Siapapun pasti setuju, sebenarnya ada perbezaan jika seseorang itu makan nasi berserta sambal berbanding tanpa menu nan satu itu. Rasanya yang pedas, akan mampu menjadikan menu hidangan tengah hari atau malam menjadi lebih sedap dan sempurna. Malah selera makan juga akan bertambah buat penggemar citarasa pedas!
Hakikatnya, sambal ini terdiri daripada pelbagai jenis dan rasa mengikut bagaimana cara dan bahan yang digunakan. Contohnya sambal goreng ini yang disediakan oleh Lyana Hisham, bagi yang telah merasainya pasti tahu untuk membezakan rasa di antara pelbagai jenis sambal-sambal yang sedia ada.
Untuk yang belum merasainya, elok dicuba agar lebih bervariasi jenis sambal yang ibu-ibu boleh sajikan untuk keluarga tercinta. Jom semak!
SAMBAL GORENG SEDAP
Ramai berkenan kat sambal goreng nih kan. Okay lah, Yana share resepi so uols boleh lah try.
Sebenarnya nih Yana belajar daripada Ibu, resepi asal daripada arwah nenek Yana. Arwah nenek memang pandai masak, dulu kecik kecik order apa jer semua dia buat. Rinduu tok mak, Al Fatihah.
Here’s the recipe, Yana list kan secara ringkas yer.
Bahan bahannya:
2 biji bawang besar saiz sederhana
6 biji cili hijau
4 biji cili merah
Sedikit cili padi merah (kalau nak pedas)
Sedikit ikan bilis
Sedikit bacan
Asam Jawa (agak agak 1/2 dari saiz telur ayam, perah dalam mangkuk, air dia toskan)
*Semua bahan bahan nih blend kering.
Cara caranya:
Posted by Lyana Hisham on Friday, 17 March 2017
- Ambil minyak dalam 1 senduk (memang kena lebih kalau tak sambal tak garing)
- Tumis bahan bahan blend kering tadi sampai garing
- Once dah garing, baru masukkan air asam
- Perasakan dengan garam, then gula sikit
- Hiriskan bawang and campur sekali dalam sambal lepas tu tutup api
- Lebihan minyak pada sambal tadi pandai pandai la buang sendiri okay
Siap dah! Selamat mencuba. Boleh try makan dengan bubur, dengan nasi biasa pun okay jer
sumber : Lyana Hisham
24 Jenis Apam, Pilih Je Mana Yang Berkenan Semuanya Sedap. Ni Dikongsikan Resipinya Untuk Mak-mak Cuba Buat!
Bila melihat pelbagai jenis kuih apam dengan pelbagai warna dan citarasa, geram juga dibuatnya. Semuanya nampak begitu comel dan sedap dimakan. Jika sebelum ini kita hanya tahu dua tiga jenis apam sahaja, rupanya berpuluh-puluh jenis apam boleh kita sediakan untuk keluarga. Ini sebagai mana yang dikongsikan oleh Eila’s Kitchen & Recipes.
Pasti anak-anak teruja untuk menjamahnya, apatah lagi jika ibu tercinta yang menyediakannya. Betultak? Untuk itu, apa kata kita pilih sahaja beberapa resipi di sini dan selamat mencuba.
1. APAM SIMPLE
Bahan-bahan :
1 cawan gula*
4 biji telur*
1 sb ovallete*
3 sb susu pekat*
1 sk esen vanilla*
2 cawan tepung gandum
Pewarna pilihan
Perasa ikut citarasa
Cara-cara :
1. Blend semua bahan bertanda *.
2. Masukkan tepung gandum dan kaup balik sehingga sebati.
3. Masukkan pewarna atau perasa yang diinginkan.
4. Kukus selama 30 minit sehingga masak.
2. APAM COMEL
Bahan-bahan :
3 biji telur sejuk (dari dalam peti ais)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar
3 sk baking powder
1 sk ovalette
Filling – ikut suka
Pewarna – ikut suka
Cara-cara :
1. Masukkan telur satu persatu ke dalam mixer bersama gula (boleh guna gula pasir je), biar hingga telur benar-benar kembang, baru diikuti dgn ovellete, tepung yg telah bercampur baking powder dan akhir sekali masukkan susu segar.
2. Pukul dengan kelajuan maksima hingga kembang (dlm lebih kurang 8 minit).
3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Titiskan pewarna ke setiap satu mangkuk tersebut menggunakan warna berlainan ikut kesukaan anda.
4. Utk buat corak, ambil dalam 1/4 cawan adunan asal dan warnakan ikut citarasa kemudian masukkan ke dalam piping bag atau plastik biasa. Potong bucu utk buat corak.
5. Picitkan/sudukan adunan berwarna ke dalam acuan kertas yang telah disusun dalam acuan lompang utk mengelak acuan dari mengembang ketika dikukus.
6. Letakkan filling secukupnya dengan menggunakan piping utk memudahkan kerja anda.
7. Picit lagi adunan berwarna sehingga penuh permukaan acuan kertas itu bagi mendapatkan apam yang montel.
8. Selepas itu bolehlah membuat corak ke atasnya dgn warna pilihan mengikut kreativiti sendiri.
9. Pastikan air pengukus betul-betul panas, baru masukkan adunan ke dalam pengukus.
10. Kukus dengan api yang perlahan, tutup pengukus dengan kain atau tuala untuk elakkan wap dari menitis ke atas apam selama 15-20 minit.
3. APAM GULA MELAKA
Bahan-bahan :
1 kg tepung gandum
1 paket mauripan
Sedikit garam
1 cawan gula pasir
5 cawan air biasa
2 cawan gula melaka – dimasak dgn secawan air dan letak 2 helai daun pandan ke dlmnya kemudian sejukkan
Cara-cara :
1. Gaul semua bahan dan perap selama 2 @ 2 jam setengah.
2. Panaskan kukusan dan oleskan loyang @ acuan dgn minyak masak.
3. Kukus 20-30 minit bergantung kepada acuan.
4. APAM KELAPA
Bahan-bahan :
200 gram tepung gandum
50 gram tepung beras (kalau tak letak pun tak apa)
75 gram gula perang (brown sugar) atau gula merah
1 cawan air
6 gram yis + 1/4 cawan air – larutkan
Kelapa parut putih + sedikit garam
Cara-cara :
1. Gaul rata tepung dan tepung beras dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata supaya tidak berbintil-bintil.
2. Lenser loyang bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.
3. Kukus atas air mendidih selama 40 – 45 minit (balut penutup kukus dengan kitchen towel supaya wapnya tak keluar. Apam cantik gebu..).
4. Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong.
5. Hidangkan bersama kelapa parut tadi.
** Apam kelapa yang simple ni, kalau nak buat berwarna warni, asingkan bancuhan kepada tiga warna.., contohnya warna hijau, pink dan kuning. Masukkan dalam cup dan kukus. Sama caranya macam buat satu warna di atas tu ya..
5. APAM STRAWBERI
Bahan-bahan :
230g gula kastor/halus
2 biji telur
1 sk teh ovellate
1 sk esen vanila
250g tepung gandum
1 cawan air aiskrim soda
Pes strawberry
Cara-cara :
1. Pukul gula, telur, ovellate hingga kembang dan putih.
2. Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
3. Masukkan tepung dan air aiskrim soda secara selang seli sampai habis, kacau sebati.
4. Panaskan air kukusan.
5. Masukkan sedikit paste strawberry dan kacau rata.
6. Akhir sekali sediakan acuan (sapu minyak supaya tak melekat.
7. Kukus selama 10 minit.
8. Nak makan bersama kelapa parut + garam pun blh, nak makan terus pun blh.
6. APAM SUSU
Bahan-bahan :
4 biji telur
1 cawan gula
1 sdt esen vanilla
1 sdb ovalette
4 cawan susu pekat
1½ cawan tepung gandum
Cara-cara :
