Buat mereka yang suka makan Sizzling mee tentu mengidam nak makan di kedai. Sejak arahan PKPB buat beberapa buah negeri tentu dah lama tak makan hidangan ini.
Apa kata cuba resipi yang dikongsi oleh puan Norhakimah Hanafi yang mudah jika nak buat di rumah.
Ikuti perkongsian ini
Semalam memang teringin nak makan Sizzling mee. Nak pergi makan kat kedai, malas nak bersiap. Mujurlah nak buatnya senang. Sampai laki aku balik makan tanya, “Sayang, beli kat kedai ke?” Sedap punya hal. Ok. Kutlah kau takde idea nak masak malam karang, nah ni resepi dia.
Bahan-bahan:
Ads
4-6 ulas bawang putih 1/2 hiris halis (halia aku habis semalam) 3 sudu kicap cair/biasa 4 sudu sos tiram 3 sudu kicap pekat 1 sudu serbuk lada hitam (aku letak sikit je) 1 kiub ayam 2 sudu tepung jagung (campur air sikit) Cili kering 5-7 biji kerat dua (aku letak 3 je) 3-4 cawan air 5-6 biji cendawan Shitake (nak banyak letaklah lagi) Sawi Telur Ayam potong kecil (Isi je aku letak)
LANGKAH DEMI LANGKAH Cara nak buat ada dekat gambar. Pejam mata pun siap, weh!
Ads
Pastu, kau masukkan isi ayam yang kau potong tadi. Suka hati kaulah nak letak ayam banyak mana. Goreng separuh masak.
Pastu kau masukkan 3-4 cawan air. Nak banyak kuah pepandailah kau adjust.
Kuih asam gumpal merupakan sejenis hidangan kuih tradisional Melayu yang lemak manis yang dihasilkan dengan menggunakan sagu mata ikan/ sagu biji dengan inti dan dimasak dalam kuah santan.
Kuih Asam Gumpal ni merupakan sejenis hidangan kuih tradisional Melayu yang popular di Pantai Timur.
Nak tahu cara membuatnya ikuti perkongsian ini.
_________________________
Saya dgn ikhlas hati nk bg resipi sagupal Ataupn org panggil Asam gumpal pn ye jgak.. Alhamdulillah.. Hari2 saya buat 20bks untuk jualan.. Ramai yg suka sgt dgn sagupal ni
SAGUPAL
-First sekali basuh #sagu bwah air paip.. Dh siap basuh sagu,, tos dlm penapis dlm sejam.. Bg betul² kering -bila dh kering sagu td,,masuk kedlm besen,, masak air #panas sampai betul2 gelegak,, curah air panas kedalam sagu yg dh basuh td sedikit demi sedikit,, Jgn byk sgt bbuh air panas.. Nnt Takut lembik plk.. Gaul dgn senduk.. Jgn pakai tangan,, kang melecup tangan kene air panas tu. -Seterusnya,,, bila sagu dh sebati dgn air panas.. Biarkan sejuk dlm 15 mnit, bg sagu meresap dgn air.. -bila dh l5 minit,, sagu dh sejuk dn air dh meresap dgn sagu.. Boleh isi inti kacang hijau kedlam sagu.. Bulatkan besar mne nk. -bila dh siap bulat2kan.. Rebus sagu td dlm air yg dh menggelegak masak sampai timbul sagu td.. Agak2 5mnit je,, kalau nk kukus pn boleh,, tp lambat nk kukus2.. Buat yg mudah je,, ,,tp sebelum buat sagu tu.. Kene masak santan sagupal tu dlu.. Nnt dh masak sagu yg rebus td.. Terus je campak kedalam kuah santan td.
KUAH SANTAN
-cara sediakan kuah santan, dengan merah,dan halba dalam 1@2 sudu teh,daun #pandan, #garam dan #gula kedalam #santan.. Bg gelegak.. Masukkan sagu yg dh masak td.
INTI KACANG HIJAU
cara buat #Inti kacang hijau,, Rebus kacang hijau bg betul empuk.. Dh empuk masukkn #gula agak2 manis yg kwan2 suka.. Daun #pandan jgn lupa ye.. Bg wangi inti kita.#garam Jgn lupa plk ..masak sampai betul2 kering.. Nnt senang nk bulat2 kan.
PERINGATAN Masa nk bulat2 sagu.. Kene pakai sarung plastik.. Nnt sagu melekat kat tangan.. Mmg susah nk buat kje.. Sapu minyak masak ckit kat glove tu.. ok saya ikhlas bg resipi. In shaa Allah jd.. Doakan saya.. Yg baik2..
Sudah jemu atau tiada idea untuk masak hidangan keluara, apa kata cuba menu yang simple ini iaitu Siakap Steam Chinese.
Nak buat mudah sangat. Ikuti resipi ni.
__________
Aku dah repeat banyak kali menu ni. Layan baqhang. Bahan-bahan pun mudah yakmat.
Aku dah pernah share sebelum ni, bagi yang terlepas dan yang belum pernah rasa, jomlah cuba resepi Siakap Steam Chinese Style oleh Superdaddy Khairul Abdullah ni.
Mudah sangat aihhh.
Bahan-bahan untuk projek kali ini ialah:
1 ekor ikan siakap, dibersihkan.
2 inci halia muda
1 pokok daun ketumbar
1 pokok daun bawang
1 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 sudu kicap
1 sudu minyak bijan
4 sudu minyak masak
½ sudu gula
1 sudu garam
Cara melaksanakan projek ini:
1. Taburkan garam pada ikan bagi rata, ketuk 2 ulas bawang putih dan masukkan dalam perut ikan dan potong sedikit halia susun atas ikan. Masuk dalam periuk dan stim 9 minit.
