Siapa kat sini pencinta kek cheese? Tengok sikit! Pantang nampak benda yang bercheese, confirm cuba!
Salah satunya semestinya Burnt Cheesecake! Walaupun dah lama viral kek ni, tapi bila ada orang up mesti rasa craving.
Daripada beli sepotong kek kat kedai, apa kata buat terus kat rumah. Boleh makan satu keluarga! Ikut pula resipi dari Superdaddy Khairul Abdullah ni, memang dapat pujian lah dari anak-anak. Haa tunggu apa lagi, jom cuba sekarang!
Bersalah tak kalau makan cheesecake lewat malam macam ni?
Sedap oihh.
Jujurnya ini kali kedua aku buat benda alah ni. Kali pertama dulu aku buat dalam loyang besar, so kek dia jadi nipis. Sedap memang sedap tapi rupa tak cun.
Kali ni kejadian dia cun kemain.
Inilah sejenis kek yang paling mudah di dunia.
Yang nak cuba, ini dia resipi Burnt Cheesecake atau nama angau dia Ciskek Rentung Terbakar Jiwa Ragaku Dalam Merinduimu oleh SuperDaddy Khairul Abdullah.
Ads
Hanya 5 bahan yang wajib ada.
BURNT CHEESECAKE AKA CISKEK RENTUNG TERBAKAR JIWA RAGAKU DALAM MERINDUIMU
250gm cream cheese
150gm whipping cream
½ cawan gula halus
2 sudu besar tepung gandum
3 biji telur
Ads
Cara nak buat dia:
1. Kau panaskan (preheat) oven pada 190 darjah celcius dan biarkan. Kalau nak guna airfryer kau watlek watpis jer dulu.
2. Masukkan semua bahan dalam blender dan kau pejam mata. Lepas tu tekan dalam seminit dua cukuplah. Dah siap adunan, dan buka mata balik. Taraaaaa. Mudah kan?
3. Guna loyang 6” (inci) dan lapik dengan baking paper. Kalau takde baking/parchment paper tu jangan susah hati, biarkan aku sahaja yang susah memikirkan solusinya buat mu. Ambil butter dan sapu loyang tu. Settle.
4. Tuang adunan ke dalam loyang dan masukkan ke dalam oven. Set timer 25 minit. Kalau guna airfryer pun sama, masukkan dan set suhu 180 dan timer 25 minit.
Ads
Dah siap, keluarkan dan sejukkan dulu baru hidangkan.
Jangan potong waktu panas-panas tu, dia masih lembik kat dalam. Nak cepat masukkan dalam peti dan biarkan sejuk.Dah sejuk barulah potong cantik-cantik okeh.
Senang yakmat nak buat dia kan? Pejam mata pun boleh. Sekejap sahaja siap.
Cuma nak makan tu yang kena tunggu lama sikit.
Lamanya seperti aku menunggu tarikh nikah kita.
#ResepiSuperDaddy
#burntcheesecake
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
1.Satukan air suam dan gula,kacau hingga gula larut.
2.Masukkan yis dan kacau2 sekejap, biarkan 15 minit@ hingga berbuih. Bila yis dah berbuih campurkan kuning telur dan kacau sebati…siap.
Bahan2 lain:
4 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam halus
2 sd makan shortening
2 sd makan marjerin @ (Kalau tak ada Shortening boleh letak 3 sd makan marjerin,cairkan dan biar sejuk)
2@3 sudu makan susu tepung Nespray
1 sudu teh baking powder
1 sd teh Bread Softener @sebarang pelembut roti yg ada.
**Saya guna 2 cawan tepung gandum + 2 cawan tepung high protein (tepung roti).
** Ayakkan tepung, kemudian satukan kesemua bahan kedalam mangkuk besar@talam besar.
** Sedikit air biasa jika perlu.
** Saya letak pelembut serbaguna Cream Super
1.Gaul rata hingga sebati tepung bersama bahan2 lain dlm bekas besar.Tuangkan perapan yis yg dah berbuih, gaul rata dan uli hingga sebati. Tambah sedikit air jika doh terlalu keras dan rasa berat.Kalau dah rasa ok x perlu tambah air lagi, ikut tahap resapan tepung.Doh mesti lembut melekit2 sedikit.
2.Terus uli dgn cara tarik tolak doh seperti memberus baju hingga doh yg melekit bertukar menjadi licin.Boleh juga masukkan doh kedalam plastik bersih dan ramas2 sekali sekala picit2 hingga doh menjadi licin dan x melekit2.
3.Keluarkan doh dari plastik dan terus uli lebih kurang setengah jam hingga doh licin,elastik dan terasa lembut ringan.Doh dah tak melekat2 pd tangan.
