Memaksimakan penggunaan ruangan bawah tangga sering membuatkan kita berasa buntu. Memandangkan ruangnya yang terhad dan kedudukannya berada di bawah tangga.

Sedangkan pelbagai gaya dan konsep  boleh dijelmakan jika berani bereksperimen dengan dekorasi dan suatu bonus juga jika kreatif untuk lalukan DIY.

Ini sepertimana idea yang dikongsikan oleh Norasly Omalicha, menghasilkan sofa untuk ditempatkan di bawah tangga dan seterusnya menjadikan ruangan tersebut sudut  tumpuan ahli keluarganya beristirehat.

Bahkan kelebihan bila membuat sendiri sofa, semuanya boleh diselaraskan dengan rekaan yang diingini dan fungsi perabot tersebut mengikut kesesuaian peribadi.

Untuk yang ingin menghasilkan sofa tersebut, di sini dikongsikan  info untuk manfaat semua.


Assalamualaikum… & Salam Sejahtera sahabat semua….ni saje je nak share project 3 tahun lepas, masa tu nak start bulan puasa & saya ambik masa sebulan utk siapkan.

Maklumlah puasa & tugas harian lagi, asalkan siap sebelum sehari nak raya, semua saya buat sorg2 cuma bila part nak mengangkatnya baru mintak tlg suami & anak bujang, selebihnya saya buat pelan2.

Selalu bila nak Diy atau Makeover sesuatu yang berat2 saya pastikan benda tu senang di gunakan sebab tu saya pasang roda & tali di bawah sofa tu so kalau nak vacuum habuk2 bila time mengemas senang sikit tarik je.

Sebelumni dok fikir apa yg saya nak buat utk bawah tangga, fikir dok fikir end of the day sudahnya buat sofa je lah senang…

IKLAN

Bila ada tetamu atau adik beradik dtg ada anak kecik boleh letak kat situ & anak2 pun suka sangat baring tido kat bawah sedangkan bilik dah ada sorg satu pun kdg2 diaorg malas nak naik atas jangan kata budak2 org tua pun kalau dah dapat lending lena terus sampai esok.

sofani juga boleh simpan brg2 kat dalam yg paling penting tahan lasak sebab bila dah ramai2 memang suka lending kat situ kena pulak bila dah kekenyangan pasang kipas confirm lena….

So saya harap dgn project yg saya share ni dapat memberi inspirasi buat sahabat2 yg mana dok fikir tak tahu nak buat apa utk bawah tangga tu, boleh la try buat sofa mcm ni…

kain velvet blue yg lebih tu saya hantar jahit kat kedai time ni dah penat tak kuasa nak menjahit sebab raya lagi sehari dua je, sempat lagi tu pi cari kekabu nak buat bantal panjang, kalau dah lending kena lah ada bantal baru lah boleh lena di buai mimpi…

Untuk hiasan wall bawah tangga tu saya beli frame cermin kecik2 ni yg murah2 je sudah, lepas tu saya spray color 2 tone of Gold & Silver Sparkling biar nampak macam mahal sikit lah walaupun murah je…

So ni lah hasilnya bila orang perempuan bertukang…jadi leeeee…

Jangan tanya berapa saya habis utk buat sofa besar bawah tangga ni sebab ada brg2 yg dah ada kat store saya cuma beli brg2 yg mana perlu tambah je… Selalu kalau terfikir nak bertukang, terus buat tak dan nak tulis kira2 berapa…

Barang2 di bawah boleh dapat di tempat ni:

~ span kuning sekeping = Rm:2.50 ( hardware )

~ kayu 4×4, 2×4, plywood tebal setengah inch ( hardware )
~ roda ( Ace Hardware )
~ kain Velvet Blue ( Sportlight )
~ Buttons Diamond ( Lazada @ Shoppe )


~ Bamboo Banting ( Sportlight )

~ Polyester Fiber Batting ( Sportlight

Nak hias rumah tak semestinya kena beli brg mahal2, pandai2 lah nak matchkan bagi cantik yang penting belanja ikut kemampuan, walaupun kdg2 kita mampu beli tapi kalau boleh jimat lagi bagus…

( kalau boleh Diy @ Makeover sendiri lagi bagus, sebab bila kita buat sesuatu dari hasil kerja tangan kita sendiri kepuasan dia tu lain dari beli yg sedia ada, bukan semua benda kita boleh buat & bukan semua benda kita boleh beli.

Kalau rasa takda idea search lah di You Tube, Pinterest, Blog & lain2 Website, apa guna ada internet kalau setakat nak ber fb & membawang je, baik buat sesuatu yg medatangkan hasil busykan diri lagi bagus, rumah kemas & cantik hati pun senang… tapi duit yg suami bagi ambik jgn tak ambik duit tu boleh beli gelang mas…

Sumber : Norasly Omalichia

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club