1. Blend telur, susu, gula, esen vanilla dan ovalette sampai kembang (blend 3 minit).
2. Masukkan dlm bekas dan bubuh tepung gandum.
3. Gaul sebati.
4. Panaskan pengukus.
5. Sapu majerin pada acuan dan masukkan adunan.
6. Kukus selama 40 minit.
** Pastikan air betul2 mendidih dan balut tutup periuk ngan kain..
7. APAM SUSU + BANDUNG
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu pekat
1/4 cawan susu bandung
1 sb yis
3/4 cawan air
Cara-cara :
1. Bancuh kesemua bahan hingga sebati kecuali susu pekat dan susu bandung.
2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
4. Satu bahagian dicampurkan dengan susu pekat dan satu bahagian lagi dimasukkan susu bandung. Sebatikan dan pukul lagi. Perap selama 1 jam.
5. Sudukan setiap bahagian adunan ke dalam acuan berselang seli atau ikut kreativiti. Biar adunan kembang sekejap.
6. Panaskan pengukus dan kukus 25 minit hingga masak.
8. APAM YOGURT
Bahan-bahan :
2 cawan gula
1 sudu teh ovellete
2 cawan tepung gandum
1 cawan yogurt segar asli
1 biji telur
1/2 sudu double action baking powder
Pewarna merah
Cara-cara :
1. Sediakan periuk pengukus dan didihkan air kukusan.
2. Satukan kesemua bahan.
3. Putar/pukul bahan hingga sebati, adunan akan bertukar menjadi putih pucat dan pekat beralun.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu bahagian dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampur dengan pewarna merah.
5. Masukkan adunan ke dalam plastik or piping bag. Ini adalah untuk memudahkan proses memasukkan adunan dalam papercup. (Adunan sgt pekatttt).
6. Piping adunan 3/4 penuh ke dalam paper cup selang seli ikut kreativiti.
7. Kukuslah hingga 15-20 minit hingga apam masak dan kembang mekar.
9. APAM BAHULU
Bahan-bahan :
6 biji telur
1 cawan gula/susu pekat manis
1 sudu besar ovallete
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
1. Pukul telur, gula/susu, esen vanilla hingga gebu
2. Masukkan tepung gandum dan mix sampai sebati.
3. Masukkan dalam acuan yg dah disapu minyak.
4. Kukus selama 15 minit – jika acuan besar kukus 1 jam.
10. APAM DEWA
Bahan-bahan :
6 biji telur itik
2 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1¼ penutup esen rose (utk hilangkan bau hanyir telur)
Pewarna
Cara-cara :
1. Pukul telur bersama gula, esen rose hingga kembang (putih).
2. Setelah kembang, masukan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau rata.
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan masukan pewarna yang disukai.
4. Sapu loyang dengan minyak kemudian masukan adunan ke
dalam loyang berselang seli.
5. Kukus selama 45 minit atau sehingga masak.
11. APAM ROSE
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh ovellete
4 sudu besar susu pekat manis
Pewarna yang disukai
Cara-cara :
1. Panaskan kukusan dahulu sebelum kita mulakan proses membuat apam.
2. Dalam bekas pemutar, satukan telur, gula halus, ovellete dan esen vanilla kemudian putar sampai gebu dan adunan bertukar ke warna putih.
3. Masukkan susu pekat manis dan tepung gandum dan putar lagi hingga sekata.
4. Kaup balik adunan hingga rata dan bahagikan adunan kepada 2 atau 3 warna.
5. Sediakan acuan rose dan sapukan minyak pada acuan .Tuangkan adunan berselang seli warna hingga habis.
6. Kukus dalam kukusan yang telah mendidih airnya selama 15 minit.
7. Angkat apam setelah masak. Keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk seketika.
12. APAM PISANG HARUM MANIS
Bahan A :
100 gm gula merah
120ml air 1 helai daun pandan
Bahan B :
2 biji telur
60 gm gula halus
1 st esen vanila
Bahan C :
120 gm tepung gandum
1/2 st b/powder
1/2 st b/soda
Secubit garam
Bahan D :
1 sb marjerin/butter- cairkan
2 biji pisang – potong bulat, sederhana tebal
Cara-cara :
1. Masakkan hingga mendidih bahan A-tapis.
2. Pukul bahan B hingga kembang dan masukkan esen vanila, pukul lagi sekejap.
3. Bahan C ayak, masukkan dlm adunan telur selang seli dgn gula merah tadi, kacau gunakan sudip hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan butter cair, kacau rata2.
