Bahan Masakan Dah Tak Elok, Jangan Makan. Doktor Ni Jelaskan Bahayanya!

Share

Terlihat bahan masakan seperti halia atau kentang yang rosak sedikit, biasanya kita merasakan kalau hendak dibuang terasa sayang. Lalu kita tetap gunakan untuk penyediaan makanan dengan harapan tidak mahu membazir.

Namun sedar atau tidak, tindakan itu sebenarnya mengundang padah pada tahap kesihatan kita sekeluarga.

Nak tahu kenapa? Ini faktanya ingin dikongsikan oleh Dr Suri Roowi untuk kebaikan bersama. Jom semak.

SUMBER-SUMBER YANG SEBABKAN TOKSIK KEPADA HATI

1. Halia Busuk
Halia yang sudah busuk ada bahan safrole yang boleh rosakkan hati, seterusnya mungkin boleh sebabkan kanser hati jika diambil berterusan.

2. Kentang Busuk
Kentang busuk ada bahan mycotoksin yang boleh sebabkan toksik kepada hati.

3. Ubi dan Pucuk Ubi
Ubi dan pucuk ubi yang tidak diperoses dengan betul juga boleh sebabkan kerosakan hati disebabkan bahan cyanogenic glucoside. Sila rujuk buku ‘Ubat’ dari Dapur (UDD) untuk dapatkan teknik kurangkan bahan cyanide

4. Pesticide
Juga boleh sebabkan kerosakkan hati. Sila rujuk buku UDD untuk kurangkan toksik dalam sayur-sayuran.

5. Kacang Tanah, Beras dan Jagung Berkulat
Kacang tanah berkulat juga ada aflatoksin yang boleh sebabkan kerosakkan pada hati.

Ambil sumber pemakanan yang baik dan segar untuk kesihatan yang berterusan.

Rujukan:
1. Critical Rev. in Food Sc and Nutrition 2012, 52(10) 876-898
2. Toxicology Pathology 2013, 42: 374-386
2. ‘Ubat’ Dari Dapur

Sumber : Dr Suri Roowi