Melihat seisi keluarga suka makan mashed potato bila menjamu selera di restoran segera, terdetik juga dihati untuk menyediakan sendiri hidangan tersebut untuk keluarga tercinta. Nak tahu apa petua dan resipi untuk pastikan rasanya sedap dan enak, jom ikuti perkongsian daripada Kuali Mama ini.
TIPS & PETUA NAK BUAT MASH POTATO DENGAN SEDAP !
Bahan-bahan Resepi Kentang Putar (Kentang):
8 biji kentang
1 kotak kecil susu segar
sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar)
secukup rasa serbuk lada hitam dan lada sulah
Cara-caranya
1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong 2. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 10 hingga 15 minit dengan api sederhana
2. Bila kentang sudah empuk, toskan air
Ads
3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.
4. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih.
5. Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata.
Bahan-bahan Resepi Sos (Gravy)
– 1 labu bawang besar (ditumbuk)
– 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
– 4 sudu butter
– 2 sudu tepung jagung (bancuh dengan sedikit air panas)
– 2 kiub ayam knorr
– lada hitam dan sulah
– 2 1/2 cawan air
Ads
Cara-caranya
1. Cairkan butter dalam kuali dan tumiskan bawang ( api sederhana ) . Biarkan dia bertukar warna sedikit perang (warna caramel )
2. Masukkan bancuhan tepung jagung dan tumis sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang korang suka.
3. Masukkan air ( sikit2 smbil kacau ) dan kacau sehingga sebati.
Ads
4. Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa.
5. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.
6. Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul.
Siap, hidangkan sos yang dah siap bersama kentang putar. KENA CUBA TAU..!! Pasni anak-anak suka !! memang sedap dan puas hati..
SUMBER : Kuali Mama
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Wonton ni asalnya snek yang dijual tepi jalan tapi sekarang dah jadi menu masakan di restoran. Wonton ni boleh makan macam tu je dengan sup atau dengan mee. Mee tu tak kira lah mee tarik ke mee kuning ke mee suhun ke.
Kalau wonton asli masakan China, inti wonton tu daging khinzir. Tapi orang Melayu kita pon kreatif, tukar inti tu dengan ayam atau udang. Wonton ni boleh digoreng jugak tau. Tesktur rangup dia tu sesuai jadikan snek atau hidangan sampingan dengan menu utama.
Sama ada sup atau goreng, wonton ni jadi penambah rasa dalam hidangan tau. Nak buat dia senang je walaupun bentuk dia macam susah je nak buat. Jom cuba buat sendiri di rumah!
BAHAN-BAHAN:
BAHAN INTI:
1/2 biji lobak merah *dipotong dadu
2 ulas bawang putih *dicincang hauls
1/4 cawan daun bawang *dipotong pendek
1 cawan ayam *dipotong dadu
Garam
1 sudu kecikl kicap manis
Sedikit minyak bijan jika suka. Lagi sedap bila tambah minyak bijan, rasa authentic
1 sudu kecil tepung ubi kayu
Kulit dumpling
BAHAN KUAH:
2 ulas bawang putih
Air / air rebusan ayam
Garam
Lada sulah
Daun bawang
CARA MEMASAK:
1.Mula-Mula campur bahan inti kecuali kulit dumpling
2.Sedia kan kulit dan letak inti..sapu sedikit air keliling kulit dan bungkus ikut selera
3.Rebus sehingga ayam masak dan toskan..
4.Untuk kuah Tumis bawang putih..bila dah naik bau masukkan air..bila dah mendidih perasakan garam dan lada sulah
5.Sedia kan mangkuk letak dumpling dan tuang kuah sup..
6.Nak lagi sedap tabur sedikit emping cili..sedia untuk Di nikmati
Bagi yang suka memasak kek tentu akan mencari resipi yang mudah dan bahan-bahan yang tak banyak tentu suka jika ada resipi senang.
Ia termasuk perkongsian cara membuat kek keju oleh Fatin Mohammad . Menarik cara yang dikongsi.
