Hujung-hujung Ramadan ni kalau ada yang terasa ingin menambah koleksi biskut raya, ada bagusnya buat biskut conflake coklat ni. Bukan sahaja mudah disediakan dek kerana guna 3 bahan je, tetapi dijamin menjadi antara biskut yang digemari oleh kanak-kanak. Senang cakap, pantang dihidang boleh licin sebalang dengan sekelip mata saja.
Jadi jangan tunggu lagi, jom kita buat dan ketahui resipinya sebagaimana yang dikongsikan oleh Puan Norhayati ini. Selamat mencuba!
Cornflakes Coklat
Hanya 3 bahan saja..sgt mudah & sedap…inilah biskut raya yg selalu licin dulu…Kanak2 pasti menggemarinya.
Bahan2
500g coklat masakan
500g cornflakes
1 botol besar mentega kacang kasar lady’s choice
Cara
1. Masukkan coklat masakan & mentega kacang ke dlm kuali & kacau dgn api yg perlahan. Sentiasa kacau bagi mengelakkannya dari hangit
Posted by Norhayati Ahmad on Tuesday, 29 May 2018
2. Apabila bahan sudah sebati & ada gelembung2 keluar baru masukkan cornflakes & kacau rata
3. Setelah itu masukkan ke dlm cup comel2
4. Sudah boleh simpan di dlm tupperware
Nota:
1. Tidak perlu simpan di dlm peti sejuk. Coklat akan kering dgn sendiri
2. Biasa saya guna coklat beryl’s tapi sbb nak buat 1 adunan saja saya guna coklat spt di atas. Tetap rasa sedap
3. Kalau nak tabur kekacang ke atau manik warna warni pun blh..ikut kreativiti masing2. Tapi saya suka yg ori begini
sumber : Norhayati Ahmad via MAHN
Begini Cara Buat Mee Goreng Mamak, Patutlah Viral, Rasa Pun Dah Macam Di Kedai!
Asyik makan nasi berlauk tentu boleh buat rasa bosan kan.
Apa kata berbuka pula dengan menu ringkas seperti mee goreng.
Antara mee goreng yang popular sudah tentu mee goreng mamak. Jadi tak perlu pergi kedai mamak, buat je di runah.
Nak tahy caranya ikuti perkongsian ini. Rasanya memang macam kedai mamak.
Jom , tengok caranya.
Resepi Mee Goreng Mamak Viral
Bahan-Bahan:
600g Mi kuning
1 Bawang besar
5 Ulas bawang putih dikupas dan dihancurkan
1 Tomato dihiris
3 biji telur saiz besar
2 cili hijau dihiris
2 tauhu dipotong kecil
10 fish ball dipotong separuh
Sawi
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar bawang goreng
2 sudu besar kacang tanah gorend dan dikisar kasar
2 cawan air (cawan pengukuran)
Garam secukup rasa
Bahan-Bahan Untuk dikisar:
8 Ulas bawang putih
1 bawang saiz kecil
15g ikan bilis
5g udang kering
5 cili kering (sesuaikan mengikut keinginan anda)
Cara Memasak:
· Dalam kuali masukkan minyak. Sebaik sahaja minyak panas tambah bawang putih yang dihancurkan dan goreng sehingga aromatik.
· Kemudian masukkan bawang yang dihiris dan goreng sehingga keperangan.
· Masukkan tauhu dan bebola ikan. Anda boleh menambah apa-apa bahan-bahan lain seperti udang, sotong, etc mengikut citarasa sendiri. Goreng bahan-bahan hingga warna keemasan.
· Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan tomato. Kacau hingga sebati.
· Masak sampai pecah minyak.
· Sebaik sahaja pecah minyak, tuang 2 cawan air dan biarkan ia mendidih
· Sebaik sahaja ia mula mendidih tambah telur. Biarkan sebentar dan kacau perlahan-lahan.
· Kemudian tambah mi, sos tiram, kicap pekat dan garam secukup rasa. Garam biar kurang sikit dari biasa sebab ada udang kering dan ikan bilis dalam bahan-bahan yang dikisar tadi.
· Kacau hingga sebati dan biarkan hingga mi masak
· Sebaik sahaja mi telah masak dan air sudah berkurangan, masukkan bawang goreng, cili hijau dan kacang tanah yang telah dikisar. Kacau hingga sebati.
· Mee Goreng Mamak sedia untuk dihidangkan
Sumber: Shamlah JD
Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA atau join keluargagader club
Keluarga Talk: PUASA MENDIDIK JIWA KELUARGA SAKINAH
Bintang Kecil:
KELUARGA TALK: Nwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridz
Ayam Masak Merah Untuk Juadah Pagi Raya, Sedap Kebabom Kalau Ada Bahan Ni, Wajib Cuba!
Raya yang bakal disambut beberapa hari saja lagi buat ibu-ibu semakin kalut dengan pelbagai persiapan. Menyediakan juadah istimewa antara perkara wajib yang ibu perlu risaukan.
Makanan kesukaan anak-anak seperti Ayam Masak Merah pastinya menjadi menu utama hidangan selain rendang ketupat. Namun menyediakan Ayam Masak Merah yang lebih istimewa dan sedap, lain daripada yang lain, ibu-ibu kena cuba ni.
Bosan dengan resipi biasa, jom kita ikut resipi yang dikongsikan wanita bernama Rafiza Idayu. Rupanya nak rasa lebih menyengat kena letakkan serai dengan
kuantiti yang agak banyak. Katanya, resipi Ayam Masak Merah yang di’infused’ rasa serai yang wangi dan buka selera.Jom ikut caranya. Nampak mengiurkan.
Saya berkempatan belajar dengan seorang yang menyediakan Ayam Masak Merah yang sangat sedap ketika jamuan kenduri kahwin anak beliau. Pesannya, letak
serai banyak dan maniskan sedikit masakan tersebut.
Jom kita lihat langkah demi langkah
Bahan bahannya:
Ayam seekor dipotong 12 bahagian
Serbuk Kunyit
Garam
30 biji lada kering
2 inci halia
2 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
1 batang kayu manis
5 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
7 biji cengkih
1 biji gula nisan (gula kerek @ gula nisse @ gula melaka @ gula perang)
4 ketul asam gelugur (asam keping)
2 biji tomato
10 sudu sos cili (brand Kimball)
10 sudu sos tomato (brand Kimball)
12 batang serai
* Rasa akan berubah mengikut bahan atau brand yang digunakan. Contohnya sos cili brand Maggi akan sedikit masam. Jadi kurangkan penggunaan asam keping
Caranya:
1. Setelah basuh dan toskan ayam, perap ayam sebentar dengan kunyit dan garam.
2. Goreng ayam tiga suku masak dan toskan. Jangan terlalu garing kerana ayam akan keras dan kurang juicy.
3. Ini tips yang penting untuk dapatkan aroma yang wangi dalam Ayam Masak Merah. Bawang besar hendaklah dihiris nipis. Jangan blender. Bawang besar yang
digoreng akan menerbitkan rasa manis dan wangi. Cili kering tadi direbus dan dikisar bersama bawang putih dan halia.
4. Panaskan minyak dan masukkan serai yang telah diketuk. Minyak masak akan beraroma serai yang wangi.
5. Kemudian masukkan bahan tumis.
Bahan tumis iaitu 4 sekawan :
+ Kayu manis
+ Bunga Lawang
+ Buah Pelaga
+ Cengkih
6. Kemudian masukkan bawang besar yang telah dihiris nipis.
7. Tumis sehingga naik bau. Tips untuk mengetahui bagaimana naik bau adalah bawa tangan di atas tumisan dan bawa aroma ke hidung.Belajar cara nak tau bau bawang wangi apabila ditumis. Ops! Elakkan bawa hidung ke gigi kuali, kalau terpercik minyak di muka.. acik tak bertanggungjawap
tau!
