Lumrah manusia kan, suka memilih, Betul tak? Nak-nak lagi dalam satu ‘benda’ ni. Kalau salah pilih, mau tak berapa jalan nak makan. Apa lagi kalau bukan isi ayam. Hehehe.
Yang boleh bedal semua benda, bagus la makan tak memilih. Kena yang memilih, garu kepala mak-mak kat rumah nak masak apa isi ayam bila anak-anak memilih!
Haa tak payah garu kepala sangat lah mak! Dari membeku je isi ayam dalam peti tu, jom la rajinkan diri sikit buat nuget tempura homemade resepi dari Rosmirah Yussof ni… Mudah je caranya. Yang mana konon memilih tak makan isi tu, makan nuget ni confirm diorang lah yang paling laju makan nanti. Jom cuba!
NUGET TEMPURA HOMEMADE
Bahan-bahannya :-
2 keping dada ayam dipotong dadu
1ulas bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
2 sudu tepung ubi
1sudu perencah daging lada hitam maggie
Sedikit daun sup
Sebiji telur ayam
Lobak.
Tepung bestari
* Kalau xde perencah daging lada hitam maggie boleh digantikan dengan serbuk lada hitam,sedikit garam dan serbuk perasa(jika suka)
Cara-caranya :-
1. Ayam dipotong kecik supaya mudah masa blender
Ads
2. Campurkan semua bahan kecuali tepung bestari ke dalam blender.Guna blender kering.Kalau xde tumbuk guna lesung pun boleh.. lagi terasa ayamnya.
3. Bahan yang siap diblender
Ads
4. Sapukan sedikit minyak pada loyang dan ratakan bahan yang dibender ke dalam loyang
5. Kukus selama 15 minit
6. Siap kukus.Boleh potong atau cetak ikut kretiviti masing2
Ads
7. Dah siap dipotong dan dicetak menggunakan cetak kuih
8. Bancuh tepung bestari dengan sedikit air.Bancuh cair macam buat tepung goreng pisang.Tak perlu tambah garam sebab tepung tu dah masin.
9. Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan sehingga masak dan kekuningan
10. Siap untuk dihidang.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Lebihan roti yang dah tamat tempoh jangan dibuang, sebaliknya ada manfaatnya untuk tanaman anda.
Selain membeli di kedai, anda boleh hasilkan sendiri baja organik yang boleh membantu menyuburkan pokok agar rajin berbunga seperti pokok orkid.
Perkongsian oleh Puan Norzaiwi Ismail pastinya membantu anda menyuburkan lagi tumbuhan. Nampak mudah dan menjimatkan, jom cuba:
.
Bahan-Bahan:
4 Keping Roti
2 Liter Air
.
Cara Membuat:
1.Ambil 4 keping roti dan rendamkan didalam 2 liter *air selama seminggu.
2.Selepas seminggu tapis dan campurkan dengan sedikit air sebelum disiramkan pada pokok.
.
*Sebaiknya gunakan air hujan atau air paip yang ditadah dan biarkan semalaman untuk hilangkan klorin.
.
Selamat Mencuba!
.
Kredit Foto: Zulkifli Mamat
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Hidangan pencuci mulut petang ni mungkin ibu-ibu boleh sediakan menu yang cukup simple tapi sedap ini.
Bahan yang digunakan tak banyak dan cara buat semudah ABC. Pasti dapat memikat selera anak-anak yang sedang berpuasa. Jom cuba!
PUDING OREO MILO SEMUDAH ABC ?
Bahan-bahannya simple je. Yang pasti rasa nya sedap poh palehh wehhh. Rasa sekali mesti nak lagi. Nyummy nyummy ?
Bahan-bahan :
– 1 bungkus serbuk agar-agar ( 10gm)
– 1 bungkus orea (di asingkan inti nya dan dipatah dua biskut nya)
– 1 tin susu cair
– 1 cawan milo
– 3 sudu besar gula pasir
– 750 ml air
Cara membuat:
1. Panaskan air dan serbuk agar2 dalam periuk. Kacau sehingga hancur serbuk agar2.
2. Masukkan gula dan inti oreo tadi. Kacau hingga hancur
3. Masukkan susu cair. Kacau hingga larut dan sebati semua. Tutup api dapur gas.
4. Bahagi bahan2 yang masak tadi ke 2 bahagian
5. 1 bahagian biar kan warna putih je.
