Buat tauhu untuk makan sendiri sebenarnya boleh dibuat dengan menggunakan bahan-bahan yang ringkas. Hanya menggunakan kacang soya, air dan cuka sudah dapat menghasilkan kepingan tauhu yang bayak.
Nak tahu detail cara penyediaannya, bolehlah baca perkongsian daripada Kak Zie ini lengkap dengan langkah demi langkah. Oleh itu, mudahlah untuk anda fahami.
Tauhu Homemade
Bahan-bahan :
1 kg Kacang soya, 1 senduk cuka & Air
Cara Buat :
1. Rendam 1 kg kacang soya semalaman.
2. Kemudian bland. Selepas itu tapis dengan menggunakan kain tudung bawal yang tidak digunakan.
3. Masak sehingga mendidih dan kemudian masukkan cuka makan 1 senduk. Kacau-kacaukan dan biarkan sehingga naik berkeladak (berketul-ketul)
4. Sediakan bekas terlebih dahulu di mana raga plastik alaskan dengan kain yang diguna untuk tapis di awal tadi. Sauk ia dengan senduk berlubang sampai habis. Kalau ada baki sikit-sikit lagi..tuang dalam penapis teh sahaja.
5. Bila sudah siap lipat kain tu kiri dan kanan, kemudian ambil plastik pemotong sayur letak di letak ktatas..tindih la dengan lesung batu. Jangan terlalu berat nanti isi tauhu keras. Ringan sangat pun tak boleh nanti hancur bila dipotong.
6. Bila sudah sejuk boleh la potong dan terus letak dalam air. Kemudian boleh dimakan.
Sumber : Kak Zai via MAHN
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club