Bila Beli Daun Kari, Ambil Ranting Buat Cambah Benih Tanam Dalam Pasu. Mudah Ajer.

Share

Daun kari adalah merupakan bahan masakan yang wajib ada sebagai pelengkap apabila memasak masakan kari.

Ada juga mengunakan daun kari untuk mengoreng ayam dan buttermilk chicken.

Apa yang pasti aroma daun kari menjadikan hidangan lebih enak. Bukan itu sahaja, ada juga menjadikan pucuk daun kari sebagai ulam. Memang berkhasiat untuk kesihatan anda.

Biasanya kita akan membeli dikedai sahaja daun kari, apa kata cuba tanam di halaman rumah pula. Cara nak tanam pun mudah. Apabila pokok daun kari sudah ada di rumah, boleh ambil bila-bila masa bila perlu. Lagi segar!

Menarik dengan perkongsian oleh puan Nomie Mat Lias, beliau menunjukkan cara menanam daun kari dengan menggunakan batang atau ranting pokok daun kari. Tak perlu susah-susah pergi ke nurseri, guna ajer batang kari semasa beli di kedai runcit.

Ini caranya.

1.Bila pergi kedai runcit, cari yang jual dahan/ranting daun kari.

2.Buang semua daun, tinggalkan batangnya saja.
3.Jika panjang, kerat 2/3.
4.Rendam dalam bekas berair, hingga naik tunas-tunas baru. (5-8 hari)

5.Sediakan pasu kecil untuk proses semaian.
6.Cucukkan batang kari tadi.
7.Letak di tempat redup, spray setiap 2 hari sekali. Biarkan, jangan sentuh dan kacau.

8.Tunggu hingga daun baru tumbuh.

9.Pindahkan ke tanah / pasu besar.
Dah banyak daun bolehlah dipetik untuk buat ulam atau masakan.

Selamat mencuba!

Sumber: Nomie Mat Lias