Raya pun dah nak dekat, memang sesuai sangat kalau buat Biskut Peanut Butter ni awal-awal.

Senang je nak buat, tapi rasanya memang padu! Biskut Peanut Butter ni resipi tradisional yang penuh nostalgia dan tetap jadi kegemaran ramai.

Lagi best, biskut ni memang lembut dan gebu. Jom cuba resipi sukatan cawan dari perkongsian Aisyah My .

Ads

Biskut peanut butter old school, Resepi biskut peanut butter opah

Bahan-bahan
1 magerin planta ( lebihkn sedikit)
1 cawan gula halus
3 biji kuning telur
1 sdt esen vanilla
2 cawan tepung gandum ( kalo rajin sangai)
2 cawan tepung jagung
1 1/2 botol kecil peanut butter lady choice (200 gm)
Kismis

Biskut Peanut Butter Opah, Warisan Lama yang Kekal Sedap! Guna Sukatan Cawan Je!

Ads

Cara membuat:
1. Satukan magerin ( 1 cwn dulu) dan gula halus dan pukul dengan senduk kayu hingga berkrim.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3.Masukkan tepung gandum dan tepung jagung dan gaul rata.
4.Masukkan peanut butter dan gaul rata dengan tangan hingga adunan lembut ( Bila dipicit tak merekah. Kalau kurang lembut boleh tambah magerin atau peanut butter hingga lembut.Kalau lembik,tambah sedikit tepung gandum.
5. Bentukkan adunan kepada bebola kecil ikut saiz acuan.13 gm sebiji utk acuan saya.
6. Letakkan kismis ke dalam acuan dan tekan adunan ke dalam acuan.
7.Bakar pada 180 celcius selama lebih kurang 15-20 minit bergantung kpd oven.

Ads

Biskut Peanut Butter Opah, Warisan Lama yang Kekal Sedap! Guna Sukatan Cawan Je!

Sumber: Aisyah My .

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI