Tentu antara kita suka makan terung. Ia biasanya digunakan untuk masakan kari atau goreng masak berlada.
Dalam pada itu, ada juga resipi untuk kudapan terung rangup. Boleh cuba resipi ni. Memang sedap.
Bila tengok bekal anak pepagi.. ramai gak yg tanya baba camna baba ajar anak makan sayur.
Sebenarnya bebudak ni dari kecik lagi baba ajar makan sayur dan salah satunya buat kudap²an diorg dgn bahan berasaskan sayur mcm utk makan petang hari ni baba buatkan KEREPEK TERUNG.
Memang sedap rangup².. Sekejap je abis hehehe.
MUDAHNYA NAK BUAT
Cara Nak buat senang je… Pastikan terung yg keras.. Yg lembek tak jadi ya.
Just potong terung nipis² pastu tabur garam, serbuk kunyit gaul².
Pastu tabur tepung jagung bagi dia bersalut dgn terung tadi. Nak pedas saya tabur serbuk Cili.
Pastu bleh lah goreng.
Kalau Ada tepung bestari Lagi sedap.. Xyah dah garam, serbuk kunyit Dan tepung jagung tu.
*Tepung tak perlu bancuh air.. Tabur je sebab nanti air yg Ada pada terung akan lekatkan tepung tadi.
Kredit: Wan Muhammad Hafiz Satar
Resipi Ayah Mertua, Pulut Kuning Kukus Lembut Dan Sedap. Siap Ada Resipi Rendang Lagi.
Usah bersedih tidak dapat pulang ke kampung meraikan hari raya bersama ibu ayah tersayang. Lauk pauk raya jangan pula tak masak untuk makan di pagi raya. Salah satu hidangan wajib ada, mestilah pulut kuning. Antara menu yang wajib ada selain ketupat atau lemang.
Sebenarnya bukan nak masak pulut kuning ni kena tahu sukatan yang betul. Salah buat memang keras jadiya.
Nak buat, jom ikut resipi ni, hanya guna sukatan yang mudah. Cofirm jadi, rasa pun macam hidangan ibu yang dikampung!
Ini resipinya.
Pulut kuning dengan rendang daging, sejak pak mentua ajar cara nk masak pulut kuning, event apa mesti saya masak pulut kuning ni sedap, lembut dan berlemak tambah pulak dengan rendang.
Cara masak pulut kuning:
Bahan:
1kg stgh pulut (pulut susu)
Santan 1 kotak kecik(sy pakai santan kara)
Daun pandan (10 helai)
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Caranya:
1 .Rendam dahulu pulut bersama dengan sedikit serbuk kunyit (sy letak 2 sudu) cantik je warnanya.. rendam selama 3,4 jam.
2. Panaskan pengukus. Sambil tu susun daun pandan di atas pengukus. Bau pulut kuning jd lg sedap tau..kemudian masukkan pulut atas daun pandan. Kukus sampai sedikit lembut. Dalam 1 jam mcm tu..
3. Da agak lembut tu, keluarkan letak dalam bekas lain.
4. Kemudian ambil 1 kotak kecil santan td tambah air..kuantiti penuh 1 mangkuk besa selalu anda makan maggie tu..hehe. Lepas tu tambah sedikit garam.
5. Lepas tu gaulkan dgn pulut td, dah rata kukus semula.
Mcm sy, sy suka letak semula daun pandan td.. susun balik dan kukus mcm td, selama 15 ke 30 minit lg.
Dannnnn siap boleh dimakan..
Rendang daging
Bahan2:
1kg stgh daging
2 biji Bunga lawang
2 batang kayu manis
3helai Daun kunyit
2 sudu Serbuk kari (sy pakai serbuk kari daging)
2 bungkus Kerisik
2 kotak santan kecil (sy pakai brand kara)
Garam secukup rasa
Bahan yg dikisar:
15 ulas Bawang merah saiz sederhana besar
10 Ulas Bawang putih
2 inci Lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
5 batang serai saiz besar
20 tangkai Cili kering (ikut pedas yg ibu2 suka)
Caranya:
1. Panaskan minyak, minyak kalau boleh kuantiti yg banyak. Dalam 1 cawan.. sebab mase menumis bahan kisar akan berair. Masukkan bunga lawang dan kayu manis.. kemudian masukkan semua bahan kisar td. Tumis sehingga pecah minyak.
2. Kemudian masukkan serbuk kari tadi. Pastikan mase masak sentiasa kacau ya, takut hangus belah bawah nti..
3. Dah pecah minyak masukkan daging td, gaul sebentar kemudian tambahkan air.. dalam 3 cawan,tunggu sehingga daging lembut..selagi belum lembut kalau boleh jgn masukkan santan dulu ya..klu perlu tambah air lg tambah je ye sampai btl2 lembut.
4. Bila daging dah lembut masukkan kerisik, santan dan daun kunyit yg dipotong mayang td.
5. Last sekali letak garam dan rasakan.
**kalau nak pekat masak lama sikit tapi api kecil, kalau nak kuah banyak da boleh matikan api ya.
Boleh hidangkan dan Selamat mencuba.
Kredit: Noor Hamidah via MAHN, Resipi Ibu
Asyik Bekal Yang Sama Je! Elak Anak Jemu, Jom Buat Roti Sandwich Ala Puff. Mudah Je Caranya!
Baru seminggu sekolah, mak-mak dah buntu nak buat bekal apa untuk anak. Ye la, dah 4 bulan anak tak pergi ke sekolah, mak-mak pun dah lupa menu apa yang best untuk tarik minat anak nak ke sekolah. Hehe
Haa ni ada idea menarik yang boleh anda cuba. Mudah je, zup zap dah siap! Kenyang pun kenyang haa… Jom cuba, resipi mudah oleh Naimah Hapis
ABANG SUKALAH YANG NI !
