Biskut Florentine Ni Paling Senang Nak Buat. First Time Buat Pun Jadi!

Share

Minggu depan kita akan menyambut hari raya Adilfitri. Walaupun tidak boleh balik kampung merentas negeri, kita perlu meraikan raya walaupun dalam mood PKP. Kini sana sini ramai yang membuat perkongsian di media sosial cara membuat biskut raya. Malah kedai yang menjual bahan-bahan kek juga dikunjungi orang ramai untuk membuat persediaan kuih raya.

Bagaimana pun, tidak dinafikan membuat kuih raya ini perlu ada skill, jika tidak tahu, ada yang tidak menjadi. Namun ada juga jenis kuih raya bila kita buat confirm jadi! Salah satunya, biskut florentine. Paling mudah nak buat dan paling cepat habis bila makan!

Cara membuatnya tidak perlu menggunakan mixer. Mudah aje nak buat. Anak-anak pun boleh buat sama. Menerusi facebook Noor Sa’adah Mohd Saidun  melalui group Masak Apa Hari ini, beliau berkongsi resipi membuat biskut florentine yang sedap dan rangup.

IKUTI PERKONGSIAN INI

Resepi Biskut Florentine 

Bahan-bahan:


500 gram tepung florentine
500 gram almond flakes
200 gram biji labu (pumpkin seeds)
200 gram biji bunga matahari (sunflower seeds)
50 gram bijan hitam (Black sesame seeds)


20 gram bijan putih (sesame seeds)
Muffin cup

Cara-cara:

1. Bakar semua kekacang sebentar dalam masa 5 minit suhu 160°c. Sejukkan sebentar.
2. Masukkan semua kekacang dan gaul sebati.
3. Masukkan tepung florentine dan gaul semuanya sehingga sebati .
4. Masukkan sesudu adunan td ke dalam muffin cup, nipis shj cukup sekadar menutupi dasar.
5. Bakar selama 10-15 minit dgn suhu 170°c. *Api atas bawah.
6. Keluarkan biskut drpd muffin cup dan biarkan sejuk sebentar.
7. Simpan dalam bekas kedap udara.

PERINGATAN

Tepung florentine ialah tepung berkaramel, Oleh itu, tepung ini akan mudah keras jika terkena angin. Pastikan u olls menutup campuran kekacang dan tepung florentine supaya tepung tidak mengeras. Tepung yang sudah mengeras akan menyukarkan kita memasukkannya ke dalam muffin cup.

Biskut raya yang paling senang nak buat dan laku keras . Campak-campak je dah siap. Boleh buat sambil pejam mata.

Sumber:Noor Sa’adah Mohd Saidun