Masak asam pedas memang senang tapi kalau ada bantuan bahan ini pasti buat rasanya lebih sedap. Menu ini antara makanan yang cukup disukai suami dan anak-anak.
Apa kata untuk menu berbuka petang nanti, ibu-ibu cuba buat asam pedas untuk hidangan seisi keluarga.
Asam pedas ni mcm2 versi… ade yg bubuh daun kari.. ade yg bubuh daun kunyit.. ade yg bubuh daun kesom & bunga kantan..so terpulang pada masing2 tuk mevariasikan masakan itu. SEBAB KITA MASAK DIA.. BUKAN DIA MASAK KITA..
Bahan-bahan
Bawang merah*
Bawang putih*
Halia*
Belacan*
Ketumbar*
Jintan manis*
Jintan putih*
Lada hitam*
Belacan*
Bahan bertanda * dikisar hingga lumat.
Cili giling
Serai dititik
Asam jawa
Serbuk kunyit
Halba
Daun kesom
Daun limau purut
Ikan pilihan
Bendi
Ads
Cara membuat:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis sebentar halba.
2. Masukkan bahan kisar, cili giling, serai dititik & serbuk kunyit.
3. Tumis sehingga pecah minyak.
Ads
4. Bila bahan tumis dah pecah minyak..masukkan air asam jawa dan sedikit air. Ikut byk mana yg nak air tu.
5. Renihkan seketika lalu masukkan bendi.
7 Kemudian masukkan pula daun kesom & daun limau purut.
Ads
8. Bila bendi dah separuh masak.. masukkan ikan, garam & serbuk perasa.. renihkan sehingga ikan masak.
9. Boleh dihidangkan utk keluarga tercinta.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Menurut pakar Kimia, Puan Dr Fatimah Salim, krimer manis/ sejat berbeza dengan susu pekat manis/ sejat.
Krimer diperbuat daripada lemak minyak kelapa sawit. Sangat minima atau TIADA langsung kandungan susu!
Oleh itu, baca label sebelum membeli.
Susu pekat manis merupakan susu yang dihasilkan daripada membuang lebih daripada 60% kandungan air dalam susu lembu yang mana kemudiannya ditambahkan gula (~45%) dan ditinkan agar tahan lama.
Kebanyakkan susu pekat manis yang berada di pasaran juga ditambah dengan lemak kelapa sawit untuk mengurangkan penggunaan susu lembu dan boleh dijual dengan harga yang lebih murah (biasanya dilabel ‘filled milk’).
Setiap 1 Oz (30 ml) susu ini mengandungi sekitar 15 g GULA (sukrosa dan laktosa), 2.5 g lemak (lebih separuh lemak tepu) dan 2.2 g protein. Ianya juga mengandungi kalsium, natrium, fosforus, selenium, riboflavin, vitamin B12 (biasanya ditambah vitamin A dan D3) dan choline.
Susu pekat manis sangat popular digunakan dalam pelbagai jenis minuman dan makanan. Pengambilan susu pekat manis secara kerap dan berlebihan boleh membawa kepada pelbagai risiko kesihatan seperti diabetis yang mana akan menjadi pemangkin kepada penyakit lain.
Disebabkan tinggi kandungan gula, alternatif yang lebih bagus ialah dengan mengantikannya dengan susu sejat. Ini kerana susu sejat juga dibuat daripada pepejal susu namun tiada penambahan gula.
BOLEH BUAT SENDIRI DI RUMAH SUSU PEKAT MANIS
Susu pekat manis sebenarnya boleh dihasilkan sendiri di rumah dengan mencampurkan 1 bahagian susu sejat dengan 1 1/4 bahagian gula. Panaskan dan kacau sehingga gula cair, susu bertekstur pekat dan sejukkan. Atau boleh juga didihkan susu dengan gula sehingga ianya menjadi pekat (~60% kandungan air meruap).
Nota:
• Susu pekat manis yang sudah dibuka perlu disimpan dalam peti sejuk kerana jangka hayatnya berkurangan sekitar 2 minggu.
• Krimer manis/ sejat BERBEZA dengan susu pekat manis/ sejat. Krimer diperbuat daripada lemak minyak kelapa sawit. Sangat minima atau TIADA langsung kandungan susu! Oleh itu, baca label sebelum membeli.
JOM KENALI SUSU DALAM TIN
Sumber: Fatimah Salim
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Kulit pisang banyak manfaatnya, kalau dulu asyik cakap untuk kecantikan kulit. Rupa-rupanya boleh juga dijadikan baja semula jadi untuk pokok hidup dalam rumah.
Macam mana caranya? Mudah jer, jom baca tip yang dikongsikan oleh Huda Zainal ni.
Rendam kulit pisang 2 hari 2 malam antara tips yang Huda rajin amalkan sebulan sekali untuk baja pokok hidup dalam rumah.