5. Sapu acuan lompang dgn sedikit minyak dan tuang adunan higga penuh dan letakkan pisang hiris tdi dan kukus selama 15 minit.
13. APAM PISANG COMEL
Bahan A :
1 cawan pisang (lenyek)
1/2 cawan minyak masak/jagung
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula perang
2 biji telur
~ satukan kesemua bahan di atas..
Bahan B :
2 cawan tepung gandum
1 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp baking powder
Bahan C :
1 sdm milo
1 sdm serbuk koko/coklat
* 1/8 tsp pewarna kuning
Cara-cara :
1. Tuangkan campuran bahan (A) ke dalam bahan (B) dan kacau sebati.
2. Asingkan menjadi 2 bahagian.
3. Bhgn 1 – tambah dengan bahan (C).
4. Bhgn 2 – tambah dengan pewarna kuning.
5. Perap 20 minit.
6. Sapu minyak pada acuan sebelum dimasukkan adunan.
7. Sudukan adunan secara berselang-seli atau ikut kreativiti.
8. Kukus dengan api besar selama 15-20 minit sehingga masak.
14. APAM PISANG GULA MERAH
Bahan-bahan :
200gram tepung gandum (diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat)
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 biji telur
50 ml air gula merah (40 gram gula merah dicampur dengan 50ml air dan sehelai daun pandan di simpul, kemudian direbus hingga gula larut, sejukkan baru guna)
1 sudu besar gula
120 gram pisang lecek (dari 2 biji pisang yang sudah masak ranum)
50ml cawan susu segar/santan
30gram gula
2 sudu kecil yis
Cara-cara :
1. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, kemudian di dalam bekas adunan, masukkan pisang yang telah dilecek, gula dan telur, dengan menggunakan hand whisker atau spatula atau senduk kayu, kacau semua bahan tadi hingga sebati.
2. Selepas itu masukkan tepung di selang seli dengan susu segar, kemudian masukkan air gula merah, madu dan yis, kacau sebati dan pastikan semua adunan mesra dan tidak berketul.
3. Tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau pun kain bersih dan perap adunan selama 1 jam, setelah adunan naik dua kali ganda, sudukan adunan dalam acuan kecil ataupun ape jua acuan kegemaran anda, nak kukus terus dan letak dalam loyang bulat atau petak pun boleh. Jika menggunakan acuan kuih puteri ayu, pastikan acuan di sapu sedikit dengan minyak masak.
4. Panaskan kukusan, pastikan adunan disudukan 3/4 acuan untuk memastikan apam pisang naik cantik apabila siap dikukus nanti. Kukus selama 8 ke 10 minit dengan menggunakan api sederhana.
5. Sedap dimakan bila masih panas dan hidangkan apam pisang gula merah tadi dengan kelapa parut yang dicampur sedikit garam.
15. APAM PISANG COKLAT
Bahan-bahan :
1 cawan gula
3 biji telur
4 biji pisang berangan sederhana besar
2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak masak
2 sudu teh soda
1 sudu teh esen pisang
2 sudu besar sirap oren sunkist perisa tropikana
3 sudu besar serbuk koko
3 sudu besar susu cair
3 sudu besar marjerin
Cara-cara :