2. Sementara ikan distim, masukkan 2 sudu kicap, 1 sudu minyak bijan, ½ sudu gula dan 5 sudu air suam dalam satu bekas dan kacau sebati. Gula tu taknak letak pun takpe kalau guna kicap manis. Kemudian asingkan.
3. Potong halus memanjang halia, daun bawang, daun ketumbar dan cili merah. Asingkan.
4. Ikan dah siap stim, keluarkan dari periuk, buang lebihan air. Letaklah atas pinggan atau bekas hidang paling cun dan kemudian taburkan daun ketumbar, daun bawang, halia dan cili merah tadi atas ikan.
5. Tuang bancuhan kicap dan minyak bijan tadi sekeliling ikan.
6. Potong 3 ulas bawang putih dan tumis dengan 4 sudu minyak masak tadi. Dah kekuningan, terus tuang minyak dan bawang putih ke atas ikan tadi. Minyak ni yang panas menggelegak tu tuang atas ikan tu yer, jangan tunggu sejuk pulak.
7. Siap dan hidangkan.
Mudah kan?
Aku kalau bab masak yang ringkas dan mudah ni memang aku suka lah. Paling best sebab cepat, tak sampai 15 minit dah siap.
Tengoklah gambar tu, sedap wehhh.
P/S: Banyak lagi resepi mudah dan sedap boleh korang tengok di Instagram @mynameiskhairul
Sumber: Khairul Abdullah
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Memasak juga ada cabarannya yang tersendiri, jangan ingat walau sekadar sediakan menu ikan goreng ianya cukup mudah dilakukan.
Apatah lagi jika ikan yang digoreng itu adalah ikan keli. Memang akan ada aksi ‘berperang’, mengenakan tudung periuk sebagai perisai melindungi diri dari percikan minyak panas.
Pun begitu tahukah anda, ada petua dan tip boleh digunakan untuk atasi masalah ikan keli meletup ketika digoreng?
Ini sebagaimana yang dikongsikan oleh Aju Aminudin ini.
PETUA IKAN KELI TAK MELETUP SEMASA DIGORENG
Ramai orang yang suka makan ikan keli goreng. Tapi sebab tak sanggup nak ‘berperang’ dengan ikan tu yang asyik meletup masa digoreng di dalam kuali, jadi dilupakan je lah hasrat nak menggoreng ikan tu. Ataupun jalan selamat, beli je lauk yang dah siap dimasak, kan?
Meh sini Cikju nak bagi PETUA macam mana tak nak bagi ikan keli ni meletup ketika digoreng, dan sedap dimakan. Petua ni diturunkan oleh mak Cikju. Moga kita sama-sama dapat manfaatnya.
Bersihkan Darah Beku
Mula-mula, ketika menyiang ikan keli, make sure kita buang darah beku yang terdapat pada leher ikan tu. Ramai yang terlepas pandang dan tak tau tentang ni.
Kalau nak tau di mana ada darah beku tu, ambil pisau, leretkan bawah rahang ikan yang keras tu, kelarkan di bahagian tu. Kita akan jumpa darah beku tu.
Buangkan. Itu untuk kebersihan je. Takde kena mengena pun dengan ikan yang meletup ketika digoreng tu . Tapi disebabkan ada yang tak tau tentang perkara ni, lebih baik kita bagi pencerahan sikit, ye.
Cuci Dengan Garam & Asam Keping
Kemudian, kelar ikan keli macam biasa. Basuh dengan garam dan asam. Sebaiknya guna garam kasar dan asam keping sebab asam keping membantu mengurangkan lendir ikan. Lepas cuci dengan asam garam, bilas dengan air paip, toskan.
Gaul Dengan Tepung
Ketika nak menggoreng, gaulkan ikan dengan garam kunyit macam biasa dan rahsia untuk ikan tak meletup semasa digoreng bermula di sini.
Tambahkan tepung jagung pada ikan keli sekadar menyalut ikan tu je. Disebabkan tak perasan tepung jagung dah habis masa buat kuih aritu, Cikju bantai je tepun kastard yang ada. Boleh je lah.
Panaskan minyak dalam kuali sehingga betul-betul panas, perlahankan api sekejap dan masukkan ikan keli satu persatu. Goreng sampai betul-betul garing. InsyaAllah ikan keli yang digoreng tak meletup.
Tak payah sampai kome nak pasang perisai bagai, kan. Rumah pun tak berkecah dengan minyak yang meletup-letup tu. Setakat meletup-letup manja tu biasa la. Goreng ikan kembung pun kadang-kadang meletup jugak. Ye dak? Haha.
Tengok kejadian ikan yang dah digoreng tu. Cantik je kan?
Hari ni Cikju masak Ikan Keli Masak Taucu. Nak resepi jugak ke? Tak payah le kot. Kome pun dah pandai kan? .
Okay, sekian sharing macam mana nak elakkan ikan keli meletup ketika digoreng. Tapi kalau meletup jugak, pandai-pandai le kome mengelak. Tak pun kome baca la apa-apa ayat atau doa yang patut ye.
Yang nak share tu dipersilakan je share ye. Semoga lepas ni kome dah tak takut nak menggoreng ikan keli lagi.
Tidak dinafikan mendidikan anak adalah suatu yang mencabar. Lantaran itu ada segelintir sanggup mengikuti kelas keibubapaan untuk mendapat ilmu.Menerusi FB Zatil Arip, beliau berkongsi...