Bila ada anak kecil, pasti ibu-ibu kena alert terutama ruang dalam rumah tak boleh sarat dengan barang-barang. Lebih-lebih lagi yang boleh mengundang bahaya kepada si kecil.

Pun begitu ia bukan alasan untuk mengabai dan membiarkan keadaan rumah jadi berselerak. Bila punya anak kecil, ibu-ibu sepatutnya lebih peka pada setiap susun atur rumah demi keselamatan anak-anak.

Perkongsian ibu muda bernama Hani Mynis ini membuktikan anak bukan penghalang untuk merias rumah bahkan lebih peka dengan susur atur yang baik demi keselamatan anaknya. Jom ikuti perkongsiannya.

Walaupun rumah sewa kitorang kecil comel je ?, hani sediakan satu ruang khas : cleaning section untuk Hani letak semua barang membersih dan agen pembersihan kat sini supaya senang nak cari dan lebih organised.

❤️Tips mengadakan cleaning section kat rumah:

1. Sediakan sebuah almari @ rak untuk menyimpan barang membersih.

IKLAN

2. Gunakan bakul @ bekas, kumpulkan barang yang dalam satu kumpulan disatu tempat. Contohnya agen pembersihan pakaian satu bakul, sabun2 membersihkan pinggan mangkuk satu bakul. Bila guna bakul nampak lebih kemas dari biar je berlonggok di satu tempat/para.

3. Sediakan satu cleaning caddy (mudah alih) supaya senang nak dibawa ke mana- mana bila nak buat deep cleaning kat mana2 bahagian rumah.

4. LABEL LABEL ? key to organising is label ?. Jangan takut2 nak melabel. Bila label kita tahu mana satu-satu tempat untuk setiap barang. So tangan kita akan ringan je rasa nak mengemas dan meletakkan satu barang pada temptnya so less clutter ?

5. Kalau ada anak kecil2 lagi (baby and toddler) pastikan agen2 pembersihan letak di rak atas2 yang tak mudah dicapai. Sabun basuh baju hani letak kat bawah sebab aqil dah faham benda tu bukan mainan.

❤️tutorial menyediakan cleaning caddy kat rumah.

1. Sediakan satu bekas/bakul/baldi khas untuk simpan barang2 membersih ni. Pastikan bekas cukup besar dan senang nak diangkut ke mana2. Kalau ada handle lagi bagus.

2. Sediakan dua caddy berbeza. Satu untuk bilik air dan satu untuk pembersihan bahagian lain kat rumah.

Penerangan lanjut setiap barang2 dalam cleaning caddy hani ada kat gambar.

Happy organising and happy cleaning.

Semoga bermanfaat ?

Kredit: Hani Mynis