Haaa senang gheja umi lepas ni nak prepare sesiap bekal untuk abang Luqman pi sekolah. Hari tu guna sosej, ni tukaq ayam segaq. Mujuq dia komen “Umi, Abang sukalah yang ni!”😋👍.
Roti Sandwich Ala Puff
Bahan-bahannya :-
Roti
Isi Ayam
Mayonis
Lada Hitam
Cheese powder
cheese cheddar
sos cili/tomato
Cara-caranya :-
1) Rebus ayam terlebih dahulu. Kemudian racikkan kecil.
2) Campurkan ayam yang telah dicarikkan bersama mayonis, serbuk cheese, dan lada hitam.
3) Sapukan sos pada roti, kemudian letakkan inti ayam yang telah dicampurkan tadi bersama kepingan cheese.
4) Lipat dua roti, kemudian tekap hujung roti menggunakan garfu.
5) Masak roti di atas kuali leper, boleh letakkan sedikit butter / marjerin pada kuali.
6) Siap untuk dihidang!
Rupanya Banyak Jenis Santan Tapi Tujuan Berbeza. Wanita Ni Kongsi Cara Guna Santan Jenis Kotak, Fresh & Serbuk!
Santan sering digunakan dalam masakan. Ada jenis santan pekat dan cair. Ada yang di dalam kotak dan ada juga yang dibeli segar. Kali ini admin nak ajak ibu-ibu mengenali jenis-jenis santan yang di jual di kedai mahupun pasaraya.
Jom baca perkongsian oleh puan Ummi Syuhada mengenai jenis-jenis santan dan kegunaannya. Nampak sama tapi rupanya tujuan berbeza
SANTAN.
TIPS & PENGGUNAAN SANTAN FRESH, KOTAK & SERBUK.
Antara sebab kenapa rumah saya banyak jenis santan. Saya gunakan semua jenis dgn tujuan yg berbeza.
1. Santan kara pekat. Sesuai masakan berkuah sbb tekstur kental dan susah pecah minyak. Beginner yg belum mahir masakan berkuah santan sesuai guna ni sbb takde masalah santan pecah minyak & berketul. Ayam brand dan M&S cair sikit, kena lebihkan kuantiti santan berbanding kara. Rasa tiga2 sedap.
2. Untuk rendang, kara susah pecah minyak sbb pekat. Jadi, kena lebihkan air atau tumis dulu. Kalau guna daging yg berlemak tak perlu tumis sbb lemak tu akan keluar minyak.
3. Kalau nak guna kara utk pulut bersantan, kena cairkan dulu dgn air panas. Dia susah sebati masa nak gaul dgn pulut & bergumpal. Ayam brand dan M&S ok, boleh terus gaul & senang larut sbb lebih cair.
4. Santan fresh lepas beli terus masuk dlm chiller atau freezer. Kalau kuantiti yg banyak dlm 1 pek, (contoh 1kg) ada juga kemungkinan basi kalau lama dlm chiller sbb bhgn tengah bungkusan lambat sejuk, yg sejuk dulu bhgn keliling plastik. Kena timing waktu penggunaan. Dan ambil kira juga brp lama dia dah berada pada suhu luar. Jadi sebaiknya beli brg lain dulu sebelum santan.
5. Santan fresh yg dah beku, kalau nak guna utk rendang & nasi lemak, terus masuk je takyah tunggu cair semula.
6. Santan fresh yg beku kalau nak buat masakan berkuah, kena rendam dlm bekas berisi air dulu, dah cair baru guna. Kalau tak kuah jadi pecah minyak.
7. Santan serbuk sedap buat puding, agar2 bersantan, nasi lemak. Rasanya agak creamy. Yg ada perasa pandan sgt sedap utk nasi lemak.
8. Santan serbuk adalah penyelamat masakan yg dah tercair. Tabur terus dlm kuah tp api kena kecik, tabur setempat jgn merata nanti susah nak kacau bagi larut. Kalau tak yakin, cedok sikit kuah dlm bekas, masuk serbuk dan kacau sampai larut dulu baru tuang balik. Cucur jagung atau cucur durian yg dah tercair bancuhan, tabur terus serbuk.
9. Santan serbuk lebih murah. Lepas guna tak abis sepeket, baki boleh simpan lama. Gulung elok2 ikat getah @ kepit klip simpan kat chiller.
10. Kalau rajin buat santan sendiri. Beli kelapa parut putih, blend, tapis dan bekukan dlm bekas kecik2. Kalau kelapa parut yg tak putih semua, baki mendapan akan menyebabkan santan keruh sikit. Tapi bukan masalah besar utk semua menu kecuali ketupat. Bila masak pulut dgn santan, jgn tuang sampai abis santan yg keruh bhgn bawah, nanti rupa ketupat jd lebih gelap & berbintik hitam kat pulut.
11. Santan beku, nak cek cair ke tak. Tengok bhgn mendapan kat bwh. Kalau bhgn ais tu banyak, santan tu cair bila larut. Kalau nak santan yg pekat, bhgn ais beku tu lalukan bwh air paip, tinggalkan yg pati je.
12. Santan fresh kalau nak uji bertepung atau tak, cedok sikit letak dlm kuali, kalau cair jd minyak tiada tepung. Kalau jadi lempeng, bakinya tambah garam terus melempeng sampai abis. Cepat2 buat gulai ayam hantar kat saya 😂
Setakat ni dulu perkongsian saya. Baca juga caption kat gambar ye. Kalau sapa2 nak bagi tips tambahan silakan nanti saya edit.
*Disclaimer : Berdasarkan pengalaman dan pemerhatian penulis sahaja Ummi Syuhada
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!
Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!
Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!
Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya! Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster