Bab menyimpan telur yang betul, memang kita dengar macam-macam pendapat.
Ada kata memadai simpan di dalam suhu bilik tanpa dimasukkan dalam peti sejuk. Ada orang cakap, telur perlu dicuci dahulu sebelum disimpan malah ada pula kata kalau hendak dimasak barulah boleh dicuci untuk pastikan telur tidak rosak.
Berkongsi kisah tentang menyimpan telur untuk pastikan telur kekal elok dan selamat dimakan, ibu ini berkongsi kisah mengenai teguran daripada anak-anak berkaitan hal tersebut.
Nak tahu lanjut apa kisahnya itu, jom baca!
“Bonda, selama ni cara bonda simpan telur salah.” Kata anak yang sulong. Dalam masa sama, adik-adik yang lain bertingkah suara mengiakan kata si abang.
“Yeke? Apa yang salahnya?“ Mencari kepastian daripada kata anak-anak.
“Dalam buku Teroka Sains 1 kata, bahagian luar telur ada salutan lapisan pelindung. Lapisan tu yang jaga telur daripada rosak.“ Sambil menunjuk helaian muka surat yang menerangkan tentang telur.
Ads
“Bonda tak boleh basuh telur lepas beli. Nak masak nanti baru basuh.” Bersungguh-sungguh anak kongsi ilmu baru.
Takkan nak simpan telur dalam peti ais tak basuh, yakks. Tapi kalau basuh akan jadi sebab pori-pori telur terbuka. Sekaligus terdedah kepada jangkitan bakteria dalam tempoh penyimpanan.
Lepas dah tahu tak boleh basuh telur untuk simpan, kita cari bekas yang kemas bertutup supaya boleh simpan elok-elok tanpa bercampur dengan makanan lain dalam peti ais.
Ads
Bekas telur ni beli dekat shopee. Susun telur tanpa basuh dalam bekas. Tutup rapat-rapat.
Masukkan dalam peti sejuk.
Kenapa tak guna tray telur dekat pintu peti sejuk tu je?
Ads
Sebab pintu peti sejuk bukan tempat yang betul untuk simpan telur. Dekat bahagian pintu, suhu tak stabil. Bila tutup pintu sejuk, bila buka pintu telur terdedah kepada suhu panas luar. Sejuk, panas, sejuk, panas akan mengganggu keseimbangan telur.
Oleh itu, simpan telur dalam bekas bertutup untuk menjamin kebersihan peti ais. Dalam masa yang sama, nak masak baru basuh bagi mengelakkan jangkitan bakteria ’Salmonella’ .
Review sikit bekas telur ni, untuk telur size C memang cantik ngam-ngam dia terletak. Cuma kalau telur size A macam anak 3 orang naik myvi gitew. Namun masih muat.
Sumber : Huda Zainal
Tq anak-anak ajar bonda benda betul.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
“Sakitnya kaki, rasa lenguh-lenguh pula. Mungkin sebab seharian berjalan mencari keperluan sekolah anak-anak siang tadi ni kot. Emmm….Nak minta anak urutkan, bukannya dia pandai. Sekadar sapu minyak bolehlah. Alangkah bagusnya kalau diri sendiri tahu cara mengurut. Bolehlah redakan sedikit kesakitan yang dirasa ni…”
Mungkin ini juga yang anda harapkan jika di rumah ketika itu tiada siapa yang boleh disuruh untuk mengurut kaki yang terasa lenguh. Jangan biarkan diri terus mengeluh dan menanggung kesakitan. Sebenarnya ada cara urutan kaki yang boleh anda lakukan sendiri. Teknik urutan ini telah dikongsi oleh Puan Sarifa Redzuan II melalui fbnya.
Jom hadam ilmu baikni!
Bila selalu sakit kaki, boleh urut macam ni.
Sapu minyak seluruh kaki
Guna tapak tangan bergiliran tarik ke bawah ke atas perlahan lahan 6 kali – teknik Alternate palm
3. Guna penumbuk tarik ke atas 6 kali – teknik knuckle
4. Buat putaran ke atas 6 kali- teknik thumb circle
5. Guna ibu jari urut di tengah tapak kaki dengan laluan ke atas 6 kali – teknik thumb gliding
6. Urut bahagian tepi tapak kaki 6 kali – teknik thumb gliding
7. Urut bawah ibu jari kaki – teknik thumb gliding
8.Tekan setiap jari jari – teknik static pressure
Ulang dari langkah 1-8 pada kaki sebelah lagi
Lap tapak kaki atau terus pakai stokin
Buat setiap malam sebelum tidur. In Sha Allah tidur pun lebih berkualiti. Bangun pagi esok kaki pun ringan ja rasa. Selamat berurut semua
Selalunya kalau beli kuih muih kat luar, ada yang tak kena dengan tekak, atau kadang ada yang letak isinya sedikit jadi tak puas nak makan! Nak tak nak… Kena lah rajin masuk dapur buat sendiri. Ye dak?