4.Tutup bekas doh dgn tudungnya@kain lembap @ plastik.Perap doh lebih kurang 1 jam hingga naik 3 x ganda
5.Apabila doh dah cantik kembang,tekan2 @tumbuk perlahan utk buang angin dan bentukkan dgn bentuk disukai.Samada bentuk donat biasa @bentuk hati @bentuk bunga. Sentiasa lumurkan tepung pd tgn supaya doh x melekat2 pd tangan.
6.Dah siap bentuk rehatkan lebih kurang 30 minit,bergantung suhu ruang. Dulang bekas letak donat mesti ditabur tepung agar donat tidak melekat pd dasar apabila hendak digoreng.Jgn sampai doh terover kembang tau,nanti donat mengecut lembik dan serap byk minyak bila digoreng.
7.Panaskan minyak dan goreng donat dgn api sederhana perlahan,balikkan sekali@2 kali sahaja hingga masak kedua2 bahagian utk dapatkan ring putih pd tepi donat .Jgn kerap balik2kan donat nanti hilang ring Putin tu. Api pulak jgn kuat sgt nanti donat garing mengejut, luar nampak terlalu garing tapi dlm x masak sepenuhnya.Ingat tu.Angkat donat dan toskan minyak, boleh lapik bekas dgn tisu dapur.Apabila donat dah suam bolehlah salutkan dgn gula@susu tepung+gula@coklat.
GULA SALUT DONAT:
1/2 cawan Snow Powder @Dusting Powder
Sedikit gula castor
*Satukan kedua2 gula dan kacau rata, Letak donat dlm bekas besar bertutup rapat. Goncang perlahan2 hingga gula tersalut cantik
COKLAT SALUT DONAT:
100 gm coklat compaun Beryls,lebih kurang sebesar tapak tgn kanak2 10 tahun pun ok,cukup dah tu.
2 sudu makan butter@marjerin
3 sudu makan susu cair@susu segar1
1.Guna kaedah doible boil tau,jgn direct masak atas api dapur.Pastikan jgn tercampur sedikit pun air dlm coklat,nanti x cantik…x licin hasil coklat cair tu.
3.Kacau sebati,siap.Biarkan sekejap@boleh ja terus salutkan pd donat.
**Resepi yg sama juga boleh digunakan utk buat Burger Malaysia, Bentukkan bulat2 leper sedikit kemudian goreng. Belah jgn putus kemudian isikan dgn Sambal Bilis dimasak kering sedikit,letak salad dan kepingan timun segar. Dapnyeee 😋😋😋
*Air sejuk dari peti ais 255ml-260ml…ikut tahap serapan tepung. Waktu bm tgh uli saya tekan2 dgn hujung jari dan tambah sedikit air jika doh rasa terlalu keras. Kalau doh keras komfem donat akan jd keras, tak lembut gebu. Doh yg cantik mesti rasa ringan, lembut tp x melekit2 dan sejuk je.
*Kalau guna bm masukkan bahan basah dahulu diikuti bahan kering. Step rounding dan perap semua sama. Moga bermanfaat ye… Assalamualaikum semua.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Cukup nampak menyelerakan manggo cheesecake yang dikongsikan ini. Untuk yang ingin mencuba, ini resipinya.
Hai semua, hari ni ariana nak share cara ariana buat mango cheesecake. Yang pasti bila makan tak cukup 1 slice.
Resepi Mango Cheesecake
160gram biskut marie (dikisar halus/ditumbuk hancur)
90gram butter (dicairkan)
========================
2 biji mangga (dikisar dijadikan puri)
+ 1 sudu besar air jus lemon
========================
500gram cream cheese
200gram whipping cream
1sk esen vanila
140gram gula castor
100gram puri mangga
2 1/2 sudu besar air jus lemon
1 sudu besar susu pekat manis
(2 sudu besar gelatin + 80ml air panas) -kacau sebati
========================
Manggo jelly
1 sudu besar gelatin + 50ml air panas – kacau sebati
200gram puri mangga
Cara membuatnya :
1. Mula-mula kisar dahulu biskut marrie hingga hancur atau ketuk je sampai hancur.
2. Bila dah hancur, masukkan biskut ke dalam bekas bersama butter yang telah dicairkan. Kemudian kacau hingga sebati.
3. Masukkan biskut tadi ke dalam loyang 8′, tekan sehingga padat dan rata. Gunakan loyang yang boleh dibuka tepi atau boleh tolal dari bawah. Sejukkan selama 30 minit atau masukkan ke dalam frezer.
4. Untuk membuat puri mangga, gunakan 2 biji mangga yang dikupas kulit kemudian masukkan ke dalam pengisar bersama dengan 1 sudu air jus lemon.