Tudiaa hitam merlipp sungguh nohh. Takpa walaupun rupanya tidak ku kenal, tapi rasanya tetap menjadi pujaan hatiku. Dah berapa lama dah ayah dok tunggu anak dia balik cuti buatkan kek cheese. Ayah kami suka makan kek yang lembut² gebu² jenis masuk² mulut terus cayaq gitu. Bila dapat tau anak dia nak balik, sanggup balik kerja pi beli barang buat kek dulu. Gigih sungguh laa tak sampai hati nak tolak.. Jadi malam ni, untuk pertama kali kami coba buat kek viral Basque Burnt Cheese Cake guna 5 bahan jaa.. Serius memang cepat dan senang. Mak² mesti suka ni buat sebab kerja cepat kan
Alhamdulillah menjadi jugak kek kami ni haa. Ayah kata sodap. Bukan senang nak dengaq orang lelaki ni puji kami share resepi untuk rujukan kot² mana tau mood rajin nak buat tu mai tiba². Kot rajin laa. Kalau malaih tak tau la labuu
Cara²:
Cream cheese dah lembut, pukul dengan gula castor sebati.
Masuk telur satu per satu. Kacau.
Tepung masuk sikit sikit. Kacau sebati
Last, masuk whipping cream kacau guna spatula jaa kaup balik. Jangan kacau tak mau² pulak. Lemah lembut gemalai je gituh.
Panaskan oven awai² suhu 200 dalam 10 min.
Letak alas patchment paper atau kertas minyak dalam loyang. Masuk adunan. Nak kek cun melecun guna loyang saiz 6″ atau 7″ tau. Kami guna 8″ sebab tu kek kami pendek kemetot sikit.
Bunyi tingg.. Masuk adunan dalam oven. Set lagi sekali suhu 200 bakar 1 jam.
Tunggu dengan sabaq sambil layan drama. Bunyi ting. Off oven. Keluarkan dia bagi sejuk dulu. Then baru boleh potong dan makan. Jangan lupa baca Bismillah yaa
Nak lagi sodapp, masuk peti aih. MasyaAllah nikmatnya tak boleh bawak bincang.
Saya izinkan share. Mintak tolong doakan perjalanan tesis saya berjalan dengan lancar. Tak sabar nak grade dengan jayanya, nanti boleh duduk lama sikit dengan mak ayah sebelum kahwin. Sedih pulak, okaylah kami nak sambung buat tesis, sebab mak kata mak nak teman kami. Makasih semua.
Kredit: Fatin Mohammad
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Soda Bikarbonat banyak manfaatnya baik dalam pembuatan kek mahupun kecantikan. Kalau nak kulit wajah berseri dan bebas jerawat bolehlah gunakan bahan ini.
Nota Penting
Petua ini hanya sesuai untuk kulit muka jenis normal. Kulit sensitif sila elakkan guna soda bikarbonat.
Masker Scrub 2 In 1 yang dikongsikan oleh Awatif Osman ini bantu buang jauh-jauh kulit kusam. Yang pasti ia juga menjimatkan kerana cuma guna dua bahan dapur anda saja.
Bahan-bahan
2 biji limau nipis@ limau kasturi atau 1 biji yang sederhana.
1 sudu besar soda bikarbonat
Langkah Demi Langkah
Potong limau nipis secara melintang. Ni PETUA mak mak kita, kan? Katanya air limau akan keluar banyak.
2. Picit limau pada soda bikarbonat.
3. Terkejut ya? Normal. Bagi ia dan kita masa untuk bertenang ye.
Gaul sekata hingga boleh rasa tepek di muka.
Cara Pakai
Dah okay? Boleh tonyoh pada muka untuk buat scrub. Tonyoh lembut-lembut je. Baru lah ayu dan kewanitaan. Atau tepek kat muka jadikan sebagai masker sambil tengok drama.
Jangan simpan untuk esok ya. Habiskan je. Kalau tak sengaja terbanyak, hulur kat jiran tetingkap. Barulah hubungan #TillJannah. ❤
Syarat Pakai Masker Alami
Kulit Jenis Kering: Pilih masker madu, minyak zaitun, oatmeal.
Kulit Berminyak: Pilih masker lumpur, pisang, madu, putih telur, tomato, lidah buaya dan strawberi.
Sebaiknya pakai 2-3 kali seminggu sudah memadai. Tak perlu pakai setiap hari.
Masker jenis skrub pula sebaiknya pakai seminggu sekali saja.
Tunggu sampai masker kering dalam 30 minit, jangan tersenyum atau ketawa mahupun menggerakkan otot wajah.
Semasa mencuci wajah, gerakkan jari dalam gerakan memutar.
Hati-hati semasa memakai masker, jangan sampai kena bahagian mata.
Sumber/Foto: Awatif Osman
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Dalam rumah tangga, hubungan suami isteri bukan sekadar berkongsi kehidupan, tetapi juga memahami keperluan masing-masing termasuk keperluan seksual.Walaupun ia sering dianggap isu peribadi, hakikatnya...