Memang kita patut bangga dengan buah-buahan tempatan Malaysia yang sememangnya mempunyai khasiat yang baik untuk sisi keluarga. Jangan terlalu asyik berbangga dengan buah-buahan import yang harganya boleh tahan lah!
Perkongsian Pakar Perunding Maternal & Fetal Medicine Jabatan Obstetik & Ginekologi PPUM, Prof Dr Imelda Balcin memang mengujakan kerana beliau menjelaskan bahaw buah-buahan tempatan mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Ikuti perkongsiannya seperti berikut di laman face booknya Imelda Balchin
Buah-buahan tempatan Malaysia mengandungi lebih banyak khasiat daripada buah-buahan yang berasal dari negara sejuk, sebab tumbuh-tumbuhan dan pokok-pokok Malaysia menerima lebih banyak cahaya matahari sepanjang tahun untuk membuat pelbagai zat.
Buah-buahan yang diimport secara besar-besaran untuk pasaran besar pula lebih kerap mengandungi racun serangga dan pesticide supaya tahan lama dalam perjalanan jauh dan dalam pasaran, tetapi bahan kimia dalam pesticide dan racun serangga ini tidak baik untuk kesihatan kita, kecuali jika kita beli hat organik yang lebih mahal.
Sebab inilah tidak masuk akai laaa bila makcik yang berangan-angan nak jadi bidan tapi tak pernah pun menyambut kelahiran bayi pi bagi nasihat kata orang tua-tua nenek moyang kita suruh pantang makan buah-buahan tempatan berkhasiat tapi suruh beli buah-buahan yang diimport seperti epal dan anggur pulak dah.
Sat lagi nenek kebayan bangkit dari kubuq mai tarik telinga hangpa, awat laaa buat fitnah kat orang tua-tua. Orang kampung dulu-dulu mana laaaa dapat peluang makan buah import kecuali mereka yang kaya-raya. Depa nanti kata toksah laaaa mengada-ngada, makan laaa apa yang ada.
Apa yang Tuhan bagi untuk kita di negara sendiri ni lagi baguih daripada yang diimport!