Bila rasa teringin nak makan pasta seperti spaghetti ataulasagna, tentu kita akan membeli sos pasta dalam tin.
Namun bagi yang mementingkan kualiti penyediaan makanan secara sihat tanpa pengawet, boleh cuba membuat sos pasta di rumah.
Asyik pakai yang dalam tin saja, apa kata cuba buat sendiri sos rasanya tentu sedap sebab kita guna bahan segar.
Sebagaimana perkongsian puan Izani Shadila di facebooknya, berkata resipinya sos pasta ini dipelajari daripada seorang chef. Memang rasanya sedap!
Hari ni nak share resepi homemade pasta sauce .Berbaloi buat sendiri, bahan pun mudah dan murah. Boleh jadi sumber pendapatan juga tau. Jangan tak percaya Firstly nak say thanks banyak-banyak pada guru saya, Chef Adrian yang ajarkan resepi ni. Worth to cook sebab as you can see, hasilnya dapat penuh satu bekas aiskrim ni. Mother of pasta sauce ni boleh buat masak pelbagai jenis pasta, topping pizza, lasagna of course my favourite mamma mia, roti sausage, dipp utk any artisan bread & pastries pun boleh. Resepi seperti di bawah. Saya halalkan untuk share ya.
1. Bahagian bawah tomato dikelar 4. Untuk mudahkan tanggalkan kulit nanti. (dalam video kelar atas, silap kelar pulak. sepatutnya bawah tau) 2. Rebus fresh tomato sampai lembut. Keluarkan dan toskan. Buang kulit. Simpan stock rebusan tu. 3. Dalam pan yg lain, panaskan olive oil. Tumis garlic dan onion sampai layu sikit. Tak perlu caramel sangat. Masukkan bay leaf. 4. Masukkan tomato, stock tomato dan tomato paste. Boleh hancur-hancurkan tomato tu tadi ya. Stock tomato tak semestinya semua ya. Masuk sikit demi sikit ikut nak pekat dia macam mana.
5. Masukkan bahan2 lain. Perasakan dgn garam, gula dan blackpepper course. Masak sampai color dah cantik, dah siap dah. 6. Boleh simpan dalam freezer/chiller. Anytime nak guna just defrost jer. *Nak blend kasar-kasar sikit pun boleh.
Ada orang mulutnya asyik kerja nak mengunyah je! Padahal baru lepas makan berat kot, masih lagi nak kunyah sesuatu.. Kang salah benda makan, bertambah lagi badan dibuatnya. Dah satu hal nak kena turunkan semula…
Melalui perkongsian dari Doktor Rizal Abu Bakar, terdapat satu snek yang bagus untuk penghadaman. Ia bukan sembarangan snek tau. Hal ini kerana, ada banyak kelebihan yang dibekalkan kepada kesihatan badan seperti bersifat antikanser. Jom tengok resepinya di bawah!
CARA KURANGKAN RASA LAPAR SELEPAS MAKAN UTAMA
Macam mana nak kurangkan lapar selepas waktu makan utama? Dan elak makan berlebihan? Jawapannya, ambil snek.
Tapi! Bukan snek segera. Bukan snek frozen seperti sosej, nuget, burger atau cikendes. Ini resepi snek sihat mudah dibuat guna chickpeas.
– Ia bagus untuk penghadaman.
– Bersifat antikanser.
– Rendahkan gula dan kolesterol dalam darah.
– Selain bantu kurangkan selera dan keinginan berjajan makanan tinggi garam.
RESEPI SNEK CHICKPEAS
Bahan-bahannya :-
1 mangkuk c hickpeas (basuh & rendam).
1 sudu makan minyak zaitun extra virgin.
2 sudu teh serbuk cili.
1/3 sudu teh garam Himalaya.
Sedikit madu (untuk salut).
Kulit limau nipis (diparut).
CARA MASAKAN GUNA AIR FRYER:
1. Gaul chickpeas dengan minyak, serbuk cili, madu dan garam.
2. Letakkan kertas bakar dalam bekas air fryer. Tuangkan campuran.
3. Ratakan. Bakar suhu 360°C selama 10 minit atau sampai rangup.
4. Bila dah siap, taburkan kulit limau dan gaul.
Mudah bukan? Sedap pun sedap. Yang penting, banyak nutrien tambahan untuk tubuh. Cubalah.
