Sekiranya melihat ada lebihan nasi di dalam periuk mungkin terbayang menu yang boleh dimasak untuk sarapan adalah nasi goreng.
Pun begitu, memberi citarasa berbeza menu sarapan apa kata gunakan lebihan nasi ye sebut untuk membuat apam.
Rasanya yang enak dan lembut, ditambah pula pilihan warna yang menarik digunakan pasti mampu menambat selera seisi keluarga.
Nak tahu resipinya? Ikuti perkongsian Niessa Chang ini
Suka sangat buat apam nasi guna resepi ni.
APAM NASI (Azlina Ina)
Bahan A
1 cawan nasi sejuk
1 1/2 air
1/2 cawan gula
*Kisar semua bahan dan tapis.
Bahan B
1/2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
Sedikit garam
*Ayak semua bahan.
Bahan C
3 sudu teh mauripan
Bahan D
3 sudu teh minyak
Pewarna
Cara-cara
1. Masukkan bahan A yang sudah ditapis ke dalam bahan B. Kacau sebati.
2. Masukkan bahan C. Kacau sebati.
3. Masukkan bahan D. Kacau sebati.
4. Perap 1 hingga 2 jam.
5. Panaskan periuk kukus.
6. Masukkan adunan ke dalam acuan yang sudah disapu minyak.
7. Masukkan acuan tadi ke dalam periuk kukus.
8. Kukus selama 20 minit, api sederhana.
Siap untuk dinikmati
Sumber : Niessa Chang