6. 1 bahagian lagi campur dengan milo, kacau sampai sebati. Pastikan milo betul2 hancur. Kemudian bahagi lagi kepada 2 bahagian. 1 untuk lapisan atas sekali. Dan 1 untuk lapisan bawah sekali.
7. Now dah ready untuk tuang dalam acuan. Tuang 1 bahagian milo kedalam acuan.
8. Tunggu bahagian milo tadi mengeras dulu. Then boleh tuang bahagian putih pulak.
9. Taburkan orea ke dalam bahagian putih tadi. Taburlah ikut kreativi hampa ye.
10. Last sekali lepas bahagian putih keras. Tuang lagi 1 bahagian milo tadi.
Thennnn siapppp !! Boleh simpan dalam peti ais bahagian bawah tau. Tunggu betul2 keras dan sejuk then bolehlah menikmati rasa nya. Makan sejuk2 lagi terserlah kenikmatannya. ?
P/s : pastikan sebelum tuang lapisan seterusnya. Lapisan sebelum tu betul2 keras. Kalau tak dia tak jadi layer2 cantik tu
Moh la try buat. Serius sedap. #share dulu resepi ni, nanti nak buat senang resepi dah ada ?
Kalau menjadi share dengan ida tau
Family ida buat sebiji habis. Buat sebiji lagi pon habis licin. Next time kena buat banyak biji lagi. Hihihi
#resepiByIeda
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Anda peminat ikan keli, tapi bila part nak goreng tu memang lemah sikit. Kang tak pasal-pasal terkena minyak apabila meletupletup dalam kuali.
Sebenarnya tak susah pun nak goreng ikan keli dan paling penting tak hancur. Jika ibu-ibu tak nak ‘berperang’ kat dapur lagi, nah ikut tip yang dikongsikan oleh Zur Ain Salim ini.
1. BASUH DENGAN TEPUNG
Basuh ikan dan rendam dengan tepung gandum.
p/s: Ada juga yang bagi tips letak cuka pun boleh tanggalkan lendir. Terpulanglah nak cuba yang mana ok.
2. SALUT TEPUNG & KUNYIT
Kemudian, gaul ikan keli tu dengan garam , kunyit & tepung jagung .. sukatan tu ikut sendiri berape ekor ikan tu .. lepas tu gaul lah bagi rata.
3. GORENG HALIA DULU SEBELUM MASUKKAN IKAN
sambil gaul-gaul ikan tu .. panas kan minyak, masukkan 2/3 potong halia .. tak payah buang kulit halia tu.
p/s: Orang kata kalau tak ada halia, boleh ganti dengan asam keping atau bawang putih.
4. ANGKAT & TOSKAN
taraaa .. ikan hakak dah siap digoreng .. cantik kan .. tak hancur pun.
RESEPI IKAN KELI GORENG BERLADA
Siap goreng tu nanti, terpulanglah nak makan macam tu saja atau nak buat sambal.
Dah alang-alang ni, saya kongsikan sekalilah resepi ikan keli goreng berlado yang simple dan confirm buat peminat ikan keli makan nasi bertambah.
BAHAN-BAHAN
Halia*
Kunyit*
Serai*
Bawang Merah*
Bawang Putih*
Lada Besar*
Lada Kecil*
Gula
Garam
*Tumbuk atau blender kering
CARA-CARA
Panaskan minyak
Tumis bahan blender / tumbuk
Perasakan dengan garam dan gula
Gaul sampai agak kering / pecah minyak
Masukkan ikan goreng tadi
Gaul rata dan tutup api
Siap dihidang
Selamat mencuba.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Dalam rumah tangga, hubungan suami isteri bukan sekadar berkongsi kehidupan, tetapi juga memahami keperluan masing-masing termasuk keperluan seksual.Walaupun ia sering dianggap isu peribadi, hakikatnya...