Masalah berat badan berlebihan antara masalah popular yang sering dihadapi oleh para isteri atau pun anak dara. Namun, jangan tak percaya, ada juga para isteri anak berderet, menghadapi masalah under weight atau kata lain, berat badan tidak seimbang dengan ketinggian.

Jangan salah faham isu kurus dan langsing. Langsing tak mengapa, cuma bila kurus sangat muka isteri akan kelihatan cengkung. Silap hari bulan, ada yang cakap, ‘isteri awak ni tak happy ker?’. Pedih kan!

Melalui perkongsian seorang wanita ini, Siti Shairah berkongsi cara untuk menambahkan berat badan. Mudah aje. Boleh lah isteri-isteri terlajak kurus tu, cuba petua ni. Lebih menarik, perkongsiannya ini, dapat meriah 14K share. Jom cuba!

Bagaimana nak tambah berat badan

SEBELUM BERMULA
Berat: 48.5kg
Tinggi: 165cm
Problem with food: Tak suka susu, kekacang, & cheese. And selera kurang.
My concern: BMI underweight cause i tinggi.

So after make research about food to gain weight, dapatkan nasihat doc, & i decide to make timetable, easy tips with target.
Doin this just to try & lets see the result!
Target:58kg max for me (ideal weight is 50-66kg)

Antara makanan yg menaikkan berat adalah yg makanan yg i senarai diatas yg i taksuka. But i need to do somthing, cause im underweight!
So i start the next day!

1.SUSU FULLCREAM
Pagi & malam wajib minum susu atleast 1gelas (sbb tksuka paksa juga). Full cream cause tggi protein & kibo. Berbeza dgn low fat & yg ada flavour macam choc. I minum brand dutchlady.

2.VITAMIN  C


Makan vit c 1capsules/day atau boleh skip selang 2hari sekali. In 1week dlam 2/3 biji je. Hari yg skip tu i makan buah je bebanyak. Sedap pon sedap hehe. Tp on the day you take vit c tu, makesure minum 2/3liter mineral water! Bukan air teh ais mamak ke starbuck ke ok. Hehe. Vit C is dietary supp, selain drpd utk skin & etc. Bole bg selera makan. Membuak rasa, asyik nk makan je. (i need this cause i jenis tank kecik, makan sikit kenyang, slera tk kuat sgt). So perlu vit c utk membantu slera makan. So now manjang lapar je. Teringin tu teringin ni. Hehe bila dh slera asyik nk kunyah jela.

3.TIMETABLE MAKAN
Kene makan on time, makesure amik breakfast! Breakfast tu penting. Dan kalau lapar je makan! Kunyah jee bebanyak. Makan sikit tu sikit ni. I mean, bila dh telan nasi. Japgi kunyah laa bnde lain. Kopok2 ke askem ke, coklat je. Haa gituu. Haha.

4.FOOD TAKEN
Amik kekacang, soys(not suggest for women) , dairy milk, & cheese
Makan banyak kali, hehe

5.REFER DOC
Disclaimer: Makesure chuols refer doc juga ya. Kalau dh underweight kadang sbb cacing juga. Cuba refer doc first okay.

You know what?
I’m doin this semalam genap 1month! So nak share dgan chuols the result. Dan every week mmg timbang & guna penimbang yg sama. The result mmg unexpected!

🍼RESULT AFTER 1MONTH🍼
Before start 48.5kg
1st week 50.2kg
2nd week 51.2kg
3rd week 52.3kg
4th week 54.5kg

Yeayyy!! Walaupon berat naik, i rasa lemak i tersekat diskala 2 iaitu dipipi & bahagian tidak sepatutnya. Tapi, im happy with the result!
Alhamdulillah syukur im not underweight anymore! Yes! Goodluck chuols!