Tentu ramai yang mengemari kuih kaswi ni. Biasanya kita jamah kuih kaswi gula melaka, apa kata hari ni kita cuba resipi kaswi pandan yang sama sedap.
Nak buat kaswi ni nampak je mudah tapi jika salah sukatan, mau lembik dibuatnya. Bila buat asyik tak jadi je, lagilah buat yang baru-baru nak belajar masak ni.
Bila dah PKP ni semua kena buat sendiri jika teringin nak makan kuih. Nak keluar kerap bimbang pula.
Jadi bagi yang bercadang nak buat, nak tahu caranya ikuti perkongsian menerusi facebook Mas Cotek
Dia punya gedik tu tak boleh bwk bincang dah….. tak caye tgk hat opah kilaih tu..
pagi td punya cerita ni… udoh nak ptg baru nak bagitau kome…
KASWI PANDAN LEMAK MANIS
BAHAN
2 cwn tepung gandum
1 cwn tepung ubi
1 1/2 cwn santan pekat
1 cwn air pandan dr 6 helai pandan
4 cwn air
1 1/4 cwn gula
1 sdt air kapur
1/2 sdt pewarna hijau star brand
CARANYA
Sediakan loyang 10×10 sapu sedikit minyak
Panaskan kukus
Satukan kesemua bahan
Tapis jika perlu (opah blend je)
Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 40min
Buka penutup kukus dan biar kan 10 min lagi
**Tujuan nak bg air pada permukaan kaswi kering/boleh tap² tisu dapur jika permukaan masih berair.
Bila dah masak, tutup api /keluarkan kuih
Biar betul² sejuk kemudian potong
Hidang bersama kelapa parut putih + garam
Siap!
Hasil yang lembut, rasa pun lemak manis!
Selamat menjamu selera !
Promosi belian kuali yang murah di sini
Food Container Dry Food hanya RM5.72
Sumber:Mas Cotek