Ayam Kukus Kicap, Resipi Simple Tapi Sedap. Mudahnya Nak Buat, Lengkap rasa Masam, Manis & Masin

Share
Resipi cukup simple tapi sedap. Ayam Kukus Kicap ini ada rasa masam, manis dan manis menjadi pelengkap hidangan ini. Jika ibu-ibu buntu nak sediakan menu apa untuk keluarga, bolehlah cuba resipi ini.
Hidang bersama nasi panas-panas, memang menyelerakan dan pasti menjadi kegemaran seisi keluarga ni. Resipi Ayam Kukus Kicap ini dikongsikan oleh saudara Dani J Tang. Jom cuba!
Ayam kukus kicap ringkas je harini. Pedas skit, halia, lada hitam, cili padi. Pastu limau kasturi hiris² halus. Masam, masin, manis. Makan dengan nasi air, telur dadar ngam sangat ni
Ringkas je cara sy. Kuantiti bahan ikut sesuai selera ye
1. Ayam bahagian peha penuh, cuci bersih, sy buang tulang dan toskan.
2. Hiris halia & bawang putih. Panaskan kuali dengan sedikit minyak, tumis bawang putih & halia sampai naik bau. Sy tumis smpai dia brown. Angkat & ketepikan.
3. Masukkan ayam dalam minyak, biar dalam 1-2 minit, kemudian terbalikkan ayam biar masak sisi satu lagi tu juga dalam 1-2 minit. Api besar hati², letak penutup sbb nnt ayam meletup². Jgn lama nanti hangus.
NOTA : nak terus kukus boleh, tp sy lebih suka aroma tumis tu.
4. Sediakan mangkuk, masukkan garam, kicap manis, sos tiram kalau suka, minyak bijan, lada hitam, chicken seasoning, kacau sebati & perap ayam sekurangnya 30min. Nak letak kicap masin skit pun boleh. Sesuai selera ye.
5. Panaskan air kukusan, kukus ayam sehingga masak.
6. Dah masak, angkat & hiris ayam menjadi kepingan, tuang kicap manis skit di atas nya.
Hiris cili padi & buah limau kasturi kemudian tabur atas ayam.
Selamat mencuba!