Saat sibuk membeli-belah baju raya, pasti ada juga yang sibuk menyediakan biskut raya. Ada yang memilih untuk membeli, tetapi tak kurang juga yang teruja untuk membuat sendiri, lebih-lebih lagi bila anak-anak mula meminta.

Salah satu biskut raya yang sentiasa menjadi kegemaran setiap tahun ialah Kuih Sarang Semut. Bagi yang baru nak cuba, jangan risau! Resipi ini sangat mudah kerana hanya menggunakan sukatan cawan.

Mudah dibuat, sedap dimakan pasti tak cukup satu balang!

Buat Sendiri Biskut Sarang Semut, Guna Sukatan Cawan, Confirm Tak Cukup Satu Balang!

INI BAHANNYA

Ads

Buat Sendiri Biskut Sarang Semut, Guna Sukatan Cawan, Confirm Tak Cukup Satu Balang!
Buttercup – 1 buku
Tepung kastard – 2 cawan*
Tepung jagung – 1 cawan*
Tepung gandum – 1 cawan setengah*
Gula halus – 1 cawan
Kuning telur – 1
Esen vanila – 1 sudu kecil
Sedikit pewarna kuning
Paper cup
Coklat rice / Coklat manik
Ayak bahan bertanda *

CARA PENYEDIAAN:

Ads

Satukan buttercup dan gula halus. Pukul sehingga kembang.
Masukkan kuning telur, esen vanila dan pewarna kuning. Pukul sebati.
Masukkan semua tepung dan gaul sehingga adunan tak melekat pada tangan. Adunan memang lembut. Jika masih melekat, tambah sedikit tepung gandum.
Boleh simpan dalam setengah jam dekat peti ais atau boleh parut terus dan masukkan dalam papercup. Hias dengan coklat rice.
Bakar guna api atas bawah – 170c selama 30 minit atau ikut suhu oven masing-masing.

Buat Sendiri Biskut Sarang Semut, Guna Sukatan Cawan, Confirm Tak Cukup Satu Balang!

Ads

Buat Sendiri Biskut Sarang Semut, Guna Sukatan Cawan, Confirm Tak Cukup Satu Balang!

Buat Sendiri Biskut Sarang Semut, Guna Sukatan Cawan, Confirm Tak Cukup Satu Balang!

Selamat mencuba!

Sumber: Novelis Afieyza Isahak

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI