Nak selera tak hari ini? Apa kata masak ‘mushroom soup’. Rasanya yang pekat dan sedap pasti menjadi kegemaran ramai. Bukan aje kanak-kanak bahkan orang dewasa pun suka hidangan ini.

Rasanya memang sedap dihirup panas-panas atau di cicah dengan roti bawang putih garing. Nak puas makan, jimat serta berbaloi bila buat sendiri sup cendawan ni di rumah. Rasanya lebih sedap berbanding guna pes segera dalam tin .

Jika asyik beli mushroom soup di dalam tin apa kata buat sendiri , pasti elak kandungan pengawet yang tinggi dalam tin.

Jom buat!

RESEPI CREAMY MUSHROOMS SOUP TANPA GUNA SUP CENDAWAN DALAM TIN
Tahu tak canned Mushrooms soup tu tak sihat? Tinggi garam & banyak pengawet. Memandangkan Ibu saya tak sihat, memang ibu tak lalu makan & tak tahan pedas langsung, kesian Ibu. Jadi saya masakkan untuk Ibu Mushrooms Soup yang senang berkhasiat tapi mudah sangat! Abah pun berselera kemain makan. Kat bawah saya sertakan resepi, korang boleh buat bagi anak-anak makan.

BAHAN-BAHAN :

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

Dania sarankan korang guna pure butter, barulah mengaum bau wangi dia semerbak harummm.Dania gunakan Anchor Butter Murah & sedap. Sebanyak mana terpulang korang la, mcm Dania suke lebih sikit… Angkat selera bile bau butter tu. -Butter saya pakai anchor & Olive oil.

– Bawang Holand sebijik

– Garlic 3 butir

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

– Mushrooms suke hati banyak mana, Dania beli 2 box. 1 coklat 1 putih.

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

– Blackpaper

– Chicken stock

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

– Daun Parsley fresh lebih baik

Ads

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

-Cooking cream

-All purpose flour (Tepung gandum)

Update :

Resepi ni dimasak semasa Ibu saya ade dan sedap sangat dia makan, Saya masak ni pada tarikh posting di post & sekarang 2/12/2019 Ibu saya telah pun kembali kepada penciptanya, Sedekahkan Al-Fatihah kepada Ibu saya Monaliza Binti Majidah.

Cara penyediaan:

1. Masukkan butter

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

2.Masukkan bawang Holland

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

3. Olive Oil

Ads

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

4. Bawang putih

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

5. Lada hitam

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

6. Masukan cendawan

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

 

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

7. Masukan tepung

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

Ads

8. Chicken stock

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

9. Parsley flakes

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

10. Sedikit susu

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

11. Cooking Creamsusu

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

12. Dah siap!

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet. Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet. Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

Selamat mencuba!

Sumber: Nur Dania Izzati

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Asyik Beli Mushroom Soup Buat Jer Sendiri Di Rumah,  Bahan Lebih Sihat & Tiada Pengawet.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI