saja nak share yang dah tahu abaikan aje yea. Kalau masak nasi guna beras basmathi tip untuk nasi yg lembut, berderai n masak sekata begini caranya.

Tip ini dikongsikan oleh puan Faizah Md Zain.

-basuh beras bersih n rendam 20 minit dalam air yg diletakkan dgn garam sedikit….(petua ni saya ikut dari guru lama saya untuk bagi nasi kita berderai n lembut)

– sukatan air nisbah 1 cawan beras bersamaan 1 cawan 1/2 air(1/2 tu susu atau santan) bergantung nasi apa yg korang nak masak..

-untuk memasak akk didihkan dulu air baru masukkan beras..

-kacau beras semasa air masih byak, jika dh kering better kacau sekali je untuk mengelakkan beras kita patah…

– untuk mewarnakan nasi korang tunggu air kering baru titiskan pewarna n biarkan sekejap baru kacau…

– untuk nasi2 yang akk masak untuk tempahan last sekali akk akan letak dua sudu butter…(cara akk le)…