Dari kecil hinggalah dewasa, air teh tarik kaw pasti menambat selera. Lebih-lebih lagi bila lepak di kedai mamak, boleh duduk berjam-jam lamanya sambil menghirup air ini.
Tapi kenapa teh tarik yang dibuat oleh kita tak sama dengan yang dihidangkan di kedai mamak atau dijual oleh penjaja.
Rupanya ini rahsianya. Ada bahan tersembunyi yang dimasukkan untuk menambah keenakan air tersebut telah dikongsikan oleh Puan Rozana Mamat.
Hanya guna lima bahan sahaja dan caranya pun mudah. Ikuti perkongsiannya di sini.
Hari ini mak jemah bukan nak share masak makanan, tapi masak air teh tarik kaw-kaw. Rasa macam yang orang buat jual tepi jalan tu.
Lupa dah ambil resepi dekat mana, cuma guna lima bahan saja yang dah sedia ada dekat rumah korang. Let’s check it out!
Ads
CARA ‘MASAK’ TEH TARIK KAW-KAW SEDAP
BAHAN-BAHAN:
* Air 500ml.
* Teh empat atau lima uncang (lagi banyak lagi kaw).
* Susu pekat (ikut tekak masign-masing nak manis mana).
* Susu cair setengah tin (nak lagi lemak, bubuh saja lebih).
* 1sk esen vanila.
Ads
CARA PENYEDIAANNYA:
1. Didihkan teh uncang.
2. Selepas itu, bubuh (letak) susu pekat, susu cair dan esen vanila.
3. Biarkan mendidih seketika.
Siap! *kalau nak minum ais, tunggu sejuk dulu then tambah saja ais ketul.
Kelapa parut adalah proses mengambil si daripada buah kelapa yang telah diparut, dikikis halus. Ini juga salah satu cara nak hasilkan santan
Bagi menghasilkan santan kelapa, biasanya kelapa parut akan dicampur dengan air dan diperah. Ini akan diulang beberapa kali sehingga, santan yang terhasil adalah cair.
Kelapa yang telah diparut boleh disimpan beku di dalam peti sejuk. Namun adakalanya cara begini tidak membuatkan ia tahan lebih lama. Apabila nak guna sudah berbau masam dan nak basi. Masakan pun terasa lain.
Cara simpan kelapa parut agar tahan lama, mak-mak nak buah kuih pun jadi lebih mudah. Nak tahu caranya jom baca ni.
CARA PERTAMA :
1. Gumpalkan kelapa parut membentuk bola-bola berukuran sederhana.
2. Simpan di dalam bekas atau plastik yang telah diberi sedikit air
3. Tutup rapat bekas atau plastik dan simpan di dalam peti ais bahagian beku. Kelapa parut akan tahan 3 hingga 4 bulan
CARA KEDUA :
1. Masak air hingga mendidih
2. Taburkan garam pada parutan kelapa dan gaul sampai rata
3. Kukus kelapa parut selama 15 minit
4. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam plastik dan simpan di dalam peti sejuk.
5. Kukus semula untuk dapat perahan terbaik sebelum digunakan.
Sumber : petua ibu
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Apa yang kita makan dan minum, itu yang tentukan tahap kesihatan kita. Itu antara yang biasa kita dengar bila orang berkata tentang penjagaan kesihatan melalui pengambilan makanan.
Lazimnya susu menjadi pilihan utama bila mengamalkan pemakanan yang sihat dalam diet harian. Pun begitu, dalam banyak-banyak jenis susu yang ada ditawarkan sebaiknya anda perlu kenal yang mana satu harus dijadikan pilihan terbaik dengan mengetahui info yang tertera di bahagian label produk.
Ini sebagaimana perkongsian daripada Dietitian Nur Aliah Syazwanie ini. Semoga ini sedikit sebanyak dapat membantu anda untuk membuat pilihan terbaik.
SUSU – BETULKAH MENGANDUNGI GULA?
“Aliah, susu boleh minum kah? Aku ada terbaca yang susu ada kandungan gula yang tinggi. Betulkah?” Tanya seoarang rakan saya yang sedang dalam fasa penurunan berat badan tempoh hari melalui aplikasi pesanan Whatsapp.
Sejujurnya, ini bukan kali pertama saya menerima soalan mengenai betulkah susu itu mengandungi gula sehingga ramai yang cuba mengelakkan diri untuk memasukkan susu ke dalam senarai pilihan makanan mereka ketika dalam proses penurunan berat badan.
Susu lah yang mengandungi hampir kesemua nutrisi yang diperlukan oleh badan kita terutama sekali Kalsium.
