“Aduh, gatalnya tekak ni. Asyik terbatuk-batuk dibuatnya, jadi tak selesa. Puas makan ubat, tapi tak juga reda…”

Adakah anda pernah alami keadaan sepertinya ini. Penyakit batuk berlarutan hingga berminggu-minggu lamanya. Telah pelbagai jenis ubat dimakan tapi tidak juga reda. Jadi jangan putus asa. Apa kata buat cara begini pula, anda sendiri hasilkan gula-gula yang boleh meredakan batuk secara lebih natural dan selamat.

Nak tahu caranya, jom semak perkongsian ini yang cukup bermanfaat.


GULA GULA BATUK HOMEMADE

 

Jom kita buat gula gula batuk homemade. Senang nak telan, cara natural.

Posted by Norshahida Lambri on 9hb Mac 2018

Bahan simple je. Hanya 3 bahan yang ada dekat dapo.

Bahan

IKLAN

Madu 1/2 cup
Halia 1 sudu teh
Lemon 2 sudu besar

Cara cara

1. Panaskan kuali, letakkan madu.

2. Letakkan jus perahan lemon dan halia yang di sagat. Baca betul betul sagat okay.

3. Kacau sehingga jadi karamel. Api sederhana.

4. Masukkan dalam acuan/kertas minyak. Sejukkan dalam peti ais.

Boleh simpan dalam bekas kedap udara. Alaaa rumah korang mesti banyak tupperware kan.

Rasa gula gula batuk homemade ni, masam pedas. Sedap tau.

Kenapa madu lebah?

Madu lebah boleh kurangkan kahak, selain menjadi antibiotik natural. Madu lain jangan, sesilap korang boleh jadi raksasa

Lemon?

Lemon kaya dengan vitamin c. Jadi cepatlah baikkan selsema dan batuk. Selain untuk meneutralkan manis madu lebah tadi.

Halia?

Halia legakan sistem pernafasan. Sifatnya yang panas boleh hilangkan lendir, yang kita rasa gatal gatal pada tekak.

Ok dah boleh buat stock dekat rumah. Tak payah nak beli gula gula batuk, yang kita tak tau kandungan gulanya setinggi klcc. Nanti penyakit lain pulak mendapat.

Korang cubalah dulu, rasa dulu .

Sumber : Norshahida Lambri