Bahan pemekat, untuk pekat kan sup :
————————–
50 gm butter
100 tepung gandum
1. Panaskan butter dengan api sederhana, masuk kan tepung.
2. Kacau hingga sebati. Ketepikan.
Cara membuat sup cendawan berkrim :
————————–
1. Panaskan butter kemudian tumis bawang merah, bawang holland, celery dan kacau hingga naik bau.
2. Masukkan kesemua cendawan yang dihiris bahagian (A), daun bay dan masukkan air serta kiub ayam.
3. Biar dia mendidih dan renehkan lebih kurang 15 minit.
4. Masukkan susu sejat atau krim masakan dan bahan pemekat sup.
5. Kacau sebati. Tutup api dan biarkan suam sedikit.
6. Masukkan ke dalam blender dan kisar hingga halus sup tadi. Sebelum kisar #jangan_lupa_keluarkan_dau
7. Masukkan ke dalam periuk. Masukkan cendawan (B) dan panaskan balik sup tu.
8. Siap untuk dihidangkan dengan roti bawang putih.
Untuk lebih jelas cara menghasilkan sup cendawan ini, boleh juga lihat video ini.
sumber : Suhanna Zakaria