Demam denggi adalah sejenis penyakit bawaan berpunca daripada gigitan nyamuk Aedes.Oleh yang demikian, pelbagai langkah pencegahan perlu dilakukan bagi mencegah penularan wabak ini.
Jabatan Kesihatan Pahang mengenal pasti dua tumbuhan yang boleh menghalau nyamuk sekali gus dapat mengurangkan penularan wabak denggi.
Menurut Exco Kesihatan, Sumber Manusia dan Tugas-tugas Khas Pahang, Datuk Norol Azali Sulaiman tumbuhan itu ialah pokok jeremin yang juga disebut sebagai pokok halau nyamuk atau jari lima serta pokok lantana camara atau lebih dikenali sebagai bunga tahi ayam.
Beliau berkata, dua tumbuhan ini sesuai ditanam di kawasan rumah dan bukan sahaja berfungsi sebagai penghalau nyamuk, tetapi juga sesuai dijadikan pokok hiasan.
“Kajian mengenai kesesuaian pokok ini telah dilakukan sejak tahun 2010. Maka, kita mencadangkan kepada pihak terlibat seperti pihak berkuasa tempatan (PBT) supaya menggalakkan tumbuhan jenis ini di kawasan perumahan,”jelasnya.
Beliau menghadiri program Gotong-Royong Bersepadu Perangi Aedes 2017 di Taman Saga, Mentakab hari in, yang turut disertai Pengarah Kesihatan Pahang, Dr Sha’ari Ngadiman.
Norol Azali berharap penduduk dapat mengambil inisiatif menanam tumbuhan itu di kawasan perumahan mereka, memandangkan benih tumbuhan tersebut mudah diperoleh dan tumbuhannya tidak rumit untuk dijaga.
“Rasanya tiada masalah untuk penduduk menanamnya di kawasan persekitaran rumah mereka. Ini adalah inisiatif yang boleh dilakukan penduduk untuk sama-sama mengambil bahagian dalam mencegah demam denggi selain menyertai aktiviti gotong-royong,” katanya.
Beliau berkata untuk tahun ini, kerjaan negeri dengan kerjasama Jabatan Kesihatan serta agensi terlibat telah melaksanakan 146 aktiviti gotong-royong di seluruh negeri.
Beliau juga memaklumkan kes demam denggi di Pahang bagi empat bulan pertama tahun ini menunjukkan penurunan iaitu 703 kes berbanding 1,060 kes bagi tempoh yang sama tahun lalu.
Sumber: Sinar Harian
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bila berkumpul tonton televisyen atau bersantai dengan keluarga mesti nak sesuatu untuk dibuat kudapan kan?
Haaa ni ada resepi kudapan mudah yang ibu anak boleh buat sama-sama, sedap dan yang pasti buat sekali pasti akan rasa nak buat banyak kali! Apa lagi kalau bukan resepi kudapan Salted Egg Crispy Cornflakes. Jom cuba!
RESEPI SALTED EGG CRISPY CORNFLAKES
BAHAN-BAHAN:
400gm butter
15 tangkai daun kari
15 tangkai cili padi merah
15 tangkai cili kering
150gm serbuk telur masin
1kg cornflakes
LANGKAH-LANGKAH:
1. Masukkan butter ke dalam kuali yang telah dipanaskan. Kacau sehingga ia cair.
2. Kemudian, taburkan daun kari di atasnya dan kacau hingga sekat.
3. Jangan lupa masukkan pula cili padi merah dan cili kering yang telah dihiris dan gaul rata lagi.
4. Setelah itu, masukkan serbuk telur masin. Pastikan ia dikacau sehingga sebati.
5. Kacau ia hingga berbuih.
6. Barulah masukkan cornflakes ke dalam kuah yang telah dimasak tadi.
7. Tutup api dan gaul sebati.
8. Terakhir sekali, bakar dalam oven pada suhu 150 selama 5 minit.
Bak kata perpatah, kasih ayah sepanjang masa inilah yang membuatkan anak-anak manja dengan ayahnya. Tidak kira lelaki atau perempuan, mesti ada yang 'melekat' aje...