Tentu kita semua perasan bukan? Setiap kali kupas buah epal dan jika tidak dimakan terus ia akan berubah warna keperang-perangan atau dalam erti kata lain nampak lebam dan warnanya itu nampak tidak menyelerakan untuk dimakan.

Jadi sebenarnya ada petua untuk pastikan buah epal berada dalam keadaan baik walaupun sudah dikupas dengan cara gunakan petua orang dulu-dulu. Mudah dan senang sangat rupanya untuk dibuat.

Buah Epal Kekal Segar & Tak Akan Lebam Warnanya Lepas Dikupas. Begini Petuanya!

4 Petua Elak Epal Lebam Lepas Dipotong, Segar Walaupun Terdedah

  1. AIR GARAM

Petuanya elak epal lebam yang pertama ini sangat senang. Sediakan air biasa, tambah secubit garam kemudian rendam hirisan epal ke dalam air tersebut sekejap. Saya rendam dalam 5 minit macam tu.

Kemudian toskan. Garam tu jangan banyak sangat sebab nanti buah epal akan masin. Agak-agak ajer la.

  1. MADU

Selain daripada petua yang saya biasa gunakan, ada lagi beberapa petua yang saya ingin kongsikan.

Ads

Yalah, mungkin ada orang tak suka rasa masin garam pada buah epal. Jadi, bolehlah menggunakan madu.

Caranya pun mudah. Cuma campurkan 2 sudu madu dengan segelas air biasa. Kemudian, rendam potongan epal ke dalam campuran itu selama beberapa minit.

Lepas itu, toskan dan dah boleh dihidangkan.

Buah Epal Kekal Segar & Tak Akan Lebam Warnanya Lepas Dikupas. Begini Petuanya!

  1. JUS LEMON

Petua elak epal lebam yang ketiga ini pun sangat mudah.

Ads

Hanya perlu perah sedikit jus lemon ke dalam air. Kemudian, rendam potongan epal beberapa minit dan toskan sebelum dihidang.

  1. PISAU TAJAM & LIMAU NIPIS

Gunakan pisau tajam untuk memotong epal. Tapi sebelum tu, sapu atau lengserkan pisau tersebut dengan limau nipis. Kemudian baru potong epal seperti biasa.

Katanya, petua ini pun boleh digunakan untuk mengelakkan kita ‘menangis’ masa nak potong bawang. Cubalah!

Kalau tak ada jus lemon, boleh juga gantikan dengan jus limau nipis atau apa-apa jus buah yang bersifat sitrus seperti oren atau nanas.

Ads

Petua ini juga boleh digunakan untuk buah pear, lai, pisang, atau buah-buahan lain.

*Sumber asal adalah daripada Puan Malina melalui blog Teratak Mutiara Kasih

Baca artikel menarik lain di sini:

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Buah Epal Kekal Segar & Tak Akan Lebam Warnanya Lepas Dikupas. Begini Petuanya!

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI