Bagi yang rajin masuk ke dapur untuk memasak, lagi-lagi yang suka guna blender untuk kisar cili, bawang, mahupun kunyit mesti akan hadapi masalah blender berubah warna pudar. Kan? Padahal baru beli je blender tu!
Puas dah sental, tak hilang-hilang kesan warnanya tu. Jadi, daripada berhabis duit beli blender yang baru untuk nampak cantik, baik ikut je cara ni untuk hilangkan kesan kotoran degil tu untuk automatik nampak baru! Jom cuba cara di bawah..
TIGA CARA HILANGKAN KESAN KUNYIT PADA BLENDER
CARA PERTAMA
-2 sudu makan cuka, 1 cawan air panas
1. Masukkan air panas dan cuka ke dalam blender anda. Biar selama 2-3 minit.
2.Kemudian anda blend campuran air panas dengan cuka tu beberapa kali sampai hilang kesan kotoran pada mata blender.
Ads
3.Akhir sekali, anda bilas dengan air panas dan keringkan.
CARA KEDUA
-3 sudu makan beras, 1 biji limau nipis, air secukupnya
1.Anda potong limau nipis tu kecil- kecil.
2.Masukkan ke dalam blender bersama air dan beras.
Ads
3.Blend campuran bahan tadi selama 15-20 saat.
4.Tuang bahan kisaran ke dalam bekas lain dan bilas blender sampai bersih.
5.Hampas limau dan beras tadi tu anda boleh guna untuk bersihkan bahagian luar dan dalam blender.
CARA KETIGA
–Baking soda dan cuka
Ads
1.1/4 cawan baking soda dan 3/4 cawan cuka.
2.Masukkan dalam blender dan letakkan secawan air.
3.Gosok menggunakan span pinggan bersama cecair pencuci. Kemudian bilas seperti biasa. Lakukan sebanyak beberapa kali.
*Selamat mencuba!
Sumber: easybakelab.com via siraplimau, gambar selayangpandang
https://www.dailymotion.com/video/x8btswn
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Orang dulu-dulu selalu pesan dekat anak-anaknya yang masih belajar : ingat jangan termakan semut, nanti jadi pelupa. Umumnya mana ada orang suka-suka makan semut melainkan ada yang termakan dek kerana minum air yang bersemut, atau termakan makanan manis yang telah dihurung semut atau sebagainya.
Memandangkan semut dan gula berpisah tiada, menjadi tugas utama ibu-ibu untuk pastikan bekas gula di dapur bebas daripada dihurung semut. Jadi dengan cara ini kita yakin, air yang kita sediakan untuk anak-anak dan keluarga tidak mengandungi semut.
Namun kadang-kadang pernah juga terjadi, bila kita membancuh air dalam keadaan hendak cepat hingga terlupa menutup rapat penutup gula tersebut. Alih-alih nampak penuh sahaja bekas gula tu dengan semut. Jadi bagaimana caranya? Takkan hendak dibuang gula sebekas, tentu membazir.
Jadi ketahui cara atau petua nak halau semut dengan cara mudah dan pantas sebagaimana yang dilakulan oleh Mem Nazeffa di akaun fbnya.
“Habis semua semut keluar. Mabuk bawang putih. Ni petua gula x disentuh semut.Misi Berjaya. Yeahh”– Mem Nazeffa.
Bahan yang diperlukan:
Bawang putih
Cara Buat :
1. Potong 3 ulas bawang putih.
2. Kemudian masukkan ke dlm bekas gula.
Jadilah bolehlah dicuba.
Selain itu orang dulu-dulu ada juga berpesan kalau hendak elakkan daripada gula dihurung semut lakukan beberapa perkara ini.
1. Ikat bekas gula dengan tali atau kain perca yang direndam dengan minyak masak.
2. Masukkan dua tiga kuntum bunga cengkih ke dalam bekas gula.
3. Letakkan bekas gula di dalam pinggan yang berisi air.
4. Masukkan kulit kayu manis ke dalam bekas gula.
Selain itu, SERBUK KOPI juga boleh dijadikan alternatif cara untuk menghalau semut daripada menghurung gula atau makanan yang manis. Ini kerana serbuk kopi mempunyai bau yang kuat. Caranya, ambil sedikit serbuk kopi di kawasan laluan masuk semut dan biarkan beberapa hari. Semut akan menjauhi kawasan ini dan tak akan datang lagi.
Jika tidak pun, ibu boleh gunakan DAUN SIRIH dengan menghiris halus beberapa helai daun sirih dan kemudian taburkannya pada tempat semut selalu berkerumun. Bau herba ini akan menghalang semut daripada mendekati kawasan tersebut di masa akan datang.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Tiba-tiba teringin nak makan pulut, nak-nak lagi sekarang musim buah durian kan. Sedapnya kalau dapat makan pulut dengan durian yang diletak santan.
Sebenarnya mudah je nak masak pulut ni walaupun tak ada periuk pengukus yang khas tu.
Jom cuba tip yang dikongsikan Puan Siti Asrien Mohd Hassan yang diberikan oleh rakannya. Cukup mudah!
Panjangkan pahala seorang kawan..
Tips/cara dari seorang kawan utk tanak pulut dengan rice cooker.
Basuh beras bersama sedikit garam,utk dapat efek berkilat..basuh 3/4 kali basuhan..
Sukat air guna jari telunjuk,separuh dari line pertama jari…(jari diatas beras)
Lapik tutup periuk menggunkan kain/tuala kecil dengan kedap..xboleh longgar..(supaya wap panas xkeluar)
Tekan COOK dan tunggu sehingga masak dan bertukar ke WARM…Jangan bukak tudung periuk langsung sehingga masak..insyaAllah pulut cantik.
*edit-lepas WARM pun jgn terus bukak biar 5-10 min baru bukak penutup..bagi pulut masak dengan wap panas..
Dah setahun lebih guna tips/cara ni tanak pulut…buat tapai pun senang,xpyh kukus…
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bagi peminat kek, pasti tahu ada bermacam-macam resipi kek batik yang telah dikongsikan baik di laman Facebook atau di laman masakan internet. Ada yang mudah dan ada yang agak sukar untuk dibuat.
Bukan jer lembut dna tak keras, malah ada cara untuk dapatkan hasil yang cantik. Jom baca rahsianya.
Kek batik indulgence, lembut dan tak keras. Nak dapatkan hasil yang cantik pula ada tipsnya.
Resepi Kek Batik Indulgence. Makan sambil pejam mata😋
Bahan- bahan kek batik
450g biskut marie (patah2kan)
250g butter
1 cawan milo (110g)
3/4 cawan susu pekat manis(190ml@250g)
1/2 cawan serbuk koko(50g)
1/2 cawan air masak(60ml@50g)
1sk Esen vanila
==================
Bahan-bahan lapisan Cream Cheese
250gram cream cheese
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar gelatin + (1/4 cawan air panas @50ml) -dikacau sebati
3 sudu besar gula custor
1 sudu besar susu pekat
1sk esen vanila
=================
Bahan-bahan lapisan coklat
300g milk compound coins (beryls)
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar butter
Double boil semua bahan topping dan kacau sebati.
Double boil ada 3 cara
1. Panaskan whipping cream atas dapur, bila dah panas, tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter.
2. Masukkan milk compound, whipping cream dan butter ke dalam microwave. Bila dah panas, coklat akan cair. Buat keluar, kacau bagi sebati.
3. Ambik air panas semangkuk. Dalam mangkuk lain letakkan whipping cream, milk compound dan butter ke dalam mangkuk yang lebih besar. Letak mangkuk tu atas mangkuk air panas tadi dan kacau sehingga coklat cair (guna bekas tahan panas)
P/S – Nak guna dark compound pun boleh.
Cara membuat:
Mula-mula kena patahkan biskut marie. 1 keping patahkan jadi 4. Buat yang ni dulu sebab bila coklat dah masak boleh letak terus.
2. Dalam kuali panaskan butter. Guna api perlahan je supaya butter xhangit.
3. Bila butter dah cair masukkan terus susu pekat manis dan kacau sebati.
4. Bila dah sebati masukkan pula milo, serbuk koko dan esen vanila. Yang ni kena kacau laju supaya tak berketul. Api jangan kuat.
5. Dah sebati je, terus masukkan air masak. Kacau sebati dan terus tutup api. Jangan tunggu mendidih.
6. Masukkan biskut marie tadi. Dan kacau sehingga sebati.
7. Pastikan semua tersalut
8. Lapik loyang 9″ dengan baking paper. Pastikan baking paper lebih tinggi dari loyang. Ariana guna loyang yang boleh buka kat bawah. Senang nak tolak nanti. Ratakan kek dalam loyang dan tekan sehingga padat. Masukkan dalam peti ais. Nak cepat keras masukkan dalam frezer.
9. Sebelum buat lapisan cheese, buat dulu air gelatin. Serbuk gelatin ni dicampur dalam air panas. Kacau bagi sebati dan ketepikan. Cari gelatin yang halal, ada jual di kedai bahan bakery.
10. Masukkan cream cheese, susu pekat manis, esen vanila, whipping cream dan gula. Mix sehingga adunan menjadi licin dan tak berketul.
11. Lepas tu masukkan air gelatin tadi dan mix sehingga sebati
12. Adunan ni memang nampak cair tapi jangan risau, gelatin fungsinya adalah untuk memejalkan cheese.
13. Tuang cheese ke dalam loyang biskut tadi. Tuang di tengah-tengah loyang supaya cheese rata ketepi. Masukkan semula dalam peti ais. Nak cepat, letak je dalam freezer supaya cheese jadi pejal.
14. Untuk double boil coklat, ariana guna tips yang pertama. Panaskan whipping cream dulu.
15. Lepas tu tuangkan ke dalam mangkuk yang dah letak milk compaund dan butter. Kacau sehingga coklat cair dan sebati
16. Cair macam ni
17. Lepas tu tuang coklat ditengah-tengah kek. Dan biarkan coklat rata ke tepi. Jangan sesekali guna sudu untuk ratakan. Kalau xrata, boleh sengetkan loyang supaya coklat bergerak ke tepi. Nak nampak coklat licin, buih-buih kecil atas permukaan tu cucuk dengan lidi. Buat ketika coklat masih cair. Sejukkan dalam peti ais semalaman @ 5-6jam.
18. Keluarkan kek dari loyang dengan letakkan cawan kat bawah. Kalau guna loyang biasa, tarik je baking paper kat atas tu. Letak terus atas papan kek dan koyak baking paper bahagian tepi sementara kek masih keras.
19. Untuk potong kek, guna pisau panjang macam ni. Rendam pisau dalam air panas dalam 10 saat. Lap pisau dulu bagi kering, dan potong bahagian tepi yang tak cantik tu. Kalau makan sendiri tak potong pun xpe.
20. Bahagian tepi tak perlu potong banyak. Agak-agak sahaja.
21. Yang ni dah siap potong bahagian tepi. Yang kotor-kotor boleh je lap guna tisu. Jangan tunggu kek dah sejuk@coklat dah cair baru potong, nanti bila coklat dah cair, potongan jadi tak cantik.
23. Dah siap potong tepi bolelah potong petak pulak. Nak senang potong, tanda kat tepi kek angaran setiap jarak. Kek ni ariana potong 7 memanjang, 7 melintang.
Jika masa potong nampak coklat dah nak cair, masukkan semula dalam peti ais. Dalam 20-30 minit akan keras semula. Sambunglah potong atau masa potong tu kena buat cepat-cepat.
24. Untuk potongan petak ni, guna langkah yang sama untuk potong. Tips nak potong supaya coklat tak comot, tekan pisau pada kek sehingga rapat sampai ke bawah. Walaupun keras, jangan stop nanti biskut pecah. Lepas tu, tarik je pisau buat keluar. Jangan keluarkan pisau dengan cara tarik semula ke atas. Nanti coklat jadi comot.
25. Ok. Selamat mencuba😊
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.