Asam garam rumah tangga pasti ada pasang surutnya. Apatah lagi, sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri. Hal perselisihan faham pasti berlaku.
Pun begitu, jangan sampai kita sebagai orang tua menjadi punca pergaduhan besar antara mereka.
Sewajarnya, lepaskan anak-anak kita dan beri kepercayaan 100% untuk mereka mengemudi rumah tangga yang mereka bina.
Ini kerana kita tidak mahu menjadi asbab punca konflik dan seterusnya merosakkan hubungan suami isteri sebagaimana yang dikongsikan ini. Jom baca untuk panduan bersama.
Kak kay rasa dah sampai masa emak-emak harus jadi emak dan membenarkan anak gadis mereka menjadi isteri kepada suami mereka sendiri.
Maaf ya kak kay terpaksa tulis di sini.
Dari 300 kes yang datang pada kak kay sejak awal tahun 2020 hingga kini, 10% konflik yang berlaku melibatkan campurtangan emak.
Dari 300, 30 bercerai atas isu mak.
Ads
1. Menantu masak nasi goreng untuk dinner, mak cakap
“kesian anak lelaki aku makan nasi goreng je malam – malam”
2. Suami kat rumah tolong sidai baju , mak datang “kau ni dari anak dara pemalas. Dah kawin pun menyusahkan laki kau. Mak dulu tak pernah tau suruh laki sidai baju, buat malu je! Kalau keluarga dia nampak nanti macammana”
3. Waktu malam mak tetiba ketuk pintu cakap
“Mak masak lauk sedap ni, kesian korang tiap malam makan nasi lauk sayur ikan goreng je. Kurus cucu mak cenggini”
4. Si anak lelaki naik pangkat, mak cakap
“Nasiblh abang dapat bini selekeh macam ni, kalau kawin dengan suria dulu mesti sepadan bini pandai melawa”
Ads
5. Isteri belikan hadiah baju untuk suami, mak cakap
“Manjakanlah laki kau tu, esok dia skandal dengan pompuan lain baru padan muka kau!”
6. Tangan anak kosong je lepas kawin, mak cakap
“Laki kau ni tak mampu ke beli gelang nipis pun untuk kau? Apalah pemalas sungguh laki kau ni”
7. Isteri balik kerja order food panda
“Nasiblah abang dapat bini pemalas, hari-hari order je lah jawabnya”
8. Suami memasak di dapur, mak cakap
“Bini dahlah pemalas, suami jadi kuli, esok laki kau cari lain baru padan muka kau, dahlah rupa kau lepas bersalin ni makin hitam aku tengok”
Ads
Allahu.
Emak, kak kay tahu mak sayang anak-anak mak.
Mungkin dah sampai masa mak harus terima yang mereka juga dah jadi mak.
Kata-kata mak begini boleh buatkan
pasangan tak bergaduh jadi gaduh
isteri mula bersangka-sangka
suami mula kecil hati
isteri takut nak balik rumah
suami malas nak keluar bilik
waktu makan bersama jadi hambar
suasana rumah jadi tegang.
Dan yang paling sedih ialah bila hilangnya mawaddah dan rahmat dalam keluarga. Nikmat kebahagiaan, ketenangan, keindahan berkasih sayang bagai di tarik hingga tiada ertinya kehidupan berkeluarga begini.
Bahagia perkahwinan itu bukan semata wang ringgit, tapi rasa sikap yang saling memahami antara satu sama lain. Isteri akan lebih rasa dihargai bila suami ringan tulang bantu isteri.
Sebagaimana perkongsian ini menunjukkan bahawa setiap pasangan perlu ada sikap saling melengkapi.
Ikuti perkongsian ini dan semoga kita muhasabah diri.
Masa hidup berdua, basuh tangan pun isteri boleh tolong…potong kuku pun isteri bleh buat…nak disuap makan pun xde halangan.
Sebab tuntutan isteri ketika itu, saat itu, hanya utk suami…
Namun bila ahli keluarga itu dah makin bertambah, dah ada kehadiran si anak, maka sebagai suami, kita kena faham situasi…
Isteri ada perkara baru utk dia bagi perhatian, isteri ada perkara baru utk dia dahulukan, isteri ada perkara baru utk dia uruskan…jika seorang suami itu terlibat sama dlm urusan ini, maka dia akan faham,
Kenapa isteri lambat buka pintu, kenapa isteri lambat memasak, kenapa isteri tak sempat mengemas, kenapa isteri nmpk serabut dan sebagainya…
Tapi sekiranya dia membiarkan isteri keseorangan dlm menguruskan pertambahan ahli dlm keluarganya, maka dia TAKKAN FAHAM…dia nak makanan ada on time, dia nak rumah sentiasa kemas dan teratur, dia nak semua keje2 rumah setel sebelum dia balik…jika tidak, akan keluar ayat…
“Awak duduk umah goyang kaki…?”
