Begini Cara Buat Resipi Yee Mee Sizzling. Mudah Jer Tapi Sedap Macam Makan Di Kedai!

Share

Sesekali tukar selera apa salahnya kan. Jom ibu-ibu hari ni kita sediakan menu ini untuk sajian minum petang seisi keluarga

RESEPI YEE MEE SIZZLING

===================

Bahan-bahannya: (Untuk 3 orang)

3 gulung yee mee

5 ulas bawang putih – dicincang halus

1/2 inci halia – dicincang halus

Ayam – dipotong kecil

6 kuntum cendawan shitake kering – direndam hingga lembut dan dipotong 4

4 biji cili kering – dipotong-potong

4 sudu makan sos tiram

3 sudu makan kicap cair

3 sudu makan kicap pekat

1 sudu makan serbuk lada hitam

1 sudu teh minyak bijan

2 sudu makan tepung jagung + secawan air

Minyak untuk menumis

4 cawan air

Cara-caranya:

Tumis bawang putih, cili kering dan halia hingga wangi.

Masukkan ayam, goreng sebentar hingga ayam agak masak dan empuk.

Masukkan 4 cawan air. (Kalau nak kuah banyak, boleh tambah air).

Masukkan sos tiram, kicap cair, kicap pekat dan serbuk lada hitam. Biarkan mendidih dan ayam masak.

Masukkan cendawan. Biarkan 2 – 3 minit.

Masukkan air tepung jagung. Gaul rata dan kuah akan pekat.

Masukkan minyak bijan, gaul rata. Tutup api.

Bila dah nak dihidangkan, masukkan 2 senduk kuah ke dalam kuali kecil. Masukkan 1 gulung yee mee, sayur sawi dan pecahkan sebiji telur. Jika perlu, tambahkan lagi kuah. Biarkan mee lembut dan telur separuh masak. Tutup api dan angkat mee.

Kredit Resepi ini kpd Nor Azlindawati Baharudin