Buat Mee Hailam Kuah Pekat, ‘Meriah’ Dengan Daging. Rupanya Mudah Je Nak Buat!

Share

Buat Mee Hailam Kuah Pekat, ‘Meriah’ Dengan Daging. Rupanya Mudah Je Nak Buat!

Jika dihujung-hujung Ramadan ni ada antara ahli keluarga yang tiba-tiba teringin hendak makan Mee Hailam, elok kita layankan sahaja. Buka apa, menyediakan menu ini bukannya susah dan jika buat sendiri lagi puas hati berbanding beli.

Jimat pun jimat, buat seperiuk semua anak beranak boleh makan. Sambil-sambil, boleh sedekah dengan jiran.

Jadi ayuh sediakan menu ini dengan resipi yang dikongsikan oleh Eddy Lela de Boom.

 

Kuah Mee Hailam 

Bahan-bahan :

2 ulas bawang besar-dikisar

4 ulas bawang putih -dikisar

Segemgam cili kering-dikisar

1 ulas bawang merah- dihiris

3 ulas bawang putih- diketuk-ketuk

Sawi,carot dan telur

Daging

1 sudu sos cili

Sos Tiram

Kicap Pekat Mudim

1 sudu lada hitam

4 biji telur

Sedikit bancuhan tepung jagung

 

 

Cara-caranya:

1.Tumiskan bahan hirisan sampai naik bau bersama bahan yang dikisar.

2.Masukkan sesudu sos cili, sos tiram dan kicap pekat mudim tapi boleh sahaja pakai ikut kicap kegemaran masing-masinh ye

3.Bila kuah dah didih. Masukkan daging dan sesudu lada hitam. Masak sampi empuk.

  1. Bila sudah empuk, pecahkan telur dan masukkan sawi,carot sedikit bancuhan air tepung jagung untuk pekatkan sedikit kuah.
  2. Siap dan masa nak makan boleh la dihidang dengan mee dan taugeh serta cili padi potong ye.

selamat mencuba!

Credit : Eddy Lela de Boom

 

BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club