Ya, goyang kaki sbb anak2 pergi sekolah, jiran yg hantar…anak2 mkn tghari, ketua kampung yg masak…pakaian yg penuh sebakul, siak masjid yg jemur dan lipatkan…rumah yg bersepah, adik beradik yg dtg kemaskan…
Rumahtangga yang baik ialah bila kita faham apa yang dilalui pasangan kita dan kita boleh bersama-sama dengannya utk melaluinya…
Memikirkan apa aktiviti menarik untuk dilakukan bersama-sama keluarga pada hujung minggu selain keluar ke pusat membeli belah, apa kata hari ini kita buat aktiviti riadah dengan bermain bubble.
Menjadikan lebih menarik, sebelum bermain kita hasilkan terlebih dahulu cecair buih tersebut yang bukan sahaja mudah malah lebih menjimatkan berbanding beli siap.
Ini telah dikongsikan oleh Puan Norshahida Lambri.
BUBBLE HOMEMADE
Hari cuti rumah mesti meriah, mommies mesti pening. Pikir aktiviti untuk anak-anak, diaorang pun mesti boring.
Ok apa kata kita buat bubble homemade. Kalau main dekat luar, semangkuk sabun tu lima hengget hokay. Kalau anak sorang selamat lagi, yang macam shyda nih ada 4 ketoi, rabakkk. Buat sendiri siap boleh simpan lagi, jimattttt.
Anak-anak pun puas main, sampai naik pedih bijik mata, rasakannn hahaha. Bahan-bahan simple yang ada dekat dapo, tak payah susah-susah.
Bahan-bahan
✔ Air 1.5 liter
✔ 4 sudu besar tepung jagung
✔ 250ml (Joy)
* Nak guna sabun pencuci lain pun boleh, cuma joy dia pekat siket.
✔ Pewarna (jika perlu)
✔ Bubble wands (yang ni kena ada kalau tak jenuh nak niup nanti)
Cara-cara
1. Ambil tepung jagung dan air masukkan dalam bekas/besen.
2. Masukkan joy, kacau hingga sebati. Siappp!!
Seeloknya simpan dulu dalam balang/bekas bertutup, biarkan semalaman.
Shyda buat tak sempat nak simpan, dah kena serang dengan 4 ketoi nih
Jadi mommies boleh buat keje dengan tenang, anak-anak pun hepi. Percayalah (ct nurhalijah) kita pun terjebak dok main sekali
sumber :Norshahida Lambri.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Kalau sebut nama Azlina Ina Fans, pasti ramai yang kenal empunya diri. Nak nak lagi mereka yang suka memasak. Azlina sememangnya terkenal dengan resipi dan masaknnya yang sedap.
Untuk ibu-ibu yang pertama kali nak cuba buat roti gebu, boleh la tengok resipi yang dikongsikan ini. Lepas tu boleh buat untuk hidangan minum petang mahupun sarapan bersama keluarga. Asalamualaikum anak2 mak satu malaysia..Yg dinanti2..Sebab mak tgk terlalu ramai cari rotianak2 paksa mak bg resepi roti sbb resepi yg ade skrg bapak payah nak buat kene taruk macam2 tok nenek jemah sekalian.Jadi mak perlukan bantuan korg.Like dan komen 1 emoji.
Sebenarnye kite dah dapat pahala mudah dan bantu ramai ibu2.yg dalam keadaan skrg sgt stress bg yg xbyk simpanan dan tekanan dgn bekalan makanan.Kite bantu duit xmampu xpe kite bantu ringan kan beban mereka dgn bg dieorg nampk resepi2 mudah2 ni ok.
Mak cuba cipta sebenar nye resepi yg paling mudah.Xpening kepala nak pk BM ke mixer sbb semua org ade tgn.Xpayah pk pelembut pelik2 semua sbb semua kenal tepung kenal yis tu je bahan utama.
Roti gebu paling mudah viral
Cara membuat:
Ini yis kering paling mudah dapat. Kedai acheh pun belambak 11g.
Ni paling penting sbb kite xde bahan pelembut doh jd kita buat sendiri. bahan pun senang nak mati. Bahan2 pelembut doh:
– 2 sb tepung gandum
– 1 cawan air.campur kan kalau mak tapis sket mcm bancuh tu pas tu masak sampai die jd likat mcm tu.
Mak suke buat byk2 boleh simpan.korg gandakan je sukatan simpan peti ais masa nak guna panas kan tambah air sket boleh atau letak lua kejap bg hilang sejuk pn boleh.
Ok bebalik pd yis td
– 1/2 cawan air suam tp mak tuang dalam gelas tinggi takut die melimpah bile berbuih.
– 2sb gula( ni agent bukan agent ali. agent menghidup kan dan aktif kan yis,kalau yis rosak die xberbuih lepas 10 mnt ya).
