Menyediakan menu untuk anak-anak dan keluarga tentunya kita akan pilih menu yang digemari mereka.
Sekiranya sotong gereng tepung, ini ada cara dan petua untuk pastikan kekal rangup.
Nak tahu lanjut, jon kita semak perkongsian ini.
Hari ni buat sotong goreng tepung. Selalu beli yang sudah siap sekor rm7. Hari ini beli sekilo buat sendiri puas makan anak-makan.
Sotong Goreng Tepung
Bahan-bahan:
Ads
Tepung beras
Rempah kari ikan
Garam
Telor.
Ajinomoto
Serbuk kunyit
Cara-cara:
Potong sotong dan toskan
2. Pecahkan telor. Masukkan sotong yang ditoskan tadi. Gaul bersama.
Ads
3. Dalam bekas lain masukan tepung beras ,rempah kari,garam,serbuk perasa dan serbuk kunyit.
Ambil sotong yang digaul bersama telur tadi dan letak dalam tepung gaul-gaul bagi rata dan goreng.
4. Dah agak-agak kekuningan siap..
Ads
Selamat mencuba…
INI RAHSIANYA
Telur jangan campur dengan tepung je saya buat satu-satu. Lepas salut telur baru letak dalam tepung golek-golek bagi rata dan terus goreng.
Kredit resepi : Sue Awie Via :Resepi Masakan Sedap
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Dalam masakan, ada sesetengah orang gemar untuk memasukkan bahan tambahan seperti sos untuk menyedapkan lagi rasa masakan tersebut. Tidak terkecuali sos tiram yang seringkali diletakkan dalam pelbagai jenis makanan salah satunya sayuran tumis.
Tapi tahu tak, sebenarnya sos yang dijual di pasaran tu ada perbezaannya! Bukan sahaja dari segi harga, tapi rasa, kuantiti tiram di dalamnya dan tujuan untuk masakan. Nak tahu lebih lanjut, jom ikuti perkongsian dari chef amer di bawah. Semoga bermanfaat!
Masa saya beli Sos Tiram kat NSK tadi, tiba-tiba ada seorang Auntie India ni tanya saya yang mana satu Sos Tiram untuk vegetarian.
Saya pun tunjukkan lah yang mana satu.
Kemudian dia tanya lagi apa beza Sos Tiram yang lain-lain tu.
Ehhh… macam kat kelas pulak dia tanya.
Sedang saya terangkan kat dia, datang pulak Mak Cik ni tanya, Sos Tiram brand apa yang paling best.
Aikkk… sah ! Dah boleh buat kelas pasal ni kat NSK.
Ok, Sos Tiram ni ada 5 jenis.
1. Sos Tiram
– Kandungan ekstrak tiram lebih dari 10% dan boleh dipanggil Sos Tiram
– Rasa tiram yang sebenar
– Jenama Panda Lee Kum Kee
2. Sos Perisa Tiram
– Kandungan ekstrak tiram kurang 5%, sebab tu tak boleh dipanggil Sos Tiram, hanya berperisa tiram sahaja.
– Rasa tiram yang ‘mild’
– Jenama Maggie, Nona, Adabi, Taste-me
3. Sos Tiram Premium
– Kandungan ekstrak tiram 40%
– Rasa tiram yang sangat padu
– Jenama Premium Lee Kum Kee (ibu dan anak dalam sampan)
4. Sos Tiram Tiruan Sayuran
– Tiada langsung ekstrak tiram dan digantikan dengan serbuk cendawan (1%) serta perasa sahaja.
– Sebab tu sesuai untuk Vegetarian
– Jenama Sos Berperisa Tiram Sayuran Lee Kum Kee, Taste-Me
5. Sos Berperisa Tiram Ekonomi
– Kandungan ekstrak tiram yang sangat sedikit atau tiada langsung, sekadar perasa dan kicap serta pemekat sahaja.
– Harga sangat murah dan dijual dalam tong 3 atau 5 kg.
– Jenama Puteri, Emos, HTH
Haaa….dah tahu sekarang nak beli Sos Tiram yang mana ? Dah kandungannya berbeza, tentu lah harga juga berbeza. Ikut lah citarasa, budget dan tujuan masakan masing-masing.
