Bila tengok sambal hitam memang sedap jika makan dengan nasi panas-panas. Nak buatnya memang susah. Kena masak dalam tempoh yang lama.

Bagi yang teringin nak makan sambal hitam ni apa kata, cuba resipi puan Aida Husin di yang kongsi laman Nak Masak Apa Hari Ni.

Ikuti perkongsiannya

Sambal Itam Express PADU

Resepi original kena masak belimbing tu berejam jam kan.Sebab tetiber teringin nak makan masa dinner so Aida belasah jerr buat style express.Memasak tu kan seni.

BAHAN-BAHAN:

Bawang besar + bawang kecik + bawang putih + cili api + belimbing + cili flakes PADU

PENYEDIAAN MEMANG MUDAH.

Campak ja dalam blender dan blend.

Lepas tu tumis la bahan blend.

Sambil tu goreng la ikan bilis sampai rangup dan tumbuk jerr guna lesung tapi tak hancur sangat.

Campak garam + kicap + sos tiram + perasa.
Dah cukup masak.Masuk kan je la ikan bilis tadi.

RUJUK GAMBAR

Siap!

Jangan compare dengan original tau
Ni untuk mak mak yang nak cepat macam Aida .

Selamat mencuba!