Sambutan perayaan Tahun Baru Cina kali ini pastinya jadi lebih meriah dengan biskut limau pokkan. Biskut limau pokkan mandarin persis limau yang sebenar. Pasti anak-anak tak sabar nak rasa.
Hidangan yang sedikit berbeza pasti menarik perhatian dan mengundang selera para tetamu. Kemeriahan perayaan pasti lebih dirasai dengan menyediakan pelbagai sajian yang menyelerakan.
Ada pelbagai jenis, antaranya ialah kek span, kek mentega, kek keju. Tapi banyak-banyak kek ini, antara yang paling popular – kek minyak.
Cara nak buat mudah dan rasanya pun sedap. Ibu-ibu nak cuba resipi Kek Minyak yang ditambah Nestum buat pelengkap rasa enak? Jom cuba air tangan dari puan Azlina Ina Fans ini. Selamat mencuba!
Asalamualaikumm..gemokning korg..mcm biasa mggu lepas mggu bz haha bile x bz ntah la..ok kite masuk kelas balik so jom support kelas free like komen share..✔✔ ✅arini nak ajar kek simple sedap dan gebu yakmat.. cara die😂dah tentu paling simple punye..
💋Kek Minyak Nestum Gebu Gerenti Jadi
yeahh💪 kegebuan die terserlah di situ bersama tgn yg memegang juga turut gebu hahaa..sesuai sgt dihidangkan kat kenduri2 ke majlis kenduri atau doa selamat ke..ko pk makcik2 bawang nak makan kek cheese2 bagai tu..kek2 mcm ni yg abis dulu tau
Bahan-bahan
*4 bijik telur gred b
*1/2 cawan gule halus
*1sb ovalate
*1sk esen vanila
1/2 cawan susu pekat
2 cawan tepung gandum
1sk baking powder
kalau kukus add on 1/2sk soda bikarbonat
1/2 cawan minyak
kalau nak lg sedap kek minyak korg add on kan 30g nestum 3in 1 ni kalau xnak abaikan
Cara membuat:
Bahan * td masuk dalam bowl mixer dan mix 5 hngga 10 mnt atau smpai gebu
xpe la walau yg buat kek ni hitam gebu jnji ko mix tu mesti kene putih gebu masuk susu pekat sikit2
ok masuk minyak sket2 smbil putar
matikan mixer pas tu masuk tepung dan nestum sikit2 gak kacau rata
Bahagikan dan letak la warne kesukaan
loyang 8×8 atau 8 bulat lapik baking paper, panas kan oven atau pengukus. Bakar suhu 180 masa 40 minit, atau kukus api besa 35 hngga 40 minit.
ok siap dah masak
tebalik kan di redai sekejap dan tebalik kan semula d board
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Banyak khasiat Halba rupanya, bukan hanya digunakan dalam makanan, Halba yang dijadikan teh boleh bantu menurunkan berat badan serta mengembalikan keanjalan kulit. Itu antara kelebihan Teh Halba.
Bukan hanya untuk wanita, Teh Halba ini juga baik untuk kaum lelaki. Yang nak berhenti merokok itu apa kata cuba amalkan resipi. Mana tahu berkesan!
Hmmm..rasa tenang betul selepas minum teh halba ni. Wangi dan harum sangat. Ramai yang tak tahu rupanya halba ni boleh dibuat teh. Khasiatnya pun banyak. Lelaki, wanita, kanak-kanak semua boleh minum.
Iinilah resepinya. Senang sangat tau. Cuma perlu kan halba sebagai bahan utama.
Bahan-bahan:
1.Halba satu sudu kecil
2.Air segelas
3.Madu satu sudu besar(boleh ganti gula perang) guna sudu plastik tau. Ceq tak jumpa plak sudu plastik ceq pagi tadi.
4.Limau kasturi(option lemon, limau nipis, pati delima) tak nak masuk pun tak pe.
Cara-caranya:
Rebus halba sehingga mendidih.
Biarkan sejuk
Kemudian masukkan madu dan perah jus limau. Kacau rata, dan terus minum. Amalkan setiap pagi, Inshaallah akan rasa perubahannya.
Khasiat teh halba:
1.Mencantikkan struktur kulit dari dalam serta memelihara keanjalan kulit makna kata lain awet muda secara semulajadi.
2.Mengurangkan berlaku pengumpulan lemak-lemak baru dalam badan seterusnya membantu mengurangkan masalah berat badan atau kegemukan.
3.Menambah tenaga seksual samada lelaki atau wanita.
4.Menguatkan fungsi jantung. Inshaallah tak rasa mengah-mengah lagi dah.
5.Merawat masalah sembelit dan buasir.