– satukan xyah kacau dan ttup bia 10-15 minit.
lepas 10 mnt kite buat kerja sebenar nye kalau roti sekilo dapat sikit je pn. Kite buat sekilo terus je ok. penting kene ade besen beso xkisah la besen mandi anak ko pn boleh. basuh bersih. campur dalam besen tu. 1kg tepung gandum xkisah jenama ape xyah high protein janji tepung gandum jalan. ni mak pakai cap ros je tibai tu je ade ubang kan tgh2 mcm biasa ek letak 1 biji telur masukkan bersama:
– 3sb majerin atau butter kalau semua xde minyak pn boleh
– 3sb pelembut doh kite buat atas td
– sedikit garam halus mak guna garam pink himalaya
– 4sb susu tepung(nak letak2 xnak xpe saje bg sedap je)
– 1/2 sb baking powder(kalau ade bagus xde xyah pn xpe)
– 5sb gula(mak saje suke manis sket roti kosong tawar kang anak2 xmakan sgt so korg nak letak byk mana ikut korg) ok dah satukan gaul sampai jd mcm serbuk2 roti. Masukkan 1/2 cawan air yis berbuih td ok uli sikit-sikit. Penting ni ye. air biasa plus ais batu biar jap bg sejuk dah kalau xde air dalam peti ais yg sejuk pn xde jugak air penapis air yg sejuk tu pn boleh ok tambah mcm tu dan uli. so abis 1 cawan td eh. Ok last tambah air sejuk lepas 1 cawan td standby 1/2 cawan la gitu tp tuang sekadar nak lembut kan doh die mmg melekit kat tgn xpe. stop bile rasa die dah lembek2 sket maksud nye semua tepung dah basah ha mcm tu senang paham ya. ok stand by 1 cawan tepung lg tambah sket2 sambil uli tu tabur sket2 supaya doh xlekat kat tgn. Tu cara mak uli. kite tenyeh2 tarik tekan pakai perut tgn tu kedepan tarik ke belakang.Mak org nye paling malas nak tunggu elastik plastik bagai sbb tu mak dulu jarang buat roti. lama juga boleh tecabut tgn. ok dah sampai doh td tu licin maksud nye die xlekat2 kat tgn dah 10 mnt je lebeh kurg sambil2 tgk drama siap. ok mak pindah kat dalam bowl sebab senang ttup atas die nnt so xnak bg die lekat bile dah kembang mak tabur dulu tepung sket ok sbb masa tu malam roti ni pn payah kalau sejuk die lambat kembang.jd mak ade idea😝panas kan oven 100 darjah set 40 mnt ttup bowl dgn tuala lembab ok letak bowl dekat2 oven kan panas hahah so cepat la kembang yeay. Lepas 40-45 mnt tp masa 30 mnt mak bukak la tgk intai.biasa lah kite jakun😜😜ko pn mcm gitu nnt elee xngaku hahaha..ok die dah naik sekali ganda dan nampk cNtik😝😝 Tumbuk buang angin die korg xyah ikut sekali buang angin. mak pindah balik kat besen senang uli hahahahha ok bentuk2 kan. mak xpandai rounding2 ke ape ding janji bulat tibai. loyang letak minyak sket tgn masa uli last ni pn letak minyak ye. dan bulat2 kan tgn minyak sket. ok dah letak la dalam loyang yg ade. ntah bentuk ape mak pn menyampah tgk dah mcm roti canai. tibai je lah sendiri nak makan. ok panas kan oven mcm mula2 td 100 darjah 30 mnt xyah tutup loyang tu.
wah dah naik😂eh elok plak kahkah..ok bg mak masa ni adalah paling penting untuk roti yg uli alakadar ni.waktu die membesar ni kene betul2 die kembang jgn baru naik sket korg dah gatal bakar.mmg kene tunggu die naik elok sbb tu bia die kene haba oven sket bile panas die cepat naik.waktu mengembang ni sebenar nya proses doh dalam die betindak balas kalau kurg naik atau terlebih naik nnt roti keras.
agak2 dah penuh loyang cam tu sapu atas die dgn butter atau majerin klau semua xde susu segar pn boleh xde susu cair pn boleh kalau xde jugak minyak masak je
bakar suhu 150 masa 45 mnt api atas bawah tp bergantung oven masing2 lah jugak ek asal atas die perang2 tu roti masal dah lah tu.panas2 td dalam loyang sapu butter atau majerin bg die kilat sebenar nye tu je🤣
terbalikkan belakang die saje nak tgk biasa roti yg keras belakang die huduh hahaha helok kan belakang die pn geram.
koyak satu. aduh panas2 sedap cicah kopi o. inshaAllah mudah dan gebu .mak doakan korg cuba dan jadi mudah semua bahan ade kat dapur korg. dan jimat modal xsmpai rm5 pn. cara simpan nak roti lembut berhari hari.
subhanaAllah. Sungguh sebenar nye mak ade mixer bukan xde berapa kilo nak. tp mak menyelami hati org yg xpunye apa2. Tp ada tgn. jd mak guna tgn juga xpe. muah mak syg korg.
Alhamdulillah xlah sesempurna mcm org uli pakai bread maker atau pakai mesen mixer pakai tgn mmg la ade kurg sket normal tp tetap jd roti xjd sushi tu boleh la kan.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Tidak dinafikan mendidikan anak adalah suatu yang mencabar. Lantaran itu ada segelintir sanggup mengikuti kelas keibubapaan untuk mendapat ilmu.Menerusi FB Zatil Arip, beliau berkongsi...