Nak cari resipi biskut buat kudapan anak-anak? Hanya menggunakan milo sahaja dah boleh biskut yang rangup untuk anak.
Lagilah sekarang PKP ni tentu anak asyik ulang alik ke dapur cari kudapan. Apa lagi jom buat biskut milo ni. Mesti anak-anak suka.
Resepi Biskut Milo Rangup & Mudah
2 cawan butter/marjerin
2 cawan gula kastor
4 sudu makan krim putar
2-3 cawan Milo
2 camca teh esen vanila
2 biji putih telur
2 cawan tepung jagung
6 cawan tepung gandum
Chocolate rice (hiasan)
Cara-cara
Dalam mangkuk besar, pukul gula kastor dan butter hingga kembang.
Setelah itu masukan putih telur, esen vanila, dan krim putar. Gaul hingga sebati.
Masukan pula bahan kering seperti tepung gandum, tepung jagung dan Milo. Gaul dan uli menggunakan tangan hingga menjadi doh.
Alihkan doh daripada mangkuk. Balutkan doh dalam plastik jernih pembalut makanan kemudian rehatkan ia dalam peti sejuk selama setengah hingga satu jam.
Taburkan sedikit tepung sebelum menghamparkan doh tadi. Gunakan kayu penggelek (rolling pin) untuk meratakan doh. Pastikan doh tidak terlalu nipis.
Gunakan penerap biskut pilihan untuk menerap doh tersebut.
Gris atau alas dulang dengan kertas minyak. Susun biskut di atas dulang dan jangan lupa taburkan chocolate rice sebagai hiasan. Kalau nak letak coklat M&M atau hirisan kacang pun boleh juga!
Bakar pada suhu 185ºC selama 20 hingga 25 minit.
Mudah sangat. Siap kudapan buat anak-anak.
Sumber: Ibu Resepi