Ada anak kecil ni, mak ayah automatik akan jadi lebih berhati-hati. Tapi.. Dalam berhati-hati tu, kalau tertulis ada sesuatu yang buruk terjadi. Maka terjadilah ia.

Seperti yang di alami oleh Khairunnisa Hamzah ni apabila terpaksa berhadapan situasi tragis bersama anaknya.

HATI-HATI DENGAN ANAK SEMASA DI BILIK AIR HOTEL

Bilik mandi, asing.
Tandas, asing.
Sinki, asing.

Lalu, saya cucikan baby Asytar pada sinki.
Alang-alang cuci, saya mahu bukakan bajunya sekali untuk mandi sebab tinggal 1 saja pampers untuk digunakan sebelum turun ke bawah gunung.

Sedang saya membuka bajunya….

Tiba-tiba!

Saya rasa bergetar satu badan seperti elektrik shock.

Ya, benar!

Saya dan baby Asytar sedang direnjat elektrik!!!

Dalam beberapa saat otak saya blur, kemudian saya dapat jerit “Letrik!!!”

Dengan kuat, saya cuba tarik Asytar keluar dari sinki walau saya dan dia sama-sama shaking.

Bila tarik sekuat hati, saya tersandar ke dinding, baru renjatan itu hilang.

IKLAN

Saya terdiam….
Terdiam…
Terdiam…

“Apa? ”

Tanya suami dari jauh di hujung tingkap.

Saya terdiam.
Tergamam.

Kami masih hidup.

Allahuakbar.

Mujur kuasa voltan rendah agaknya.

Atau mujur belum ditakdirkan Allah untuk kami diambil nyawa.

Rupa-rupanya baby Asyar menarik keluar hairdryer dari lekapan dinding sebelah sink.

Hairdrayer itu automatik on selepas ditarik keluar dari rumahnya.

Asytar tarik dan ia jatuh, lalu tercelup dalam air takungan di sinki.

Asytar yang kena renjatan.
Dan Mommy yang sedang peluk Asytar, sama-sama direnjat.

Allahuakbar 😭

Masih tergamam.

Walau dah sampai rumah, kedua tapak tangan Mommy masih rasa bagaikan ada elektrik di tapak tangan.

“Asytar macam mana, bang” tanya saya banyak kali masa suami pakaikan pampers.

“Okey, tak ada apa”

Allahu…

Hotel di atas sana kecil saja biliknya.
Sinki dia sebesar sinki di atas kapal terbang sana.

Dalam ruang sink sempit tu, sempat mereka lekatkan hairdryer.

Maka, jadi musibah pada ibu yang ada baby yang sedang suka mencapai apa saja 😭😭😭

Kalau Mommy masuk meeting pembangunan bangunan perlancongan, Mommy nak haramkan dryer berada sebelah sinki.

Demi keselamatan.

Kita tak tahu siapa yang akan kena.

Lebih baik hairdryer letak di meja solek. Di luar bilik air.

Elakkanlah ‘lengkap’ kan bilik air dengan kelengkapan elektrik.

Elakkanlah 😭😭😭