Musim PKPB ni, sudah tentu stok roti ada di rumah. Maklumlah duduk di rumah jer kan tentu rasa lapar.
Jika asyik bakar roti, roti celup telur dan roti cicah air kopi, apa kata cuba buat resipi mudah ini yang menggunakan bahan asas roti sebagai bahan utama.
Apa kata cuba buat resipi Roti Bingka. Cara nak buat pun mudah. Ini resipinya.
Bahan-bahan:
5 keping roti putih
2 biji telur
3/4 gelas gula
3 gelas santan/susu segar /susu cair
1 suduk esen vanilla
1 gelas tepung
Sedikit garam
Caranya:
Potong kotak2 roti tawar dan rendam bersama 2 gelas Santan. Kemudian kocok telur,Gula ,esen vanilla dan 1 gelas Santan tadi dan juga masukkan tepung sedikit2
Masukan adonan kedalam roti yg terendam tadi sampe rata. Oleskan loyang dgn sedikit margerin dan tuangkan adunan ..
Bakar Adunan dgn suhu 130 sampai kekuningan….siap tunggu sejuk baru potong..
Slmt mencuba!
Kredit : group resepi
Idea Mantap Menu Potluck Jamuan Sekolah Anak, Simple Je!
Dihujung-hujung tahun ini mama pastinya sibuk dengan pelbagai persiapan untuk anak termasuklah jamuan untuk sesi persekolahan hujung tahun anak. Nak bawa menu apa?
Persoalan macam ini selalu jadi masalah untuk mama. Idea hebat tapi ringkas oleh seorang ibu ini, Noor Fadzlin boleh memberi idea kepada semua. Coklat Stik, memang simple. Mesti anak-anak berebut.
POTLUCK JAMUAN SEKOLAH
Wah tambah idea untuk ibu-ibu yang tak sempat nak masak tapi nak prepare potluck jamuan sekolah tu.
Satu botol choco spread ni boleh dapat 12 cups ye.
Lin bukan buat untuk potluck, tapi untuk anak bertuah. Dia kalau pergi appoinment hospital suka betul beli benda gini.
Bukan boleh habis tu dengan harga RM4.50 dijual satu cup dadih tinggi tu. Buat gini biar jimat.
Harga: untuk 12 orang makan RM16.50
Choc spread RM9.90 (offer price)
Biskut Rm5 ( dapat dalam 11@12 batang/pek)
Sauce cup 25pcs RM2.40 (0.096/cup)
Ziplock 100pcs RM2.40 (0.024/pek)
**saiz 7.6cmx10.1cm
Asingkan sos coklat atau coklat spread dalam bekas bersaiz kecil.
Asingkan juga biskut jejari dalam plastik bersaiz kecil.
Sediakan sekali dengan sos coklat. Siap!
Mudah kan? Jom cuba!
Kek Oren Lembap Sedap & Mudah Dibuat, Gebu Pula Tu. Hanya Guna Sukatan Cawan, Boleh Dikukus Atau Dibakar. Wanita Ni Kongsikan Rahsia Kek Tetap Moist!
Untuk minum petang hari ini mungkin ibu-ibu boleh cuba Sunquick Moist Cake ini. Nampak sedap dan mudah sahaja dibuat hanya guna sukatan cawan. Nak tahu caranya, jom admin kongsikan resipi dari puan Irma Sheky.
Bekalan utk sminggu, buat 3 adunan dptlaa 9 tupperware nii, 1 kg gandum jer tuupun ada lbh lg 1 cwn nii. Dh biasa mkn benda sama bminggu berbln, ikut kudrat & rezki sambil jimat petrol n bajet mbeli. Mkn panaspun sdp, sejuk dr fridgepun sdp, buat simple2 jerrr…..
SUNQUICK MOIST CAKE
Hasil Tangan iR ~HATii~
BAHAN2 :
– 3 cwn tepung gandum
– 1 st baking powder
– 1 st soda bikarbonat
* satukan ketiga2 bahan, gaul2kan skjap & ayak.
– 4 biji telur A @ 5 biji telur B
– 2 sb parutan kulit buah sunkist
– 1/2 cwn sunquick (perisa OREN)
– 2/3 cwn gula
– 2/3 cwn susu pekat manis
– 1 cwn minyak sayur @ minyak masak
– 1 cwn air panas
– sedikit pewarna kuning lemon @ kuning telur, blh jg guna kaler oren.
* blh krg @ lbhkan sesudu dua gula @ susu jk nk lbh @ krg manisnya.
CARANYA :
* stlh pecah telur, buangkan tali pusatnya spy kek tak hanyir, so x guna esen vanilla pun xperr.
– Pukul telur + gula hingga gula hancur, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis sambil dipukul sebati.
*dh siap pukul sampai gula hancur so dh ready utk masukkan tepung
* masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau2kan
* kacau2kan adunan tepung hingga mesra smuanya.
*Jika adunan agak makin likat & berat blh terus campurkan dgn minyak, selang selikan dgn tepung, sambil2 dikacau buat hingga habis tepung & minyak.