Yang mana rasa ada masa terluang lebih tu, boleh lah buat pau sendiri, intinya ikut je resipi yang ada di bawah ini. Ada macam-macam jenis pilihan! Bukan takat boleh buat makan petang, tapi boleh simpan untuk frozen. Jadinya bila nak makan, tinggal keluarkan dan kukus sahaja. Jom tengok resipi di bawah ini!
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1 cawan susu segar
1 cawan minyak masak
2 sb tepung jagung
– bancuh kesemua bahan.masak dengan api kecil.sentiasa kacau hingga jadi pekat, ketulan lembut dan terbit minyak (macam kejadian kole kacang)
– angkat dan biarkan sejuk.sejatkan minyak sebelum diisi inti ke dalam doh.
1 labu bawang besar (dicincang)
1 cawan daging cincang
4 biji kentang (dipotong dadu)
1/2 sk serbuk lada hitam
2 sb serbuk rempah kari
garam
– tumis bawang hingga terbit bau.masukkan rempah kari.kacau dan masukkan daging. biarkan sekejap.masukkan kentang dan sedikit air.bila kentang dah empuk, masukkan lada hitam dan garam.
iii.Inti ayam
(sukatan utk 1 kg tepung gandum)
6 ketul ayam (diambil isi dan dipotong kecil)
10 biji kentang (dikupas kulit dan dipotong dadu)
2 labu bawang besar (dicincang halus)
4 sb cili kering kisar
6 sb rempah kari ayam
1 kiub ayam
garam
– tumis bawang hingga terbit bau.masukkan cili kisar.tumis hingga garing.
– masukkan rempah kari dan daun kari.
– masukkan ayam dan sedikit air. masukkan kentang dan kiub ayam…masak hingga sedikit kering…perasakan garam.
iv.Inti tuna
(sukatan utk 1 kg tepung gandum)
1 labu bawang besar (dicincang halus)
2 tin tuna (ditos dan dihancurkan)
1 sk serbuk lada hitam
1 sk garam
– tumiskan bawang hingga terbit bau.masukkan bahan-bahan lain.kacau perlahan hingga agak kering.bila dah masak, angkat dan ketepikan.
v.Inti kelapa
(sukatan utk 4 cawan tepung)
1 biji kelapa parut (besar)
1 cawan gula
2 helai daun pandan
sedikit garam
sedikit air
– masukkan bahan ke dalam kuali.gaul sekata.buka api perlahan.masak hingga agak kering.
Geram tengok kotoran dalam telinga anak terutamanya yang baby, tapi boleh ke kalau nak cuci telinga bayi ni?
Ikuti penjelasan lanjut daripada Dr. Nik Hisyam, Perunding & Pakar Bedah ENT.
Sesetengah ibu bapa bertanya adakah perlu telinga anak mereka dicuci dan dibersihkan.
Sebenarnya permasalahan tahi telinga selalu berkumpul dalam telinga kita. Sebenarnya tahi telinga ini tak perlu diusik dan dikacau pun ataupun dikorek dengan cotton bud dan apa jua cara sekalipun.
Kalau mak ayah ada nampak kotoran di bahagian luar kawasan telinga, hanya bersihkan bahagian luar sahaja. Jangan sekali-kali memasukkan apa-apa alat ke dalam saluran telinga kerana berisiko berlaku pelbagai masalah.
Contohnya tahi telinga akan masuk ke dalam dan sampai satu tahap tak boleh keluar. Lama-kelamaan tahi telinga ini akan menjadi keras dan menyebabkan dia berkumpul dan susah nak keluar dengan sendiri.
Ini menyebabkan anak merasa sakit jika terlalu banyak dan pendengaran anak juga akan terjejas.
Yang kedua, sekiranya penggunaan alatan mengorek telinga seperti besi, kayu dan sebagainya akan menyebabkan risiko dimana saluran telinga akan luka, berlaku pendarahan dan bengkak. Malah boleh juga berlaku jangkitan kuman pada saluran telinga.
Sebaik-baiknya janganlah dikorek telinga anak-anak. Kalau nampak terlalu kotor, hanya bersihkan bahagian luar sahaja dan ada caranya.
Tip cuci
* Guna cotton bud, celup dengan minyak bayi dan bersihkan kawasan cuping telinga sahaja.
* Elakkan dicuci masuk ke dalam saluran telinga bagi mengelakkan kecederaan, implikasi dan sebagainya.
Penggunaan cotton bud ini disarankan untuk cucian sahaja tetapi bukan untuk mengorek telinga.
Dihujung saluran telinga letakkan di mana gegendang telinga dan apabila tahi telinga menghampiri gegendang ini, memang susah akan keluar dengan sendirinya.
Elyana titip ucapan istimewa sempena ulang tahun perkahwinan, “Tepat 14 tahun kita hidup bersama." Ulang tahun perkahwinan menjadi kenangan manis dalam perjalanan cinta pasangan suami isteri.