1. Blend kesemua bahan kecuali tepung sehingga sebati.
2. Ayak tepung, soda, serbuk koko.
3. Masukkan tepung blend lagi. Jika blend tidak berpusing sila kacau dengan senduk kayu sehingga sebati.
4. Panaskan kukusan, masukkan adunan 3/4 penuh guna acuan cup cake.
5. Kukus selama 20 minit sehingga masak. Uji dengan lidi memastikan ia betul2 masak.
16. APAM SERI AYU CHEESE
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula kastor
1 cawan santan / susu cair
2 biji telur
1 sk ovallete
Pewarna pilihan
Esen vanilla
Perisa pilihan
Bahan cream cheese :
250gm cream cheese
80gm gula kastor
25ml air putih
20gm tepung gandum
1 biji telur
** Satukan semua bahan cream cheese dan sebatikan guna mixer..
Cara-cara :
1. Pukul gula & telur hingga kembang. Pastu masukkan ovalette then masukkan esen vanila (setengah penutup esen dah cukup).
2. Masukkan tepung, susu cair dan pukul lg hingga sebati.
3. Sediakan acuan seri ayu dan oleskan sedikit minyak.
4. Isikan cream cheese ke dlm acuan seri ayu dan kukus selama 2 minit dgn api kukusan yg sederhana.
5. Setelah cheese dah masak (2 minit kemudian), masukkan adunan berwarna tadi dan kukus 7-10 minit sehingga masak.
17. APAM COKLAT
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan air (suam panas)
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1 biji telur gred A
1 kecik soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
Cara-cara :
1. Mix gula + telur hingga kembang. 2. Masukkan minyak masak dan susu pekat, mix sampai sebati.
3. Masukkan air (suam panas).
4. Masukkan soda dan serbuk koko, mix lg kemudian masukkan tepung gandum dan mix sampai adunan sebati – utk adunan ni nak guna blender pun boleh ye.
5. Panaskan air dulu utk mengukus, guna api kecil utk kukus selama 18-20 minit.
18. APAM PANDAN
Bahan-bahan :
3 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan air pandan (kisar satu lima helai pandan dan tapis)
1 cawan santan
1 cawan gula pasir
1 paket yis mauripan (11 gram )
1 sudu teh garam
Pewarna hijau sikit
Cara-cara :
1. Satukan semua bahan dan kacau sampai sebati.
2. Perap selama satu jam
3. Dah siap perap, sapu minyak pada acuan.
4. Tuang adunan separuh acuan.
5. Kukus selama lima belas minit atau sampai masak.
6. Dah masak, biarkan seketika. Bila sudah sejuk baru keluarkan dari acuan dan gaul bersama kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam.
19. APAM PANDAN CHEESE
Bahan-bahan :
2 cawan self raising flour (brand bluekey)
1/2 cawan gula kastor (nak manis lg boleh tambah)
2 biji telur gred A
1 cawan susu cair
5 helai daun pandan
1/4 cawan santan kotak
1/2 cawan marjerin (cairkan)
1 sudu kecil pewarna hijau
Cheddar cheese (utk topping)
Cara-cara :
1. Blend susu cair dgn daun pandan, tapis.
2. Campurkan tepung dan gula, ketepikan.
3. Pukul telur sampai gebu, masukkan santan, marjerin, dan bahan blend tadi kacau rata
kemudian masukkan pula campuran tepung sedikit-sedikit hingga sebati.
4. Sapu acuan dengan minyak, masukkan adunan 3/4 dan kukus 20 minit.
5. Keluarkan dari acuan dan letak cheddar cheese sebagai topping.
20. APAM PANDAN COKLAT MEKAR
Bahan-bahan :
180gm gula pasir
2 biji telur
1 sudu teh ovelette
250gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
150ml air sprite atau aiskrim soda
1 sudu besar pandan emulco
1 sudu besar coklat emulco
Cara-cara :
1. Sediakan acuan apam dan alas dgn cawan kertas. Panaskan kukusan dengan api besar hingga berwap.
2. Campur semua bahan menjadi satu, pukul selama 10 minit hingga adunan bercampur dan menjadi gebu.
3. Bahagikan kepada dua adunan dan masukkan pandan emulco ke dalam satu bekas dan satu bekas lagi dimasukkan coklat emulco.
4. Tuang adunan ke dalam cawan kertas dan selang seli adunan pandan dan coklat. Adunan perlu dituang hingga penuh cawan kertas agar apam berkembang mekar.
