Baru Sehari Kongsi Dah Raih 8K Perkongsian! Lelaki Ini Ajar Step By Step Buat Puding Mangga Viral

Share

Musim panas macam ni, makanan atau minuman sejuk semestinya menjadi pilihan. Lega je tekak dapat telan benda yang sejuk, kan?

Yang mana weekend ni tak kemana-mana, boleh lah cuba menu pencuci mulut puding mangga dari Mr. Ali ni.. Confirm anak-anak suka! Bukan je sedap, malah berkhasiat! Jom cuba.

RESEPI PUDING MANGGA

Memang mudah je nak buat. Anda pun boleh cuba!

Bahan-bahannya :- 

– Loyang petak 8 inci

Lapisan pertama (putih)

– potong dadu 4-5 biji mangga. Nak kurangkan pun boleh.
– 8 gram agar – agar tali
– 3 cawan air
– 50 gram gula
– 130 gram susu segar
– 30 gram dairy whipping cream

Lapisan kedua (kuning)

– 300 gram puree + 2 sudu sunquick mangga (blend mangga .sebelum blend tu masukkan 2 sudu sunquick mangga. Kisar halus.Pakai lebih kurang dalam 3-4 biji mangga dan dah blend sila tapis)
– 8 gram agar-agar tali
– 3 cawan air
– 30 gram gula
– 130 gram susu cair
– 30 gram dairy whipping cream
– 3 sudu makan sunquick mangga

Cara-caranya :-

Lapisan Pertama (putih)

1. Potong dadu 4-5 biji mangga. Letakkan dan susun dalam loyang. Nak kurangkan letak mangga pun boleh. Atas citarasa masing2. Setkan dalam peti sementara buat proses seterusnya.

2. Letak atas api sederhana 8 gram agar – agar tali + 3 cawan air.

3. Biarkan mendidih & agar2 tali tadi terurai , masukkan 50 gram gula. Dah larut baru masukkan 130 gram susu segar + 30 gram dairy whipping cream.

4. Biarkan mendidih dalam 2-3 minit. Kacau jap then off api.

5. Biarkan dalam 3-4 minit baru tuangkan perlahan2 keatas mangga yg diletakkan dalam loyang tadi

 

6. Setkan dalam peti

Lapisan Kedua (kuning) (dalam 3-4 biji mangga)

1. Api sederhana, masukkan 8 gram agar – agar tali + 3 cawan air

 

2. Bila mendidih masukkan 30 gram gula.

3. Bila gula dah larut masukkan 130 gram susu cair + 30 gram dairy whipping cream + 300 gram puree mangga & 3 sudu makan sunquick mangga

4. Kacau sebati & biarkan mendidih selama 2-3 minit. Tutup api.

5. Bagi suam dulu dalam 3-4 minit baru tuang perlahan-lahan keatas lapisan putih tadi. Sebelum tuang cucuk2 dulu pakai garpu agar lapisan melekat & tak terpisah.

6. Setkan dalam 3-3 jam dan dah boleh makan sejuk-sejuk.

Dan dah siap! Selamat mencuba dan confirm best makan time sejuk-sejuk!

Sumber: Facebook Mr. Ali

Webinar Aku Tak Serik Bersalin merupakan webinar kehamilan dianjurkan untuk para ibu hamil yang menanti kelahiran cahaya mata. Membariskan ramai speaker-speaker hebat yang terdiri daripada pakar dalam bidang masing-masing. Antaranya Dr Maiza Tusimin, Dr Siti Sarah Aishah, Dr Tengku Puteri Zainab, Ustazah Fatimah Syarha, Encik Fhais Salim dan selebriti Ezzaty Abdullah. Jom daftar secara percuma di SINI!