8. Apabila dah naik bau, masukkan bahan yang telah dikisar tadi. Pastikan minyak tidak terlalu sedikit agar bahan tumisan masak cantik sekata. Jangan bimbang dengan bawang besar yang dihiris tadi kerana ia akan hancur semasa proses menumis.
9. Masak bahan kisar tadi sehingga pecah minyak. Kenapa perlu pecah minyak? Ia indikasi bahawa bahan kisar telah masak sempurna. Jika lauk kenduri, masakan akan lebih tahan lama dan mengelakkan sakit perut jika bahan tidak dimasak sempurna. Apabila telah pecah minyak, masukkan gula nisan.
10. Kemudian masukkan sos cili dan sos tomato.
11. Masukkan air pada kepekatan yang diingini.
12. Apabila telah mendidih, masukkan potongan buah tomato.
13. Masukkan asam keping.
14. Akhir sekali masukkan garam secukupnya. Hati hati semasa masukkan garam kerana sos sudah ada garam dan ayam goreng tadi juga telah diletakkan garam.
15.Apabila cukup rasa, masukkan ayam goreng tadi.
16. Gaul sebati ayam tersebut ke dalam kuah masak merah tadi. Alhamdulillah, cantik kejadian ayam masak merah kita. Sedia dihidang dengan daun ketumbar
atau kacang peas.
17. Ini papadom untuk makan bersama Nasi Tomato. Goreng papodom ini yang seperti di kedai mamak. Papodom bulat ini lebih sedap berbanding papodom yang berbentuk segiempat.
Nasi Tomato sedia dihidang bersama Ayam Masak Merah dan Kuah Dhal.
Selamat mencuba!
Sumber: Rafiza Idayu
Sayur Kekal Segar Hingga 2 Minggu, Ibu-ibu Boleh Cuba Cara Ini!
Sayur yang disimpan lama dalam peti sejuk memang akan mudah layu dan tidak lagi segar sebelum sempat di masak. Bagi mengelakkan pembaziran dan kurang khasiatnya, apa kata anda cuba petua dan tip yang dikongsikan ini.
Menurut perkongsian di Baja Ezigrow Pekan Nanas, sayur yang direndam dengan garam diikuti beberapa langkah-langkahnya akan mampu bertahan selama 2 minggu di dalam peti sejuk. Menarikkan? Jadi, jom kita cuba. Elakkan pembaziran!
CARA MENYIMPAN SAYURAN TAHAN LAMA
Berikut adalah langkah demi langkah cara menyimpan sayur agar ia kekal segar dan boleh tahan lebih lama.
1. Rendam Sayur
Pertama sekali, rendamkan sayuran selama 5-10 minit. Biarkan semua sayuran tenggelam. Untuk sayuran seperti kangkung dan bayam biasanya akan diasingkan kerana berpasir. Biarkan akarnya, jangan dipotong. Apabila nak masak nanti barulah potong dan bersihkan sekali lagi.
2. Tambah Garam
Taburkan sedikit garam sambil mencuci seperti biasa. Fungsi garam ini adalah untuk mencuci bekas-bekas bahan kimia atau racun serangga yang masih terlekat pada sayuran. Rendamkan sebentar dalam air garam selama 10 minit.
3. Toskan
Kemudian, toskan sayur dan biarkan selama lebih kurang 5 minit.
4. Simpan Dalam Bekas
Sediakan bekas kedap udara dan susunkan sayuran hijau ini ke dalamnya. Kalau nak jimatkan ruang, boleh juga menggunakan plastik kedap udara atau ‘ziplock bag’.
5. Ini Hasilnya Selepas 2 Minggu!
Ini stok sayuran yang telah disimpan selama 2 minggu. Macam tak percaya bukan? Masih segar-bugar macam yang baru dibeli dari pasar!
Selamat mencuba
Sumber: Baja Ezigrow Pekan Nanas