Bubur Krong Krang. Manisan Thailand Sekali Pandang Macam Kuih Siput, Rasa Sedap Sangat!
Ada yang pernah cuba ke Bubur Krong Krang ni? Mungkin tidak semua tahu tentang manisan ini apatah lagi ia merupakan hidangan daripada negara Thailand. Bubur Krong Krang, dibuat daripada tepung ubi kayu dan sekali pandang bentuknya seperti kuih siput. tapi sebenarnya manisan yang dimakan bersama kuah dan enak sekali rasanya.
Bagi yang belum pernah mencuba rasa, bolehlah buat sendiri memandangkan mudah sahaja untuk disediakan.
Bubur Krong krang
Bahan:
1 cawan tepung ubi kayu
1/2 cawan air panas mendidih
kuantiti di atas ditambah sehingga adunan jadi kenyal dan boleh ditekan pada acuan.
Cara:
1.Masukkan tepung dalam mangkuk menguli.
2.Masukkan air panas mendidih, kacau sebati. Adunan akan melekat2. Tambahkan air atau tepung ubi hingga mendapat adunan yang kenyal.
3.Potong kecil adunan untuk ditekan menggunakan acuan kuih siput.
4.Bila habis diterap, rebus dalam air panas.
5.Toskan bila sudah terapung dan masuk dalam air sejuk.
6.Sedia untuk digunakan.
Bahan Kuah: (Untuk 2 adunan Krong Krang)
5 cawan santan
3/4 cawan gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar bijan yang telah digoreng tanpa minyak (optional)
1 cawan isi kelapa muda (optional)
Cara:
1.Masukkan santan bersama gula dan garam.
2.Kacau hingga sekali mendidih sahaja. Sehingga gula telah larut.
3.Masukkan isi kelapa.
4.Masukkan Krong Krang.
5.Tabur bijan. Siap.
BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA
- “Jangan Namakan Air Katira Kalau Tak Letak Katira”- Dr Kamarul Kongsikan Resipi Originalnya!
- Suka Makan Daging Goreng Kunyit. Nak Lembut & Basah-basah Sikit, Begini Cara Buatnya!
- Inti Sedap & Kulit Karipap Rangup, Begini Cara Buat Karipap Daging Kurma!
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club