5. Kukus selama 20 minit dengan api besar. Jangan lupa bungkus penutup kukusan dengan kain untuk mengelak dari air menitis. Setelah masak bolehlah dihidangkan.
21. APAM JAGUNG
Bahan A :
1 sudu kecil gula
2 sudu kecil mauripan
3 sudu besar air suam
** Satukan dan biarkan 10 minit..
Bahan B :
1/2 cawan krimer jagung dlm tin
1/2 cawan gula
1/2 cawan santan pekat
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
1. Gula + santan diblender hingga gula hancur.
2. Masukkan telur dan esen vanilla, blender sekejap.
Bahan C :
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
* Ayak
Cara-cara :
1. Satukan bahan B dan C. Kacau2 sebatikan.
2. Masukkn bahan A, kacau dan sebatikan lagi.
3. Perap adunan 3 jam.
4. Acuan di sapu minyak.
5. Air kukusan betul2 mendidih.
6. Kukus 15 minit dengan api besar.
22. APAM LABU
Bahan A :
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula kastor
3 sudu besar air suam
Bahan B :
200 gm labu yang siap dikopek ~ kukus/rebus hingga empuk
160 ml air / santan sederhana pekat
150 gm gula kastor
1 biji telur A/B
Bahan C :
245 gm tepung gandum (ayak bersama DABP)
1 sudu teh double action baking powder (DABP)
Bahan D :
Kelapa parut putih (guna kelapa yang agak muda lebih sedap)
Sedikit garam
Cara-cara :
1. Gaul sebati bahan A & perapkan selama 10 minit atau hingga ia naik sekali ganda.
2. Lecek labu kukus sehingga halus. Masukkan air/santan, gula kastor dan telur. Gaul sebati.
3. Masukkan bahan A yang diperap lalu kacau sebati. Masukkan pula tepong gandum yang telah diayak bersama DABP & gaul sebati. Rehatkan selama 1 jam.
4. Setengah jam selepas perap, bolehlah sapukan minyak pada acuan apam sementara menunggu apam naik atau boleh juga aturkan paperliner ke dalam acuan apam. Panaskan air dalam periuk kukusan.
5. Cukup 1 jam diperap, kacau adunan apam agar sebati. Sudukan dalam acuan apam hingga hampir penuh atau boleh juga masukkan dalam piping beg besar & picitkan apam ke dalam acuan2 kecil tersebut. Kukus apam selama 15 – 18 minit jika menggunakan acuan apam yang kecil. Jika menggunakan loyang, kukuskan agak2 selama 40 – 50 minit. Jangan lupa balut penutup kukusan supaya wap tak menitik atas apam.
6. Bolehlah hidang apam labu manis dengan kelapa yang digaulkan dengan garam atau boleh juga dimakan begitu saja pun dah cukup sedap.
23. APAM KELEDEK
Bahan A:
3/4 cawan gula pasir
200ml air
1 helai daun pandan simpul
Bahan B:
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan keledek oren direbus
250ml santan
secubit garam
1 sk yis
1 sk baking powder
Kelapa parut putih
Cara-cara :
1. Masak bahan A sehingga gula larut dan mendidih. Biarkan sehingga sejuk.
2. Kisar keledek rebus dengan santan kemudian ketepikan sebentar.
3. Dalam bekas lain satukan tepung beras, tepung gandum, garam, yis dan baking powder lalu campurkan keledek yang dikisar bersama santan dan air gula serta digaul sebati. Perapkan selama 1 jam.
4. Sapukan loyang dengan minyak kemudian masukkan bahan tadi dan kukus selama 40minit. Jika pakai acuan kecil, sapu minyak dahulu kemudian kukus selama 15minit.
