Biskut coklat chip sememangnya digemari ramai tidak mengira usia . Rasanya yang rangup bercoklat dan beraroma membuatnya enak dijadikan menu kudap-kudapan buat seisi keluarga.
Jadi buat yang ingin mencuba untuk sediakan sendiri biskut chocolate chip ala Famous Amous boleh mencuba resipi viral sebelum ini yang dikongsikan oleh Baizura Muhammad.
COOKIES ALA FAMOUS AMOS
Bahan-bahan:
* 250 gram Butter
* 1 1/4 cawan Brown Sugar
* 1 sudu kecil Essence Vanila
* 1 biji Telur
* 2 1/2 cawan Tepung Gandum
* 1/2 cawan Tepung Jagung
* 1 sudu kecil Baking Powder
* 1 sudu kecil Soda Bikarbonat
* 6 sudu besar Minyak Masak
* 2 cawan Coklat Cip
* Almond nips / almond flakes –jika suka
Cara-cara:
1. Masukkan butter 250g, brown sugar 1 1/4 cawan, essence vanilla 1 sudu kecik & telur sebiji. Kacau bagi sebati je, tak perlu bersungguh sangat
[UPDATE: Ramai yang buat silap kat sini. Jangan pakai mixer. Pakai spatula/senduk/sudu je cukup. Nak pakai tangan pun boleh. Kacau sekadar nak bagi bahan sebati je, kacau slow2. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut. Seminit-dua je cukup]
2. Dalam bekas yang sama tadi, masukkan pula tepung gandum 2 1/2 cawan, tepung jagung 1/2 cawan, soda bikarbonat 1 sudu kecik, baking powder pun 1 sudu kecil & minyak masak 6 sudu besar. Kacau lagi bagi sebati.
Ads
[UPDATE: Ingat, kacau slow2 je sekadar nak bagi bahan bercampur rata. Dah sebati terus stop, buat step seterusnya]
3. Bila semua dah sebati, masukkan 2 cawan choc chip.
4. Kacau sebati lagi sampai semua mesra. Masih lagi dengan kacau slow2
Ads
5. Kalau rasa nak tambah badam nips ke, almond flakes ke, cornflakes ke or nestum ke, tambah je ikut suka. Saya asingkan sikit untuk letak almond nips, so dapatlah 2 jenis nanti. Dah tambah, kacau sebati juga
6. Adunan yang dah siap tu, masukkan dalam fridge selama 30 minit. Tutuplah sikit adunan tu, nanti bercampur pula dengan bau bawang, petai, budu hehe. Kalau fridge jenis tak sejuk sangat, simpan lama lagi. Make sure adunan tu jadi keras sikit masa ni
7. Sapu tray dengan butter. Tak perlu letak baking paper. Cubit sikit dan susun jarak2 dalam tray. Kekalkan social distancing seperti dalam gambar okay
Ads
[UPDATE: Cubit je adunan tu. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti bila bakar dia akan cair dan turun sendiri. Tengok gambar dan tiru buat yang sama]
8. Sebelum tu, panaskan oven suhu 150’ guna api atas bawah, kipas on. Bila oven dah panas, bakar selama 20 minit. Jangan gatal2 nak buka oven kejap2 nanti bantat jadinya
9. Dann Famous Amous cookies is DONE! Masa baru keluar oven biskut ni lembut sikit tau. Dah sejuk baru dia crunchy
Sumber : Baizura Muhammad
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Ada orang mulutnya asyik kerja nak mengunyah je! Padahal baru lepas makan berat kot, masih lagi nak kunyah sesuatu.. Kang salah benda makan, bertambah lagi badan dibuatnya. Dah satu hal nak kena turunkan semula…
Melalui perkongsian dari Doktor Rizal Abu Bakar, terdapat satu snek yang bagus untuk penghadaman. Ia bukan sembarangan snek tau. Hal ini kerana, ada banyak kelebihan yang dibekalkan kepada kesihatan badan seperti bersifat antikanser. Jom tengok resepinya di bawah!
CARA KURANGKAN RASA LAPAR SELEPAS MAKAN UTAMA
Macam mana nak kurangkan lapar selepas waktu makan utama? Dan elak makan berlebihan? Jawapannya, ambil snek.
Tapi! Bukan snek segera. Bukan snek frozen seperti sosej, nuget, burger atau cikendes. Ini resepi snek sihat mudah dibuat guna chickpeas.
– Ia bagus untuk penghadaman.
– Bersifat antikanser.
– Rendahkan gula dan kolesterol dalam darah.
– Selain bantu kurangkan selera dan keinginan berjajan makanan tinggi garam.
RESEPI SNEK CHICKPEAS
Bahan-bahannya :-
1 mangkuk c hickpeas (basuh & rendam).
1 sudu makan minyak zaitun extra virgin.
2 sudu teh serbuk cili.
1/3 sudu teh garam Himalaya.
Sedikit madu (untuk salut).
Kulit limau nipis (diparut).
CARA MASAKAN GUNA AIR FRYER:
1. Gaul chickpeas dengan minyak, serbuk cili, madu dan garam.
2. Letakkan kertas bakar dalam bekas air fryer. Tuangkan campuran.
3. Ratakan. Bakar suhu 360°C selama 10 minit atau sampai rangup.
4. Bila dah siap, taburkan kulit limau dan gaul.
Mudah bukan? Sedap pun sedap. Yang penting, banyak nutrien tambahan untuk tubuh. Cubalah.
Bila tiap-tiap hari memasak hidangan untuk keluarga, memang diakui boleh buntu juga dalam membuat pilihan menu. Mencari kelainan andai kelazimannya menyediakan hidangan berasaskan nasi dan lauk pauk Melayu, jadi hari ini kita ubah selera seisi keluarga dengan menikmati hidangan Barat yang lebih ringkas penyediaannya.
Menu yang dimaksudkan adalah Makaroni Keju Bakar. Hidangan ini sesuai dihidang pada bila-bila masa sama ada sebagai sarapan, makan tengah hari mahu pun makan malam. Apatah lagi jika anak-anak memang peminat hidangan berkeju,sah-sah menu ini akan menepati selera mereka dan buat makan bertambah.
Jadi jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Linie Azhar ini. Ianya nampak cukup menyelerakan ditambah pula apabila menggunakan pelbagai jenis keju!
Baked Macaroni & Cheese
Bahan-bahan:
2 cawan macaroni
1 labu bawang holland dipotong dadu
1 mangkuk kecil daging/ayam kisar. I guna ayam kisar dalam resepi
1 tin sos prego tradisional
Carrot, capsicum (potong dadu)
1 tin mushroom
2 sb lada hitam
2 sb mixed herbs
Sedikit minyak untuk menumis (I guna olive oil)
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Cara masak macaroni :
1.Didihkan air, tambahkan secubit garam dan 1 sb minyak. Rebus makaroni hingga lembut. Tos dan ketepikan.
2.Panaskan minyak masak. Tumiskan bawang hingga layu supaya terasa manis bawang.
3.Masukkan ayam cincang, carrot dan sedikit air. Masak hingga empuk.
4.Masukkan sos prego, mushroom & capsicum bersama garam dan gula, kacau hingga mendidih.
5.Masukkan macaroni tadi bersama lada hitam dan mixed herbs. Kacau rata. Biar sebentar. Tutupkan api.
Resepi Sos Putih :
4 sb butter
2 sb tepung gandum
2 cawan susu segar (boleh juga gunakan susu cair)
Secubit garam
Cara buat : Cairkan butter. Masukkan tepung gandum dan kacau dengan cepat supaya sebati. Masukkan susu, garam. Sentiasa kacau dengan api perlahan supaya tidak berkerak dan hangus. Kacau sehingga menjadi creamy. Tutupkan api.
Bahan lain :
Mozarella cheese parut
Cheddar cheese
Parmesan cheese
Cara penyediaan :
1.Panaskan oven terlebih dahulu. Griskan loyang dengan butter.
Masukkan macaroni ke dalam loyang tadi. Curahkan sos putih di atasnya secara merata. Tabur semua cheese.
3.Bakar hingga masak mengikut oven masing-masing. (Oven i suhu 160’C selama 30 minit)
Menarik ni buat minum petang hari ni. Nak buat pun senang. Kek gula hangus ni masak guna rice cooker je. Tak payah bukak over dan cari bekas kek. Tuang ke adunan dalam rice cooker, pastu siap!
Jom ikut perkongsian resipi ni. Senang nak buat!
KEK GULA HANGUS GUNA RICE COOKER
Kek Gula Hangus versi Rice Cooker
Request from husband.
Senang sangat. Kenyal, lembut dan rasa tunggu pas berbuka nanti.
Bahan-bahan:
1 cawan gula
1 cawan air panas
125 gram butter
4 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar soda bikarbonat
Cara pertama
# Masak gula dengan api perlahan sehingga larut
# Kemudian, masukkan air panas sedikit demi sedikit sampai habis
(Hati2 masa tuangkan air panas ke dalam gula sebab akan meletup sikit)
# Masukkan butter.
# Kacau sebati semua bahan di atas. Tutup api.
Cara kedua
# Masukkan telur dan susu pekat dalam bekas. Kacau sebati
# Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan masukkan kedalam bekas telur dan susu tadi
# Kacau sebati
Cara ketiga
# Masukkan gula hangus tadi (suam2) ke dalam cara kedua tadi
# Gaul sebati semua bahan dengan manja
Akhir sekali
# Oleskan periuk nasi dengan mentega/butter
# Masukkan bahan ketiga tadi ke dalam periuk nasi
# Tekan Cook. Tunggu hingga masak.
# Potong bila sejuk
Dah siap!
Selamat mencuba!
Kredit: Nur Farahani Abu Hassan
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Dalam rumah tangga, hubungan suami isteri bukan sekadar berkongsi kehidupan, tetapi juga memahami keperluan masing-masing termasuk keperluan seksual.Walaupun ia sering dianggap isu peribadi, hakikatnya...