Bila Dah Sejuk Tetap Lembut Dan Gebu, Rupanya Ini Cara Buat Cakoi ‘Maintain’ Sedap, Satu Keluarga Suka!

Share

Bagi penggemar cakoi memang kena cuba resepi kuih legand ini. Rasanya yang rangup dan sedap. Boleh dimakan dengan kaya manis atau dicicah dengan air kopi atau teh memang terangkat!

Dalam kalangan masyarakat Melayu ia kebiasaannya dijamah semasa waktu petang. Jom lihat resipi kuih cakoi paling simple ini. Sangat mudah penyediannya. Yang bestnya, bila dah sejuk tetap lembut dan gebu.

Resepi Cakoi Lembut dan Mudah

Bahan-bahan cakoi :

2 cawan tepung gandum
3/4 cawan air suam
1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara :
Masukkan gula dan yis ke dalam air suam. Kacau dan biarkan yis kembang. Lebih kurang 15 minit.
Satukan tepung, minyak jagung dan garam ke dalam bekas besar.
Masukkan yis yang telah kembang tadi ke dalam bekas tepung. Uli adunan sehingga tidak melekat di tangan dan menjadi doh.
Perap doh sehingga naik 2 kali ganda lebih kurang 1jam.
Tumbuk doh yang telah kembang untuk mengeluarkan angin.
Canai doh secara memanjang. Tebal lebih kurang 1cm. Kemudian potong kecil-kecil secara melintang. Letakkan air di bahagian tengah doh yang telah dipotong kecil dan lapik dua.
Perap doh sekejap lebih kurang 5 ke 10 minit supaya lebih kembang.
Tarik doh memanjang dan terus goreng dengan api sederhana kecil.

Nota :
Jangan guna air yang terlalu panas untuk mengelakkan yis mati.
Uli lama untuk mendapatkan kuih yang lembut.
Boleh tambah sedikit baking powder dan soda bikarbonat jika suka.

💚Resepi Kuah Pandan untuk Cakoi (Ala Kaya Cakoi)💚

Bahan kuah pandan untuk cakoi :-
1 1/2 sb tepung kastard
1 cawan susu segar (guna santan pun boleh)
3-4 sb susu pekat manis (kalau takde, letak gula pun ok)
sedikit pandan paste (kalau takde, letak air daun pandan tu je)

Cara-caranya:

Masuk sumanya dalam periuk dan masak atas api sederhana. Kacau selalu sehingga sedikit pekat (cam kaya tu la..sama je). Angkat dan sejukkan.

Sedia dihidangkan bersama kuih Cakoi Sedap Sangat anda!

Sumber: Resepi IBU 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Memasak dengan mudah di sini. Tawaran hebat untuk anda.