Satu lagi, tentu ramai yang akan bertanya tentang status HALAL Sos Tiram ni kan. Nasihat saya, terlanjur dah baca tentang kandungan atau bahan yang digunakan, tengok lah sekali cop halal dia ya. Rajinkan sikit membaca tu, jangan main ambil jer.
Company besar-besar ni, bukan setakat ada sijil HALAL, malah ada HACCP dan ISO lagi.
Guna lah tanpa was-was walau pun ada tulisan cina kerana ini pasaran mereka.
Ibarat pelengkap menu, kalau ada soto, semestinya ada bergedilnya! Betul tak? Selain dimakan bersama soto, makanan asal usul orang jawa ini boleh juga dimakan bersama nasi untuk dijadikan lauk.
Kadang bila beli di luar, banyaknya ubi isinya sedikit. Nak puas hati, kena lah buat sendiri! Haaa yang mana baru pertama kali nak cuba buat bergedil tu, boleh cuba resepi ni, insyaAllah menjadi!
Arwah kakak dulu turun kan resepi ni untuk mak.Dulu mak xberani cuba sbb selalu pecah bederai hahaha.Rupe nye mmg mudah dan senang kalau tau teknik nye.Kalini mak buat yg ekstra isi ayam aduhai sedap nye.Kebetulan arini abah n mak metua dtg buat soto jd buat bergedil ayam sekali.
Resepi Bergedil Isi Ayam
Bahan-bahan hiris
daun sup
daun bawang sikit
(hiris-hiris bahan ni)
bahan-bahan lain
1 kg kentang kupas
*garam kan kentang potong wedges
*goreng jgn terlalu garing
ayam bahagian dada 3 dada
*letak garam dgn asam keping
*rebus, carik2 halus
bahan-bahan lain
lada hitam aji shio kalau rajin beli yg biji lg sedap
* tumbuk dalam 2 sb
bawang putih n merah goreng
*5 ulas masing2 hiris dan goreng
Telur
*ambil putihnya sahaja
Cara-caranya :
1. campurkan kentang+ayam+tumbuk sampai agak hancur
2. masuk kan garam+ pak aji+ daun sup+daun bawang hiris td + lada hitam + bawang goreng. tumbuk2 sket gaul rata
3. kepal2 dan bentuk kan. Teknik tak nak bagi berderai pastikan kejap dan kepal kuat buat sampai habis
4. Masukkan bergedil ke dalam putih telur, salutkan rata.
5.Panas kan api, dah panas perlahan kan sedikit. Masukkan bergedil yg dah di masuk dalam putih telur td
*pastikan hanya tebalik kan bila sebelah bahagian garing ya*
Asyik sapu planta atau kaya je pada roti, bosan juga kan. Abak-anak pun mula la muncung mulut tak nak makan. Apa kata ibu-ibu cuba buat krim marjerin pelbagai perisa ini untuk memikat selera si anak untuk bersarapan. Selain roti, boleh juga disapu pada kek.
Resipi ini dikongsikan oleh puan Masni Bahari. Selamat mencuba!
Jom kita buat krim majerin untuk anak2 kita kesekolah..x la jemu meka asyik dok calit dgn palanta skaya ja..yg akak tahu resepi krim ni hanya perlu majerin n gula ja..tp akak nak dia lebih rasa sedap n lemak skit jadi akak pon derhakalah pada resepi asal..jom intai apa yg akak derhaka tu RESIPI..
1cwn majerin pelangi..
1cwn gula..blend
Setengah cwn susu cayaq..
4sb susu pekat..
Secubit garam..nak bangkitkan lemak susu cayaq..
Perisa..ikut masing2 ya..
CARANYA..
Campoq semua bahan kecuali perisa..mixer sampai kembang n jd putih gebu..bila dah kembang dah boleh boh perisa..ok siap..dah boleh sapu pada roti..majerin ni boleh ja simpan dlm peti ais..akak nak gtau ya..klu nak buat krim ni jgn sesekali guna butter ya..sbb butter cepat cair.. Koko perisa coklat..
Hijau perisa pandan..
Putih perisa vanila..
Kuning perisa jagung..
Pink perisa strawberry..
Kalau nak sapu dekat kek pon boleh na..sedap tau..
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Seorang ibu wanita tempatan melaporkan bayi lelakinya yang berusia lima bulan dilaporkan meninggal dunia ketika di sebuah taman asuhan kanak-kanak (taska) di kawasan Kangkar Pulai, Johor Bharu semalam.