
Musim PKPB ni, sudah tentu stok roti ada di rumah. Maklumlah duduk di rumah jer kan tentu rasa lapar.
Jika asyik bakar roti, roti celup telur dan roti cicah air kopi, apa kata cuba buat resipi mudah ini yang menggunakan bahan asas roti sebagai bahan utama.
Apa kata cuba buat resipi Roti Bingka. Cara nak buat pun mudah. Ini resipinya.
Bahan-bahan:
5 keping roti putih
2 biji telur
3/4 gelas gula
3 gelas santan/susu segar /susu cair
1 suduk esen vanilla
1 gelas tepung
Sedikit garam
Caranya:
Potong kotak2 roti tawar dan rendam bersama 2 gelas Santan. Kemudian kocok telur,Gula ,esen vanilla dan 1 gelas Santan tadi dan juga masukkan tepung sedikit2
Masukan adonan kedalam roti yg terendam tadi sampe rata. Oleskan loyang dgn sedikit margerin dan tuangkan adunan ..
Bakar Adunan dgn suhu 130 sampai kekuningan….siap tunggu sejuk baru potong..
Slmt mencuba!
Kredit : group resepi
Teringin Je Nasi Kerabu Terus Petik-petik Je Di Laman, Syoknya! Wanita Ni Kongsikan Juga Resipinya.

Membayangkan andai teringin hendak memasak nasi kerabu, terus boleh dipetik-petik ulam dan sayur yang ada di laman rumah, tentu mudah bukan?
Begitu juga bila ada ditanam pokok bunga telang, lagi sempurna masakan kita nanti. Pasti puas hati.
Inilah juga apa yang dilakukan oleh Puan Aida ini. Selain hobinya suka bercucuk tanam, dan di sini turut dikongsikan menu daripada hasil tanamanannya.
Jom semak dan nasi kerabu ini memang nampak cukup menyelerakan.
Projek hari minggu. Jom buat nasi kerabu. Resepi ni resipi masa Aida buka restoren dulu. Pernah masuk TV1 dan Wanita Hari Ini TV3 juga Nasi Kerabu ni.
Kutip-kutip pucuk-pucuk, bunga telang, buat nasi kerabu. Resepi Aida sertakan sekali. Pucuk ulam tu guna serai kayu@samak, tenggek burung, pegaga, kesum, kacang panjang, timun dan taugeh.
Serai tuai banyak-banyak hari ni nak buat jus serai. Serai+lemon atau serai+halia sedap juga kan
Ada yang nak benih? Nanti boleh tengok di album fb personal Aida dalam album benih untuk dikongsi atau tanam sendiri. Boleh follow fb sebab aida update benih untuk dikongsi di fb Nur Aida Md Zainuddin
==================
RESEPI LENGKAP DAN ASLI KELATE:
1. Nasi Kerabu Bunga Telang
2. Solok Lada Kelate
3. Tumis Kaw Nasi Kerabu
4. Budu Nasi Kerabu dan
5. Air Lada (sambal lada) Nasi kerabu
NASI BIRU BUNGA TELANG
Amik bunga telang perahkan bunga telang masak nasi macam biasa letak daun limau purut. Settle
SOLOK LADA
1. Lada dibelah dan buang biji. Kalau tak nak buang biji pun tak apa belah je
2. Ikan mentah. Asingkan tulang dan isi. Nak mudah kelar dulu ikan macam dalam gambar. Ketepikan
3. Kelapa mesin, amik isi putih sahaja. Ketepikan
4. Amik lesung, tumbuk lada hitam, halia, bawang merah dan isi ikan. Tambah garam dan gula.
5. Dalam mangkuk lain masukkan isi ikan dan bawang yang ditumbuk tadi. Masukkan kelapa sikit demi sikit sebab kita tanak kelapa lebih. Nak rasa ikan.
6. Pecahkan sebiji telur. Masukkan isi ikan dan kelapa ni dalam perut lada.
7. Susun macam dalam gambar, boleh letak kacang panjang atau petola sebagai alas untuk elak hangit
8. Letak santan pekat.
9. Masak dengan api kecil.
TUMIS NASI KERABU
1. Blend cili kering, halia, belacan, serai.
2. Tumiskan bahan blend dalam kuali sampai garing.
3. Masukkan santan, serai yang diketuk, budu 2 sudu, asam keping kacau sampai pecah minyak
4. Perasa gula garam
KELAPA NASI KERABU
1. Goreng kepala suku masak
2. Blend tanpa air bawang, serai dan halia
3. Masukkan bahan blend dalam kelapa suku masak dan masukkan isi ikan rebus yang dah diasing tulang
4. Goreng lagi shingga kelapa agak garing
5. Perasa gula dan garam
AIR LADA NASI KERABU
Blend cili, bawang putih jeruk, cuka garam gula siap.
sumber : Nor Aida MdZainuddin via Kebun Bandar : Jom Tanam Sendiri
Goreng Ikan Keli Agar Tak Meletup, 5 Petua Ni Buat Ikan ‘Diam’ Hingga Garing, Sila Cuba!

Setiap kali menggoreng ikan keli pasti kita akan berjaga-jaga. Mana taknya, jenis ikan yang satu ini kalau di goreng pasti meletup-letup ketika digoreng. Nak elakkan meletup dan terkena minyak yang panas, ramai daripada kita yang menggunakan tudung periuk sebagai perisai utama.
Anda sebenarnya boleh ncuba tiga petua nenek-nenek kita ni. Insyaallah ikan yang digoreng akan ‘diam’ sahaja hingga garing. Tak perlulah guna perisai lagi kala nak berperang di dapur. Jom cuba cara ni.
1. Tepung gandum
Sama ada lumurkan tepung gandum bersama dengan garam dan kunyit sebelum digoreng atau taburkan tepung gandum ke dalam kuali ketika menggoreng ikan. Kedua-dua cara ini berkesan untuk menghentikan ‘letupan’ ikan keli yang digoreng.
Selain daripada itu, dikatakan mencuci ikan dengan tepung gandum juga dapat menghilangkan rasa hanyir dan memberi rasa isi ikan yang lebih enak ketika
dimakan.
2. Halia
Gorengkan beberapa hiris halia terlebih dahulu di dalam minyak yang sama, sebelum menggoreng ikan. Kemudian gorenglah ikan keli seperti biasa.
3. Kulit Bawang
Kulit bawang dikatakan dapat membuatkan ikan goreng tidak melekat pada kuali. Malah juga dapat mengelakkan minyak daripada meletup ketika digoreng. Ketika goreng ikan keli, masukkan kulit bawang ke dalamnya dan biarkan sahaja hingga ikan garing.
4. Asam keping
Penggunaan asam keping juga dikatakan mampu menghentikan kesan ikan keli yang digoreng daripada meletup. Caranya semasa ikan digoreng, masukkan dua atau
tiga keping asam ke dalam kuali.
Kemudian tutup dengan tudung periuk dan biarkan sehingga masak. Kaedah ini bukan sahaja selamat malah ikan yang dimasak lebih garing dan enak rasanya.
5. Garam kasar
Orang tua-tua ada juga berpesan untuk gunakan garam kasar untuk tujuan ini. Caranya cukup mudah, hanya masukkan beberapa biji garam kasar ke dalam minyak yang panas sebelum menggoreng ikan. Elok juga untuk dicuba mungkin helah ini berjaya mengatasi kesukaran saat menggoreng ikan keli.
Kek Kampung Je, Tapi Bila Letak Topping Coklat. Rasanya Memang Superb!

Mempelbagaikan resipi kek yang biasa-biasa dengan sedikit kelainan mampu memberi rasa yang luar biasa.
Ini sebagaimana yang dikongsikan oleh wanita ini dengan mengambil idea daripada kek apollo. Nyata menurutnya, daripada kek kampung yang biasa-biasa telah berubah menjadi luar biasa rasanya.
Nak tahu detail, ini perkongsiannya.
Godaan jiwa semata-mata..semuanya fresh dari dapur tengah malam-malam ni..saya tak reti buat kek yang mengoda perasaan..apa yang sempat saya belajar dengan arwah mak ialah kek kampung sahaja..
Asalnya kek kampung memandangkan coklat coin beryls ada lebih saya buat toping untuk kek ni..dah siap rasa kek apollo yang budak-budak selalu makan tu boleh la lain hari buat untuk anak-anak buah..hehehee
Resepi ..ni untuk 1 loyang ye,ikot saiz loyang korang la..
1 cawan majerin (cap pelangi)..
1 cawan gula halus agak-agak he tak nak manis kurangkan..
2 cawan tepung gandum
3 bijik telur
1 sk asen vanilla
2 Sb susu pekat
1 sudu kecil baking powder ayak bersama tepung.
Cara penyediaan :
1. Putar majerin,gula dan asen vanilla sehingga putih gebu kembang.
2.Masukkn telur sebiji demi sebiji mix sampai betol-betul kembang.
3.Kemudian masukkan susu pekat gaul-gaul gitu , masukkn tepung kacau bagi sebati pakai senduk je.
4.Panaskan oven dalam 10-15minit bakar api atas bawah 160° selama 45minit bergantung oven masing-masing.
5.Dah masak sejukkan, untuk coklat cairkan kemudian tabur ke atas kek..coklat tu saya cairkan dengan kaedah double boiler.
sumber : SuiSan Aliezsha via MAHN