5. Sedia dihidang bersama kelapa parut.
24. APAM KELADI MEKAR
Bahan A:
20gm tepung gandum
35ml air
1 sudu teh yis segera
Bahan B:
100gm gula pasir
150gm keladi – dikukus dan dilecek halus
1 biji telur
130gm tepung gandum
85ml santan – dari 1/2 biji kelapa
1/4 sudu teh garam
1 titik pewarna ungu
1/2 sudu teh pes keladi
Cara-cara :
1. Bahan A kacau rata tepung gandum, air dan yis. Biarkan selama 30 minit.
2. Bahan B campur gula dan keladi, gaul rata sehingga gula hancur.
3. Masukkan telur dan bahan A, gaul rata. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan santan suam dan garam sambil diuli rata atau gaul rata.
4. Tuangkan baki santan suam sedikit demi sedikit sambil di gaul dan dipukul perlahan dengan mengunakan pemutar spiral selama 15 minit.
5. Masukkan pewarna ungu dan pes. Kacau rata. Biarkan selama 45 minit.
6. Panaskan acuan muffin kecil yang disapu nipis minyak dalam periuk kukus selama 10 minit atas api besar.
7. Tuangkan adunan setinggi acuan. Kukus selama 20 minit dengan api besar sehingga masak.
sumber :Eila’s Kitchen & Recipes
Bila Kenal ‘Mood’ Ketuhar, Barulah Dapat Hasilkan Kek Yang Lebih Elok!
“Pelik betullah, setiap kali masak kek mesti tak menjadi. Kadang-kadang tak berapa masaklah, kek tak mahu naiklah dan lebih teruk pernah juga hangit. Walhal, ikut resipi bulat-bulat, tetapi tetap juga tidak menjadi. Kenapa ye, apa sebenar masalahnya ni?”
Rungutan sebegini memang biasa didengar terutama buat kita yang kurang pakar dalam memasak kek. Hinggakan ada yang mengatakan menyediakan hidangan kek atau pastri ini sangat leceh dan tidak semua boleh menyediakannya. Skil memasaknya tidak sama dan perlu dipelajari.
Untuk itu, Shahidan Shuib yang berpengalaman memasak kek telah kongsikan beberapa tip. Semoga ia bermanfaat dan sedikit sebanyak menjadikan kita lebih berilmu dalam penyediaan hidangan pastri ini. Jom cuba!
- Beli penanda suhu termometer (klip)
Walaupun setiap ketuhar/oven kita telah disertakan dengan alat penunjuk suhu ketuhar di luarnya, sebenarnya kita tidak boleh percayakan sangat penunjuk aras ketuhar tersebut. Mungkin, kita sudah membetulkan suhu kepada 170 darjah Celsius tetapi dalam ketuhar tersebut belum lagi sampai kepada 170 darjah tersebut. Atau, yang lebih teruk suhu di dalam sebenarnya melebihi 180 darjah Celsius, terlebih panas.
Oleh itu, letakkan penanda suhu di dalam dan pastikan berada di tengah-tengah. Cara ini mungkin menyelamatkan kek dan pastri anda daripada menjadi terlalu kering ( satu atau dua darjah Celsius memang mempengaruhi tekstur kek sama ada terlebih garing atau kurang masak (underdone).
- Kenali ‘hotspots’ oven
Apakah itu? Tempat atau lokasi dalam oven yang mempunyai kepanasan yang tidak setara. Untuk menguji di manakah hotspots dalam ketuhar kita, kita uji dengan membakar roti kita. Susunkan kepingan roti. Dalam suhu kepanasan 180 – 190 darjah Celsius, bakar roti kita sekitar 7 minit. Atau, lihat dengan kerap kegaringannya.
Kemudian keluarkan dan lihat kepingan roti yang mana satukah yang terlebih hangit, garing dan yang mana menerima haba yang sekata?
Saya buatkan ujian ini pada oven ‘built in’ saya, bahagian hadapan sebelah kiri nampaknya menerima kepanasan yang lebih daripada tempat lain. Jadi, akan datang saya akan pastikan adunan kek saya diletakkan lebih jauh ke belakang sedikit. Cara ini membantu saya untuk meletakkan loyang kek besar atau kecil berdasarkan pengetahuan saya yang tahu ‘hotspot’ dalam oven saya.