- Boleh terus campurkan susu pekat & kacau2
- Terus tuangkan air panasss berasapp2 ke dlm adunan, kacau bg padu mesra
- Apabila adunan dh smooth & x bketul terus taruk sunquick
- letakk pewarna jg kulit limau sunkist & pukul lg* saya prefer pewarna debu
- pukul laju2 hingga bgabung padu smua bhn * masa nii adunan pun dh mula naikkk & sedikit berbuih
- Kacau dengan tangan atau pukul dgn mixer kasi smooth yerr…bila dh cengginiii cantikkk dh x berketul dh so ready to cook.
- Isikan separuh @ 1/2 dr tinggi acuan, pastu terus kukus, jk nk bkr pun blh tp jgn plak guna tupperware nii gantilaa dgn tray, terbakorrr habisss makkk hahaa….
- Kalau sekali kukus naik dua bekas gini, dimasak lbh krg 25 – 35 minit @ hingga bila dicucuk lidi d tghnya xder melekat lg * api bsr yerr.
siapppp…
* saya x tutuppun tupperware tu masa dikukus..tp make sure jgn terlbh lama masanya nnti menitikk air atas kek dh x cantikk.
DONE SUNQUICK MOIST CAKE
* Sukatan satu adunan di atas utk sebiji kek bersaiz 8″x8″ @ 3 biji kek kecil bersaiz 4 1/2″x6 1/2″ (spt bekas dlm gmbr saya nii)
* UTK DIKUKUS :
jika guna tupperware plastik tahan panas mcm gmbr nii blh terus tuang & kukus dgn api bsr lbh krg 25 – 35 minit @ sehingga masak (2 biji sekali kukus).
* UTK DIBAKAR :
alaskan dasar loyang dgn kertas minyak, sapukan sedikit marjerin, tuangkan adunan & bakar api atas bwh suhu lbh krg 160-170°c, dlm 45 minit @ hingga masak & bgantung jenis oven. Kalu nk lbh moist dibakar, blh alaskan tray kek dgn tray berisi air.
– cucuk dgn lidi tgh kek, jk kuar x melekat ok siapp utk diangkat n Ready To Deco juga.. kot2 utk buat jualan, utk buat hadiah dsbgnya yerrr….
* kek nii xder pengawet so, saya terus simpan fridge utk thn lbh lama yerr.. tp make sure disimpan dlm bekas tertutup spy still moist.
* jk nk deco wv cream cheese blh krgkan sikit manis kek nii yerr, InsyaAllah wp dikurangkn sesudu dua gula @ susu kek still soft so don’t worry….
‘PRAKTIKKAN JIKA BERMANFAAT,
ABAIKAN JIKA BAWA MUDARAT’……
Slmt Mengekek…..
Begini Caranya Kalau Nak Sambal Bilis Lebih Enak & Power, 6 Bahan Ni Kena Ada. Memang Terangkat!
Bagaimana nak jadikan rasa sambal lebih sedap dan power? Itu yang sering menjadi luahan ibu-ibu apabila nak buat sambal bilis yang sedap kan. Lepas ni, boleh cuba petua yang dikongsikan oleh Wan Luqman ini.
Walaupun nampak sedikit berbeza tetapi mudah jer nak buatnya. Yang penting kena ada halia, buah keras dan tak ketinggalan gula melaka. Jom ikut caranya. Nampak macam sedap.
1. Tumis dulu bawang kisar dan cili kisar. Make sure kisar cili yang gelap warnanya..baru menarik. Make sure minyak banyak ya.
2. Aku masukkan beberapa hiris halia. Suka ada after taste halia sikit-sikit.
3. Masukkan belacan. Guna belacan yang busuk-busuk sikit..baru sedap!
4. Tumis lagi sampai pecah minyak lepas masuk belacan tu. Tumis dalam 20 minit.
5. Check dari semasa ke semasa.
6. Masukkan air asam jawa, aku rasa dalam 4 cawan kecik. Main agak-agak je ni.
7. Masukkan gula melaka, aku guna dua ketul…manis berlemak, tetapi tidak terlalu manis.
8. Masukkan buah keras dalam 2 hingga 3 biji. Tumbuk lumat.
9. Tumis lagi…jangan risau keadaan minyak sebegitu. Main sambal ni, minyak memang kena banyak…nanti boleh buang.
10. Masukkan garam, dalam sesudu kecil. Tapi jangan banyak sangat, nanti nak masukkan ikan bilis.
11. Sambung tumis dalam sejam, check keadaan bawang. Aku suka bila bawang tu dah transparent..sikit lagi.
12. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng separa masak. Bilas-bilas dulu ok sebelum goreng, nanti masin sangat.
13. Seee…bawang yang telah lutsinar macam ni lah yang dicari sejak 50 tahun lepas.
14. Setel…masak sambal dalam sejam setengah. 1 jam 30 minit.
15. Lookie that…paduuuuuuuu.
Selamat mencuba!
Sumber: Wan LuQman