5. Ni puri mangga yang telah siap dikisar.
6. Sebelum buat adunan cheese, buat air geletin terlebih dahulu. 2 sudu geletin + air panas 80ml. Kacau hingga sebati, ketepikan.
7. Dalam bekas masukkan cream cheese, whipping cream, gula kastor, esen vanila, air jus lemon. Mix kesemua bahan ini sehingga kembang dan licin. Pastikan tidak berketul.
8. Bila adunan sudah licin masukkan puri mangga. Mix hingga sebati. Dan kemudian masukkan pula susu pekat manis dan air gelatin tadi. Mix sehingga adunan sebati seperti ini.
9. Kemudian keluarkan loyang tadi dan tuang adunan cheese. Sejukkan 2 – 3 jam, boleh letak dalam frezer atau chiller. Pastikan cheese jadi keras.
10. Untuk adunan manggo jelly pula, ariana
buat air gelatin dahulu. 1 sudu besar
gelatin+50ml air panas. Kacau sehingga
sebati. Ketepikan sehingga sejuk.
Masukkan air gelatin tadi ke dalam
mangkuk bersama puri manga. Kacau
sehingga sebati. Buat adunan puri manga
ni 10 minit sebelum keluarkan cheesed dari peti.
11. Tuang adunan puri mangga dalam
loyang. Untuk dapatkan lapisan atas yang
|icin, jangan rata guna sudu. sengetkan
sikit loyang supaya rata ke tepi. Sejukkan
semula selama 7-8 jam dalam peti ais
biasa@chiller.
12. Bila dah sejuk, bolehlah keluarkan dari
Loyang. Kalau guna loyang yang boleh
buka bawah, letak cawan kat bawah loyang dan tolaklah loyang ke bawah.
Ni hasilnya manggo cheesecake
Sumber : Ariana Sofia Ahmad via MAHN
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Sekiranya nasi semalam masih berlebih selain boleh dimasak nasi goreng sebagai menu yang menyelerakan, sebenarnya banyak lagi menu yang boleh kita hasilkan daripada lebihan nasi tersebut.
Nak tahu menu apakah itu dan apa pula resipinya jom semak satu persatu.
2 cawan tepung gandum*
1 cawan nasi sejuk
1/2 cawan ikan bilis – bersihkan
1 labu bawang besar – cincang halus
2 biji cili merah – buang biji & cincang halus
2 tangkai daun bawang- cincang halus
1 batang lobak merah – parut halus
Air secukupnya
Garam secukupnya
Cara membuatnya:
Kisar nasi dan ikan bilis bersama 1 cawan air hingga lumat.
2. Masukkan bahan-bahan cincang dan kisar kemudian gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul sebati.
4. Tambah garam dan air (jika perlu) dan gaul sebati. Kemudian dioreng hingga keperang-perangan. Hidangkan panas dengan sos pilihan.
INFO
*Tepung gandum boleh juga digantikan dengan tepung naik sendiri untuk dapat bentuk bulat dan ‘fluffy texture’.
*Air adjust ikut citarasa, kalau terlalu lebih cekodok akan jadi lembik. Jadi kena pandai-pandai agak.
*Ikan bilis dah masin, jadi letak sedikit saja garam.
*Sayur-sayur boleh dipelbagaikan selain lobak merah seperti hirisan kubis, bayam, daun sup dan lain-lain.
Mula-mula, panaskan sedikit nasi. Kalau ia terlalu kering, campurkan sedikit dengan air. Kemudian, letakkan seketul ayam di tengah-tengah.
Kepalkan
Kepalkan nasi dengan menggunakan plastic wrap hingga menjadi bebola. Kemudian, masukkan ke dalam peti ais sekejap.
Sediakan bahan seterusnya
Sementara menunggu nasi mengeras, sediakan bahan untuk proses seterusnya.
Tepung
Telur
Breadcrumb
Golek dalam tepung
Seterusnya, golekkan bebola tadi ke dalam tepung.
Celup dalam telur
Selepas itu, celupkan pula dalam telur. Tapi, jangan lama sangat ya. Nanti terburai pula.
Salut bread crumb
Akhir sekali salutkan bebola tadi dengan bread crumb.
Goreng
Panaskan kuali, tunggu api panas dan gorengkan seperti biasa.
Lepas diangkat dan ditoskan minyaknya, boleh hidangkan. Memang lazat dimakan panas-panas. Tengok pun boleh terliur. Cicah dengan sos atau mayonis, lagi terangkat!
Sumber : ‘Az Shafiqah Ira
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Penyanyi rock lagenda, Ella, baru-baru ini menyentuh hati ramai apabila memberikan ucapan penuh kasih sayang kepada anak perempuannya, Shanome, sempena hari lahirnya.Ella atau nama...