Ekstra tip lagi tentang ketuhar
- Sentiasa panaskan oven sebelum membakar kek dan pastri. Ini adalah peraturan paling asas. Jika kita siapkan adunan kek kemudian baharu masukkan ke dalam oven kemudian baru mahu panaskan oven, ini akan menyebabkan tekstur luar lebih keras dan dalamnya mungkin kurang masak.
- Sentiasa letakkan kek betul – betul di tengah rak dalam ketuhar. Kepanasan suhu lebih setara dan seimbang.
- Sentiasa menggunakan api atas dan bawah, kecuali jika resipi meminta hanya menggunakan api atas sahaja, atau api bawah sahaja. Contoh, ada beberapa resipi cheesecake yang meminta menggunakan api bawah sahaja untuk mengelakkan permukaan kek merekah. Mengapa menggunakan api dan atas bersekali? Supaya kepanasannya seimbang.
- Loyang hitam lebih panas berbanding loyang yang berwarna cerah. Ingat itu. Penyerapan haba lebih pantas. Jadi, mahu buat biskut/cookies selalu gunakan talam/tray hitam atau perak? Ingat tentang ini.
- Bawah 160 darjah ia menunjukkan suhu yang kurang panas. Sesuai untuk bakar kek yang memerlukan suhu rendah seperti kek keju, atau kek yang tekniknya ‘slow baking’. Selalunya, resipi kek kebanyakannya dibakar menggunakan suhu 170 darjah Celsius ke atas sehingga 180 darjah selsius. 200 darjah ke atas selalunya digunakan untuk membakar muffin atau kek chiffon. Suhu ini amat panas.
kredit gambar dan sumber : Shahidan Shuib
Buat Sosej Nak Elok Bentuknya, Ni Cara Mudah Masukkan Ramuan Ke Dalam Plastik Aiskrim. Boleh Follow Stepnya!
Sama ada sosej digoreng, dibakar atau direbus, sesiapa pun menggemari akan rasanya apatah lagi anak-anak. Boleh dikatakan itulah makanan ringan yang mudah disediakan untuk anak makan pada bila-bila waktu.
Namun jika dimakan terlalu kerap dikatakan ianya tidaklah bagus untuk kesihatan. Pun begitu untuk pastikan makanan yang digemari oleh anak kita masih boleh dimakan pada bila-bila waktu dan semestinya lebih berkhasiat, elok sahaja disediakan ramuannya sendiri. Bukan sahaja lebih sihat, malah keenakan rasa dan kebersihan makanan lebih terjemin.
Menyediakan sosej yang dibuat sendiri bukan sahaja rasa dan ramuan bahan boleh dipilih mengikut citarasa, malah anda perlu juga tahu cara atau trik untuk pastikan sosej yang dibuat cantik sempurna bentuknya sama seperti dijual di pasaran.
Nak tahu caranya, jom kita baca perkongsian daripada Noor Saficka untuk info bersama.
Ini perkongsiannya;
Anak-anak asyik nak beli sosej je..hari ni ibu cabar diri buat sosej sendiri. Alhamdulillah anak-anak suka sosej original dengan sosej cendawan.
Resepi sosej
2kg isi ayam
1labu bawang putih
4biji telur
6sudu besar tepung ubi
Cukuprasa secukup rasa
Mix herbs
Cendawan shitake kering rendam (blnder kering)
Cara Membuatnya :
1. Blender isi ayam dengan telur dan bawang putih
2. Gaul dengan bahan yang lain
3. Untuk yang sosej biasa tak yah letak cendawan. Nak letak sayur lain pun boleh..saya tak letak sebab anak tak makan sayur. Nak pedas boleh tambah cili masa blender ayam tadi ye
4. Lepas tu masuk dalam piping bag..pipe kan dalam plastik aiskrim
5. Pastu boleh rebus bagi air mendidih dulu baru masukkan sosej
6. Dah masak angkat rendam dalam air sejuk kejap pastu boleh keluarkan dari plastik
7. Nak makan boleh la goreng
Sumber : Noor Saficka via MAHN
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club