Susu juga merupakan penyumbang utama kepada
(1) Protein
(2) Vitamin A
(3) Riboflavin (Sejenis Vitamin B2)
(4) Vitamin B12
(5) Zinc
Saranan pengambilan susu menurut Malaysian Dietary Guideline 2010 pula sebaik-baiknya 2 hidangan sehari bagi memastikan keperluan Kalsium turut diperolehi.
PERSOALANNYA, BETULKAH SUSU MENGANDUNGI GULA?
(1) Pertama, susu mengandungi LAKTOSA atau LACTOSE. Iaitu sejenis GULA SEMULA JADI yang terdapat dalam susu atau produk tenusu. Ini termasuk produk berasaskan susu seperti milk shakes, yogurt, cheese dan ais krim.
(2) Jadi, usah risau. Anda hanya perlu bertenang ketika memasukkan susu ke dalam senarai barang dapur harian anda.
(3) Yang membuatkan susu mengandungi gula ialah ketika kita memilih susu berperisa seperti perisa strawberry, coklat, coffee mahupun susu berperisa kurma
Mengapa?
(4) Kerana majoriti susu berperisa akan mengandungi SUKROSA atau SUCROSE, iaitu sejenis GULA RINGKAS atau Gula Putih yang akan menaikkan kadar penyerapan gula dalam darah dengan cepat
BAGAIMANA UNTUK TAHU PERBEZAAN SUSU YANG MENGANDUNGI GULA?
Nah, disini lah kegunaan INFO LABEL PEMAKANAN yang terdapat pada packaging produk.
1. Rujuk senarai bahan/ramuan
Set dalam minda untuk sentiasa rujuk senarai bahan, jika SUKROSA tersenarai, dan anda pula tengah dalam proses untuk diet, elakkan untuk memilih susu seperti ini
Boleh rujuk posting saya sebelum ini mengenai CARA MEMBACA LABEL PEMAKANAN YANG BETUL di https://www.facebook.com/100001040719268/posts/2895550693822926/?app=fbl
2. Elakkan memilih susu yang mengandungi SUKROSA
5g Sukrosa/Gula = 1 sudu teh
Jikalau 15g gula? Sudah ada 3 sudu teh. Untuk pesakit kencing manis terutamanya kena berhati-hati.
3. Jika anda sedang dalam fasa penurunan berat badan, boleh pilih SUSU RENDAH LEMAK sebagai ganti kepada SUSU PENUH KRIM.
Yang suka dengan susu,
Dietitian Nur Aliah Syazwanie
Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!
Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520
Ayam goreng bolehlah dianggap sebagai menu paling mudah dan menyelerakan untuk dihidang semasa berbuka puasa. Pun begitu, jika anda ingin mengubah selera selain ayam digoreng dengan perapan garam dan serbuk kunyit semata-mata, apa kata anda mencuba menyediakan Ayam Goreng Serai Thai ini.
Ketika digoreng, baunya memang ‘menggoda’ rasa begitu semerbak beraroma dan membuatkan tidak sabar untuk dijamah usai digoreng.
Jika tak percaya, cubalah sediakan dan bahan-bahan yang digunakan cukup mudah dan rasanya dijamin enak. Selamat mencuba!
AYAM GORENG SERAI THAI
1/2 ekor ayam – dipotong sederhana kecil
3 batang serai
5 ulas bawang putih
2 akar ketumbar
2 sudu kecil lada hitam
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula
2 sudu besar telung jagung
Daun limau purut – dihiris halus
Minyak untuk menggoreng
1. Potong serai panjang lebih kurang 4 cm. Ini supaya bila serai ditumbuk. Seratnya jadi cantik panjang². Bila goreng nanti jadi rangup.
2. Tumbuk-tumbuk kasar jew..
3. Ini bahan tumbuk bagi perapan, bawang putih, akar daun ketumbar & lada hitam.
4. Tumbuk bahan perapan, tak perlu terlalu hancur. Kasar sedikit tak pe.
5. Masukkan semua bahan kecuali daun limau purut bersama ayam ke dalam mangkuk. Daun limau purut untuk ditaburkan last skali.
6. Sambil tu carik-carikkan serai supaya tak bergumpal. Nanti bila goreng jadi tak cantik.
7. Panaskan minyak dan gorengkan sehingga nampak agak garing. Angkat & toskan. Sambil-sambil goreng ni baunya harum sungguh.
Tadaa.. dah siap. Nak bagi cantik dan nak tambah kesedapannya taburkan daun limau purut. Cicahkan dengan sos cili thai, rasanya memang padu. Bagai pinang dibelah gitew.. selamat mencuba.
Bila kita dipukul, apa tindakan yang perlu kita buat. Tular seorang wanita telah dipukul oleh seorang lelaki gara-gara terlanggar anaknya yang melintas secara tiba-tiba. Keganasan fizikal seperti dipukul merupakan satu perbuatan jenayah yang serius dan tidak boleh dipandang ringan.