6. Melancarkan perjalanan darah.
7.Mengatasi masalah senggugut (kesakitan / ketegangan sewaktu haid & pra-haid).
8.Melegakan masalah sakit kepala / migrain
9.Menguatkan fungsi rahim, merangsang & menyuburkan rahim. Bagus sebagai ikhtiar untuk mereka yang ingin hamil.
10.Mengetatkan dan meremajakan rahim.
11.Menghilangkan lendir & sakit tekak.
12.Membantu mengurangkan ketagihan rokok.
13.Membantu kecerdasan kanak-kanak yang meningkat usia baligh, memelihara kekuatan badan & menggalakkan tumbesaran badan.
14.Memperbanyakkan air susu ibu. Mengaktifkan kalenjar susu, meningkatkan saiz payu dara secara semula jadi. Yang ni seriously berkesan. Tak perlu lagi ambil suplemen pelik-pelik. Kesan selepas 48 jam dah boleh rasa tau.
Khasiat berganda-ganda tak padan dengan saiz halba yang kecik. Harga pun murah. Anytime boleh buat. Selamat mencuba.
Kredit resepi kepada Sumaiyah Abdullah via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Kalau menggoreng bihun atau mi, pasti ada yang akan memasukkan tauhu di dalamnya. Malah sekarang ramai yang gemarkan tauhu sumbat yang dicicah bersama sambal kicap serta ditambah sedikit potongan cili padu. Memang perghhh rasanya.
Biasanya kita akan membelinya tapi sebenarnya ramai tak tahu untuk menyediakannya sendiri adalah cukup mudah. Malah, jika ibu-ibu buat sendiri di rumah, dengan kos yang sedikit, banyak yang anda boleh dapat tauhu.
Jom lihat cara-cara pembuatan tauhu perkongsian dari saudari Mimi Ly.
BAHAN-BAHAN:
1kg kacang soya – direndam semalaman
10 sudu besar cuka makan – cuka boleh diganti dengan GDL. Fungsinya sama iaitu untuk membekukan soya
2 helai kain bersih – boleh guna kain lampin baru atau kain lain yang bersesuaian
2 buah bekas penapis – sama besar
CARA MEMASAK:
1. Kisar kacang soya dengan air dengan nisbah 1 cawan kacang soya bersamaan 2 cawan air biasa. Kisar sekali sahaja.
2. Tuang soya yang dikisar ke dalam bekas yang telah dialas menggunakan kain. Perah air soya. Lakukan hingga habis. Hampas soya perlu dibuang.
3. Masukkan air tapisan soya ke dalam periuk besar. Kacau sentiasa hingga keluar bau soya dan berasap-asap. Semasa proses ini, teruskan kacau kerana tak nak bagi soya pecah. Setelah 5 minit, baru padamkan api. Tunggu 5 minit lagi supaya suam sedikit.
4. Tapis soya sekali lagi. Ia bertujuan untuk membuang sisa hampas yang ada serta menjadikan tauhu cantik dan lembut.
5. Masukkan air soya ke dalam bekas bersesuaian. Biarkan 5 minit dan masukkan cuka makan. Kacau seketika dan biarkan soya menjadi ketulan-ketulan. Anggaran masa dalam 15-20 minit.
6. Selain cuka, boleh juga menggunakan GDL ( serbuk tao fa). Ia boleh dibeli di kedai bakeri. Nisbahnya ialah 30gm GDL dilarutkan dengan 60gm air suam. Kemudian campurkan ke dalam air soya tadi. Tunggu sehingga berketul sama seperti proses menggunakan cuka tadi.
Sediakan bekas tapis. Alas kain lampin. Di bawah tapis beralas diletakkan satu lagi bekas supaya air lebihan tauhu mudah menitis ke bawah.
7. Tuang bancuhan soya berketul tadi dengan berhati-hati. Tutup kain dengan elok.
8. Letakkan satu lagi tapis dan juga pemberat. Biar sehingga tauhu sejuk dan bila dibuka, tauhu tidak melekat pada kain.
9. Potong tauhu, simpan dalam bekas berair dan letak dalam peti sejuk.
Nota:
Jika guna kain lampin, pilih kain lampin yang belum digunakan lagi (baru).
Untuk agen pembeku, pilih salah satu sahaja sama ada mahu guna cuka atau GDL. Jangan guna kedua-duanya sekaligus.
Untuk tauhu lebih tahan lama, masukkan 2 sudu makan cuka ke dalam air rendaman tauhu.
Aidilfitri semakin menghampiri, pastinya pelbagai juadah manis seperti kek, biskut, dan kuih raya menjadi hidangan wajib di setiap rumah.Antara kek yang semakin mendapat perhatian...