Inilah bahan utama dalam pembuatan sambal hitam yang iaitu buah belimbing buluh. Seperti yang kita tahu buah belimbing buluh mempunyai saiz yang lebih kecil dari belimbing biasa.
Mempunyai rasa yang agak masam dan jarang di makan mentah begitu sahaja. Oleh sebab itu, ia lebih banyak di gunakan masakan sebagai pengimbang rasa masam dalam masakan asam pedas, masak lemak cili api dan sebagainya.
Namun, baru-baru ini viral tentang belimbing buluh yang boleh dibuat kek. Ia digunakan sebagai bahan asas untuk mendapat rasa masam.
_____________________________________
Kek belimbing buluh. Kenapa? Tak percaya?
Sedap tak masam pun. Manis pun sedang saja. Bila letak hirisan belimbing tu baru terasa masam sikit suai rasa dgn kek tu. Cara buat pun mudah kita blend ja.
Bahan-bahan:
12 biji belimbing buluh
1 cawan gula
1 cawan minyak
4 biji telur
½ st garam
Kisar semua bahan diatas dalam 3 minit ke 5 minit macam tu lepas tu tuang dalam mangkuk besar utk digaul bersama bahan dibawah ni. Sebelum gaul tu ayak lah dl tepung dengan soda bikarbonat tu dulu.
2 cawan tepung kek
1 st soda bikarbonat
Guna wire whipped saja untuk kacau sebati tak yah lama² sangat. Kalau tak ada wire whipped ikut lah nak guna senduk kayu balik ka. Bagi sebati ja. Dah siap tu bakarlah dalam oven yg dah dipanaskan terlebih dahulu, bakar pada suhu 160°C selama 50 minit. Siap!.
Sumber: Shobri Aziz
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Sebut sahaja resipi biskut raya, pasti ibu-ibu akan pilih yang mudah nak buat dengan bahan yang simple. Lagi-lagi bagi anda yang baru belajar nak buat hidangan raya kan.
Kali ini admin sajikan resipi Biskut Makmur yang sememangnya antara biskut hari raya yang menjadi kegemaran orang ramai. Istimewanya resipi yang dikongsikan oleh saudari Rona Eryza ini sangat mudah, simple tapi sedap. Jom cuba!
BISKUT MAKMUR ( TANPA OVEN )
Bahan-bahan : 3 cawan tepung gandum 1/2 cawan gula ising 1/2 cawan planta 1/2 minyak sapi ( kalau tak ada , boleh guna majerin ) 1 cawan susu tepung ( saya pakai sus Fernleaf )
Cara-cara : 1. Goreng tepung tanpa minyak dengan api yang perlahan . Kacau tepung sehingga kekuningan .
2. Seterusnya , cairkan minyak sapi dengan planta . Bila dah cair , biarkan sejuk . 3. Masukkan gula ising dan campuran planta serta minyak sapi ke dalam tepung . 4. Gaul rata sampai adunan boleh dikepal bulat-bulat .
5. Bila adunan siap dikepal , salut biskut tadi dengan susu tepung hingga rata .
6. Siap sedia untuk dinikmati .
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Resepi Kuey Teow Theng yang sangat mudah. Jom cuba hasil perkongsian puan
BAHAN-BAHAN
Kuey Teow
Ayam
Cili flakes
Daun Bawang
Daun sup
Bawang putih
Siew Pak choy
Fish ball
Fishcake
Lada sulah
3 sekawan
kiub pati ayam
Bwg merah
Bwg putih
Halia
air scukupnya
Cara- Cara
1.Tumis bwg putih, bwg merah dan halia yg dikiisar Serta 3 sekawan. Setelah naik bau masuhkan air Didihkan, masukkan kiub ayam kemudian masukkan isi ayam, bila isi ayam dah masak keluarkan isi ayam separuh , bila dh sejuk carik-carikkan ayam tersebut.
2.Masukkan fishball dan fishcake rebus sekejap dan toskan. Hiris nipis.
3. Kuah tadi tambah perencah sup, lada , garam , daun sup. Masak seperti masak sup biasa.
Cara buat minyak bawang putih
1. Cincang 1 labu bawang putih.
2. Panaskan 1 senduk minyak, bila minyak. Dah panas masukkan bawang putih yang di cincang , goreng sehingga bawang kekuningan.
Cara buat kicap sambal kicap
1. Blend cili padi dan bawang putih gaul dalam kicap manis , perah limau kasturi. Ltk sedikit gula jika suka pedas Manis.
Celur sekejap sawi sehingga layu dan toskan.
Celur keoy teow dan toskan.
Selamat mencuba
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.