahβ¦rajin nak buat?
Kalu malas beli yg keluaran produk muslim tau..Di jamin halal dan bersihβ¦
Semoga Allah permudahkan segala urusan kita semua πππππ
ARTIKEL POPULAR: βMemori. Inilah Orangnya.β Fedtri Yahya Kongsi Wajah Pemilik Tulisan Khat Pada Duit Kertas Malaysia
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
ββββββββββββββ βββββββββββ βββββββββββ βββββββββββ βββββββββββ βββββββββββ
ββββββββββββββ βββββββββββ βββββββββββ βββββββββββ βββββββββββ ββββββββββ