Cara dia semudah ABC.
1. Makan pisang dan ambil kulitnya sahaja.
2. Rendam kulit pisang dalam air selama 2 hari 2 malam.
3. Agihkan air rendaman kulit pisang ke dalam semua pasu.
Bagusnya guna air rendaman kulit pisang sebab air ni tinggi dengan potassium. Terdapat juga kandungan nitrogen, phosphorus dan magnesium yang mampu buat pokok gembira.
Jika risau kehadiran ‘fruits flies’ atau unggas, cairkan bancuhan air rendaman. 1 : 5 (air rendaman kulit pisang : air biasa).
Kulit pusing yang telah direndam, boleh potong kecil-kecil dan tanam sedikit di dalam pasu berpokok. Ini pun boleh jadi baja semulajadi.
Huda Zainal
#zerowastetips
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Meskipun aktiviti memberus gigi dilakukan setiap hari, namun gigi masih kelihatan kekuningan. Salah satu sebab mengapa gigi kuning adalah kerana cara menggosok gigi yang salah. Gigi yang diberus dengan cara yang betul dan teratur sebanyak dua kali setiap hari akan menyerlahkan kecantikan gigi.
Pun begitu jika masih juga tidak berpuas hati boleh gunakan petua orang dulu-dulu dengan menggunakan bahan-bahan alami. Siapa sangka bukan satu bahan sahaja yang berfungsi untuk memutihkan gigi malah ada 10 kesemuanya. Jom semak!
Daun Sirih
Rendam beberapa helai daun sirih di dalam air dan didihkan, atau masukkan daun sirih ke dalam air yang mendidih. Biar selama 30 minit. Biarkan sejuk sebelum berkumur-kumur dengan air sirih tadi. Kumur selama dua minit beberapa kali ulangan. Akhir sekali, gosok daun sirih tadi pada gigi. Kumur sekali lagi dengan air bersih.
Biji Pinang
Bakar biji pinang sehingga hangus dan tumbuk untuk mendapatkan serbuk yang halus. Gosok serbuk tadi pada gigi menggunakan kain kapas yang bersih. Amalkan dua minggu sekali sahaja. Serbuk pinang ini selain membantu membersihkan plak pada gigi, ia juga boleh membantu menguatkan gigi.
Kulit Limau
Ambil kulit limau dan gosok bahagian dalam yang berwarna putih pada gigi. Amalkan sebanyak dua atau tiga kali sehari. Untuk gigi sensitif, amalkan dua kali sehari sahaja.
Daun Salam
Gunakan daun salam dan kulit limau. Caranya, keringkan daun salam dan tumbuh halus. Sementara itu, cincang halus kulit limau sehingga menjadi serbuk. Campurkan kedua-duanya dengan sedikit air dan gosok pada gigi.
Lobak merah, saderi, epal dan strawberi
Keempat-empat jenis buah dan sayuran ini boleh membantu memutihkan gigi. Hanya perlu amalkan selalu makan makanan ini. Bagi buah strawberi, anda boleh potong kecil dan gosok perlahan pada gigi.
6. Susu dan Yogurt
Amalkan minum susu dan yogurt untuk mengembalikan warna gigi putih dan berseri. Selain itu, susu dan yogurt tinggi kalsium dan ia dapat membantu menguatkan dan menyihatkan gigi.
Serbuk Penaik (Baking Soda)
Sapu serbuk penaik dengan rata pada gigi dan biarkan selama lima minit sebelum memberus gigi. Amalkan sebanyak 2 kali sahaja dalam sebulan. Penggunaan yang kerap boleh menipis dan merosakkan enamel gigi anda dan memberi kesan terhadap jaringan saraf gigi.
Cuka Putih atau Cuka Epal
Kumur-kumur menggunakan cuka putih ataupun cuka epal sebanyak 1 – 2 kali sebulan. Elakkan menggunakan cara ini terlalu kerap kerana ia boleh menyebabkan gigi rapuh dan rosak.
Lemon dan Garam
Perah lemon dan tambahkan sedikit garam. Sapu pada gigi dengan rata. Biarkan selama 2 – 3 minit sebelum memberus gigi. Elakkan menggunakan cara ini dengan kerap. Bimbang ia akan merapuhkan dan merosakkan gigi.
Arang
Cara tradisional yang telah digunakan sejak zaman nenek moyang kita dahulu. Gunakan cara ini seminggu sekali sahaja. Sebaiknya hancurkan dahulu arang menjadi serbuk agar mudah untuk digosokkan pada gigi.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Dalam rumah tangga, hubungan suami isteri bukan sekadar berkongsi kehidupan, tetapi juga memahami keperluan masing-masing termasuk keperluan seksual.Walaupun ia sering dianggap isu peribadi, hakikatnya...