Bila tengok sambal hitam memang sedap jika makan dengan nasi panas-panas. Nak buatnya memang susah. Kena masak dalam tempoh yang lama.
Bagi yang teringin nak makan sambal hitam ni apa kata, cuba resipi puan Aida Husin di yang kongsi laman Nak Masak Apa Hari Ni.
Ikuti perkongsiannya
Sambal Itam Express PADU
Resepi original kena masak belimbing tu berejam jam kan.Sebab tetiber teringin nak makan masa dinner so Aida belasah jerr buat style express.Memasak tu kan seni.
Ads
BAHAN-BAHAN:
Bawang besar + bawang kecik + bawang putih + cili api + belimbing + cili flakes PADU
PENYEDIAAN MEMANG MUDAH.
Campak ja dalam blender dan blend.
Ads
Lepas tu tumis la bahan blend.
Sambil tu goreng la ikan bilis sampai rangup dan tumbuk jerr guna lesung tapi tak hancur sangat.
Campak garam + kicap + sos tiram + perasa.
Dah cukup masak.Masuk kan je la ikan bilis tadi.
Ads
RUJUK GAMBAR
Siap!
Jangan compare dengan original tau
Ni untuk mak mak yang nak cepat macam Aida .
Selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Kemeriahan menyambut Hari Raya di kampung halaman masih lagi terasa, kini kemeriahan meraikan lebaran terus disemarakkan lagi dengan mengadakan majlis rumah terbuka. Ini sebagaimana kebiasaan bagi kita yang tinggal di bandar, akan merancang untuk mengadakan majlis rumah terbuka sepanjang bulan Syawal ini.
Pilihan menu seperti laksa, bihun sup, lontong, ketupat dan lemang seakan menjadi antara menu biasa akan dijamu di majlis rumah terbuka. Pun begitu memberi sedikit kelainan menu untuk hidangan pemanis mulut, apa kata anda sediakan menu Puding Tiramisu yang sangat mudah disediakan ini. Malah bahan yang digunakan juga cukup ringkas, hanya 5 bahan.
Jom semak resipi yang dikongsikan ini untuk dicuba.
Puding Tiramisu 5 Bahan Viral
Banyak sebenarnya resepi puding tiramisu ni.. Kalau ikut saya cara senang je.. Mudah & cepat.. Rasa & step dia ala2 buat cheesekut tapi yang ni takdak cheese ye..
Bahan-bahan:
1 cawan susu pekat (kalau nak kurang manis 1/2 cawan pun ok sebab milo dah manis)
2 cawan susu cair dutch lady @ susu sejat
3 sudu besar tepung castard
cream cracker/biskut marie @ apa-apa biskut
milo (secukupnya)
Cara penyediaan:
1. Masukkan susu pekat, susu cair dan tepung castard dalam periuk. Kacau sebati guna whisk sampai hilang ketulan tepung.
2. Dan sebati baru letakkan atas dapur api perlahan. Masak hingga pekat. Tapi jangan terlalu pekat sampai berketul-ketul. Agak-agak sahaja.
3. Kemudian susun cepat-cepat di dalam tupperware tahan panas @ bekas apa-apa @ loyang (ikut suka). Kena buat cepat-cepat takut sejuk nanti dia beku.
*** masa dalam periuk tu dia tak panas sangat & takdak masalah apa pun letak dalam tupperware sebab ramai yang buat bisnes pun pakai tupperware nipis ja..
TIPS= kalau suka biskut tu lembut boleh rendam dengan susu cair @ air masak sampai lembut & toskan.. Nak blend biskut bagi hancur pun boleh ikut tekak masing-masing..
Teringin nak makan kerabu Kaki Ayam yang ssangat mudah dan sedap? Resipi ini antara yang boleh dicuba. Bahan-bahannya pun simple sahaja.
Dengan kombinasi rasa masam, manis, pedas dan manis pasti membuka selera. Makan ratah begitu aje pun sedap.
Gerenti lepas ni akan buat lagi, tak perlu dah beli juadah ni kat kedai. Buat aje di rumah, senang sangat!
Haritu ada yang minta resepi Kerabu Kaki Ayam kan? Mudah je gais nak buat Kerabu Kaki Ayam ni. Zas zas zas dah siap boleh dimakan. Boleh ratah sampai puas. Ini cara masak dan bahan yang diperlukan: ▪️Bersihkan dan potong dua kaki ayam dan rebus bersama sedikit garam, rebus hingga masak dan lembut. Boleh juga buang tulang kaki ayam jika mahu.
BAHAN-BAHAN KERABU: ▪️1 biji bawang besar – dihiris nipis *dalam gambar ni Aten buh bawang merah sebab bawang besar habis* ▪️10 biji cili api – hiris bulat nipis dan boleh lebihkan jika nak lagi pedas. ▪️2 biji tomato – dihiris ▪️2 batang serai – dihiris nipis ▪️1 biji limau nipis – perahan jus ▪️3 sudu makan sos ikan ▪️1 1/2 sudu makan gula ▪️1 pokok daun sup – dihiris halus ▪️Daun ketumbar – dihiris halus ▪️Suhun – direndam terlebih dahulu
CARA PENYEDIAAN:
Kemudian gaulkan bahan-bahan kerabu bersama kaki ayam yang telah dimasak. Boleh masukkan sedikit air untuk kuah. Sedikit sahaja. Siap! Disclaimer: Jika kaki ayam banyak, boleh lebihkan sedikit bahan-bahan sehingga dapat rasa yang sedap yang secukup rasa.
Sumber :Noor Fathin azlan
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Biasanya lepas habis menunaikan solat Tarawih di masjid, mulut kita masih mahu mengunyah makanan yang tidak terlalu berat juadahnya. Jika selalunya menjamah kuih muih, tapi apa kata kali ini layan pula selera dengan menikmati tempe goreng berempah yang digoreng ranggup dan dicicah pula dengan sambal kicap macam orang Johor suka makan. Mesti padu rasanya bukan?
Jadi tunggu apa lagi, persiapkan bahan-bahannya seperti perkongsian resipi oleh Mas Intan Masman. Andai kata teringin hendak di makan terus boleh goreng dan dinikmati ketika panas.
Tempe Goreng Rangup
Bahan-bahan:
Tepung gandum
Tepung beras
*Ketumbar
*Jintan
Garam
Serbuk kunyit
*Bawang putih
Air suam
Cara-cara :
1.Tumbuk semua bahan bertanda *
2.Bancuh tepung dengan air suam dan sebatikan bahan yang di tumbuk
3.Celupkan tempe ke dalam tepung dan terus goreng.
4.Agak-agak keemasan boleh lah angkat dan tos
Enak dimakan dengan sambal kicap dan jika ingin tahu betapa enak rasanya bolehlah buat resipi sambal kicap seperti yang dikongsikan pula oleh Ani Zam, ori resipi sambal kicap orang Johor!